Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Gašparovič u Saboru podržao pristup Hrvatske EU

gaspar-txt.jpg
import
30.10.2008.
u 11:20

Slovački predsjednik Ivan Gašparovič, koji boravi u svom prvom službenom posjetu Hrvatskoj, rekao je u četvrtak u Zagrebu da Slovačka podržava završetak pristupnog procesa za ulazak Hrvatske u EU do kraja 2009. godine, ocijenivši da je Hrvatska mnogo spremnija za članstvo u Europskoj uniji nego neke zemlje koje su ušle prije nje.

- Već sam u više navrata izrazio svoje vlastito osvjedočenje kako je Hrvatska već sada puno bolje spremna nego su bile neke zemlje koje su u Uniju ušle prije nje - rekao je Gašparovič u svom govoru pred zastupnicima Hrvatskog sabora nakon sastanka s predsjednikom Sabora Lukom Bebićem.

Gašparovič je naglasio da službena Bratislava "pomno prati i u potpunosti podržava ambiciozne težnje hrvatskog čelništva da završi pristupni proces u EU do kraja 2009. godine".

- Iz tog procesa imamo i svoja vlastita iskustva, kako pozitivna tako i negativna, koja ćemo s vama drage volje podijeliti. Ipak imate jednu prednost - možete učiti na našim pogreškama koje mi nažalost nismo izbjegli - rekao je Gašparovič.

On je isto tako rekao da će Slovačka inzistirati na proširenju EU-a bez obzira na sudbinu Lisabonskog ugovora. "Uvjeren sam da bi se o prihvaćanju novih članova trebalo odlučivati na temelju ispunjenja pristupnih kriterija", rekao je Gašparovič.

Slovački se predsjednik osvrnuo i na ulogu Hrvatske u regiji, ocijenivši je konstruktivnom.
- Hrvatska je najstabilnija zemlja ove regije i može biti privlačan uzor onima koji žele slijediti njezin primjer - kazao je.

Gašparovič se u govoru zauzeo i za jačanje energetske suradnje Hrvatske i Slovačke, rekavši da bi se središnja Europa energentima mogla opskrbljivati i iz pravca jugoistoka.

- Hrvatska tako može postati zemljom koja bi svojim lukama i planiranim rezervoarima za naftu, odnosno terminalima za tekući plin, mogla poboljšati toliko traženu diverzifikaciju resursa energije - kazao je Gašparovič.

Slovački predsjednik također je naglasio prijateljstvo dva naroda rekavši da Slovaci običavaju reći da imaju svoje more u Hrvatskoj.
- Gdje drugdje bismo našli toliko prijateljskih ljudi s kojima se možemo sporazumijevati bez problema i bez prevoditelja - rekao je Gašparovič.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije