Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
blokirana imovina

Gavrilović traži pola Petrinje, a i ono što već ima – propada

Đuro Gavrilović
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/6
02.12.2014.
u 20:40

Umjesto da u njima ljudi rade, i robna kuća i stara tvornica Gavrilovića zapuštene su, ruglo grada. Đuru i sina rijetko se vidi u Petrinji

Robna kuća Petrinjka na središnjem Trgu hrvatskih branitelja, do rata glavno opskrbno mjesto Petrinje i tog dijela Banovine, već godinama izgleda kao sablast, prazna, derutna, neiskorištena, zatvorena daskama i zaštićena mrežama da se spriječi švrljanje i da ne služi kao javni zahod. Nekadašnja trgovačka ljepotica, od Domovinskog rata napuštena, ispašta zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa između države i Georga Gavrilovića, a izravna je žrtva grad Petrinja.

Ostavljena Petrinjka

– Nama su država i Gavrilović najveći problem. Đuro je na Petrinjku stavio sudsku plombu i ništa ne možemo obnoviti – ističe gradonačelnik Darinko Dumbović. Gradske vlasti ne mogu vratiti robnu kuću njenoj stvarnoj svrsi, a zbog sporenja u pitanju je još mnogo imovine.

– Georg Gavrilović navodno je kupio pet poduzeća, a potražuje svu ostalu imovinu i nekretnine koji su ikada nosili prvo slovo G. Traži deset kuća i 20 garaža, najmanje 400 stanova, što bi značilo da je njegovo cijelo naselje Sajmište, najveća skupina višekatnica u Petrinji zajedno s tamošnjim vrtićem Petrinjčica, zahtijeva poljoprivredno zemljište veće od 500.000 kvadrata, potražuje nogostupe i nasipe uz Kupu i Petrinjčicu. U njegovu su zahtjevu kuglana i obližnji prvi neboder u Šenoinoj ulici, prijeratna OŠ Dušana Ćorkovića i bivša Tehnička škola za mesoprerađivače, nogometno igralište pokraj Petrinjčice – nabraja Vladimir Demetrović, koji je nakon povratka Petrinjaca iz ratnog progonstva imenovan direktorom Holdinga Gavrilovića, no kojeg je Đuro Gavrilović spriječio da uđe u novu tvornicu.

Tvorničar bi htio puno, a ne brine se ni o onome što je formalno njegovo. U najam je ustupio četiri prodavaonice u Petrinji, a prvi, najstariji dućan u obiteljskoj kući, pokraj raširene ruke spomenika Stjepana Radića na istoimenom trgu – zatvoren je, prašnjavih izloga. Uz tu kuću derutna pročelja povezana je tzv. stara tvornica, stvarno vlasništvo Gavrilovića do 2. svjetskog rata, od koje je novi naraštaj dignuo ruke pa napuštena i neodržavana predstavlja ruglo u središtu Petrinje.

– Ružičasti snovi o Gavriloviću u Petrinji su srušeni – dodaje gradonačelnik Darinko Dumbović, misleći i na očekivanu kooperaciju sa svinjogojcima po Banovini i stvaranje sirovinske baze nadomak postrojenja za preradu.

Korov u vinogradima

Zaposlenici u suženom pogonu u odnosu na nekadašnju megatvornicu, sretni s bilo kakvom plaćom koja je ipak redovita, ne žele razgovarati ni o dobrom ni lošem unutar ograde. Oni izvan tvornice grijehom smatraju i prepuštanje korovu vinograda sortnih domaćih trsova pokraj bivše vile Gavrilović, sablasne ruševine svih poratnih godina. Obitelji Gavrilović koja živi u Zagrebu i pater familiasu koji sa suprugom Margaretom (Gretom) sve dulje boravi na imanju u SAD-u, zamjera se nemar prema gradu u kojem im je povijesno sjedište. Đuru starijeg i sina jedinca rijetko se vidi na gradskim događajima, svečanostima i manifestacijama.

Prije koju godinu nije bilo ni besplatnog rasijecanja goleme mortadele od stotinjak kilograma na blagdan Lovrenčeva, Dan grada, a ove godine Gavrilović mlađi zatražio je i brisanje obiteljskog prezimena iz naziva hrvačkog kluba, koji je prošli mjesec pod imenom Petrinje osvojio momčadsko prvenstvo države za 2014. godinu. Za razne skupštine, obljetnice i slične svečanosti udruga i društava iz tvornice na kapaljku se odobravaju donacije narezaka, ali – to mu priznaju Petrinjci – svaka čast Gavriloviću na neprekidnom višegodišnjem osiguranju obroka za stotinu korisnika pučke kuhinje.

Od ponedjeljka do petka, poslije 13 sati, osim subotom i nedjeljom, praznikom i blagdanom, osiguran je topli ili suhi obrok socijalno ugroženim građanima. Bez ove pomoći pučka kuhinja u Petrinji teško bi opstala.

>>'U operaciji Gavrilović državi je izmaklo pola milijarde DEM, a ne dva milijuna'

>>Gavrilović: Ovo je nastavak hajke državnih institucija

>>Da je živ, i Jozo Martinović bio bi pod istragom za ratno profiterstvo

Komentara 16

SA
sargu123
20:59 02.12.2014.

Izbacit ga iz Hrvatske i oduzet mu SVE! Go..o profitersko, odvratan je gadi mi se ljigavac slinavi, puzavaz bljakavi predTuđmanom gmizalo odurno.

CE
cenzura
22:03 02.12.2014.

Svaka slika ima i lice i naličje! Neću ulaziti tko je u pravu u sukobu države i Gavrilovića (puno je tu politike i sukoba na liniji SDP-HDZ što se vidi i iz ovog članka gdje SDP ov gradonačelnik govori u nakmanju ruku neistine) ali se mora priznati da je sadašnja tvornica Gavrilović u Petrinji jedini zdrav poslovni subjekt i da radnici redovio primaju plaću.

ST
Stipeprof
05:33 03.12.2014.

Sad se dobro viti što je HDZ napravio Hrvatskoj pljačkom u pretvorbi i privatizaciji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije