Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TAJNIK SVETE STOLICE

Gallagher otkriva kada će Stepinac postati svetac i hoće li Papa doći u Hrvatsku

Gallagher
Foto: IKA
1/4
12.10.2018.
u 14:24

Uvijek treba moliti, utjecati se zagovoru blaženika i slijediti njegov primjer te biti svjesni onoga čime se blaženi Stepinac uvijek odlikovao, a to je vjernost Svetome Ocu, rekao je Gallagher.

Gostujući ovih dana u Hrvatskoj, tajnik Svete Stolice za odnose s državama mons. Paul Richard Gallagher (svjetovnim jezikom "ministar vanjskih poslova Vatikana") rekao je danas u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu (HKM) kako ne zna za točan datum kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca i kada bi papa Franjo mogao posjetiti Hrvatsku, ali da zna "da su neki prethodnici pape Franje bili u Hrvatskoj i to je bio veliki blagoslov".

- Što se tiče kanonizacije svi znaju da je postojala komisija koja je nastojala proniknuti dublje u lik blaženog kardinala Stepinca i uspostaviti zajednički dogovor oko nekih ličnosti iz Drugog svjetskog rata. Plodovi rada ove Komisije bili su, možemo reći, nedostatni. Nije postignuto ono što je Sveti Otac očekivao. Ali bila je to vrlo važna gesta, koju, kako je istaknuto jučer, Srpska pravoslavna Crkva veoma cijeni. Nadamo se nastavku tog procesa - rekao je mons. Gallagher.

- Vidio sam u Australiji vitraje posvećene blaženom kardinalu. Moje mišljenje je da je čin kanonizacije od strane lokalne zajednice stanovito odricanje jer štovanje više nije na lokalnoj razini, ne poistovjećuje ga se više s određenim teritorijem, s određenom zajednicom i postaje dio čašćenja opće Crkve. I to je možda trenutak kad lik nekog sveca postaje baštinom opće Crkve. I tako u stanovitom smislu to lokalno čašćenje opada, jer svjedočanstvo, primjer određenog sveca ne postaje samo baštinom Hrvata, nego Engleza, Francuza, Afrikanaca, Amerikanaca i tako dalje. I to je korak koji iziskuje određeno vrijeme.

A možda još nije sazrelo vrijeme za to. Vjerujmo Svetom Ocu kojemu pripada donošenje te velike odluke. Kardinal Parolin je prošle godine rekao kako ta odluka pripada Katoličkoj Crkvi i ne ovisi o mišljenju i stavu drugih. Mislim da moramo imati to sinovsko povjerenje u Svetoga Oca koji će razlučiti i donijeti odluku kada će doći do toga čina koji je tako važan za opću Crkvu, kada će za to biti pravi trenutak - rekao je vatikanski ministar vanjskih poslova, dodavši kako je Crkva u ovakvim situacijama okrenuta molitvi.

- Uvijek treba moliti, utjecati se zagovoru blaženika i slijediti njegov primjer te biti svjesni onoga čime se blaženi Stepinac uvijek odlikovao, a to je vjernost Svetome Ocu. I u ovome trenutku kad ne nedostaje teškoća siguran sam da bi to bila njegova pouka i nama u ovome trenutku - rekao je Gallagher.

Komentara 14

DU
Deleted user
14:43 12.10.2018.

Stepinac ako je svetac je svetac, neće postati svetac kad ga Crkva proglasi svecem niti prestati biti ako ga ne proglasi. Nadam se da bude da mu se možemo utjecati u zagovoru.

KA
kamenjar0404
16:31 12.10.2018.

Proglasili bi Srbi sve pape zločincima da mogu a Irineja,Slobu,Pavla,Seselja proglasili svecima !!!! Bolestan narod !!!

SP
SPi
09:23 28.10.2018.

Ovaj Papa nikad neće shvatiti veličinu Stepinca jer radi upravo suprotno od onoga što je Stepinac radio. Ne shvaća otpor manjega naroda hegemoniji većeg, pa žrtvuje Ukrajinsku grkokatoličku crkvu da bi popio kavu s ruskim patrijarhom na Kubi. Šuruje s kineskom komunističkom partijom i dozvoljava joj da odobrava biskupe u kini, dok je Stepinac stradao upravo što je odbio podložiti se Titu i komunistima i ostao vjeran Rimu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije