Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Titov omiljeni brod

Galeb krenuo prema Kraljevici, gdje će biti obnovljen i pretvoren u muzej

Galeb krenuo prema Kraljevici gdje će biti obnovljen i pretvoren u muzej
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/10
05.12.2019.
u 13:31

Gradske vlasti očekuju da će obnovljeni Galeb postati turistička atrakcija, dok opozicijski protivnici ovog projekta u Galebu i dalje vide isključivo simbol Titovog "zločinačkog totalitarnog režima", zbog kojeg će Rijeka završiti u bankrotu.

Brod Galeb, nakon što je godinama skupljao ruzinu na mrtvom vezu u riječkoj luci, krenuo je prema Kraljevici, gdje će u tamošnjem brodogradilištu biti obnovljen i pretvoren u muzej. Početak tegljenja Galeba malo je kasnio zbog pripremnih radova, a Galeb su odteglili remorkeri Jadranskog pomorskog servisa. Galeb će obnoviti tvrtka Dalmont, koja je naposljetku dala najpovoljniju ponudu za obnovu i prenamjenu legendarnog broda, koji je u Hrvatskoj 2006. proglašen zaštićenim kulturnim dobrom. 

Galeb se obnavlja u sklopu projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture, i to kao dio projekta "Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine", za koji je Rijeka dobila 69 milijuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Radovi na obnovi Galeba vrijedni su 58,5 milijuna kuna. 

Ideja o obnovi Galeba i njegovom pretvaranju u muzej stara je koliko i vlasništvo grada Rijeke nad tim brodom, no nedostatak novca ranije je onemogućavao realizaciju te ideje. Rješenje se pojavilo ulaskom Hrvatske u EU, kada je otvorena mogućnost obnove Galeba novcem iz europskih fondova, unatoč žestokim raspravama u gradskom vijeću na tu temu i prijedlozima opozicije da se brod potopi u riječkom akvatoriju kako bi njegova olupina barem postala atrakcija za ronioce. 

Po završetku radova koncem iduće godine Galeb će biti privezan u riječkoj luci, uz Molo Longo, i otvoren posjetiteljima. Imat će stalni muzejski postav, izložbe, kino i kreativne radionice, a manji dio broda bit će komercijaliziran, pa će tako na brodu biti i smještajni kapaciteti, ugostiteljski objekt i suvenirnica. Gradske vlasti očekuju da će obnovljeni Galeb postati turistička atrakcija, dok opozicijski protivnici ovog projekta u Galebu i dalje vide isključivo simbol Titovog "zločinačkog totalitarnog režima", zbog kojeg će Rijeka završiti u bankrotu. 

Galeb je izgrađen u fašističkoj Italiji 1936. godine za prijevoz tropskog voća, no početkom rata prenamijenjen je u ratni brod. Potom je torpediran u libijskim vodama i obnovljen u Trstu, a 1943. preuzimaju ga Nijemci, kojima je služio kao minopolagač. U savezničkom bombardiranju ponovno je potopljen 1944. godine, a iz mora je izvučen tek 1948., nakon čega je luksuzno obnovljen u Puli i predan na korištenje Jugoslavenskoj ratnoj mornarici kao školski brod. Galeb zatim postaje Titov omiljeni brod, na kojem je posjećujući strane državnike obišao cijeli svijet. Na svom prvom putovanju na Galebu Tito je 1953. otputovao u posjet Winstonu Churchillu u London.

Budući muzej što će biti uređen na Galebu trebao bi prikazati cjelovitu prošlost Galeba, koja uključuje i vrijeme kada je brod bio u službi fašističke Italije, kao i nacističke Njemačke, a ne samo Titove Jugoslavije, premda je malo vjerojatno da će to razuvjeriti glasne oponente ovog projekta, koji u njemu vide isključivo pokušaj veličanja "propalog komunističkog režima".

Ključne riječi

Komentara 39

OO
oo8787
13:03 05.12.2019.

Tom brodu je jedino pravo mjesto na otpadu starog željeza.

Avatar Ernest_Fulir
Ernest_Fulir
14:39 05.12.2019.

Taj brod ne simbolizira ništa drugo nego jednog zločinca, jednakog u rangu sa Honeckerom, Ceausescuom, Kim il Sungom, Brežnjevim, Fidel Castrom ... Njbolje da na njemu urede kancelarije za sve SDPove "funkcionare" i da sazovu jedn plenum na njemu, pa da netko za to vrijeme krišom odreže cimu i onesposobi motor... pa kud ih struja odneseee.. nek otplove "putevima mira i nesvrstanosti". Npr u Burkinu Faso. Ili u Ber(in)mudski trokut :-)

DU
Deleted user
14:03 05.12.2019.

... Galeb podsjetnik vremena, na voznju par nepar, na depozit, na nestasicu ulja, podsjetnik na goli otok, blajburg, na Udbu, podsjetnik na rankovica..i na krvavi finish u Vukovaru. a sagradio ga njegov kompa Musolini, inace predsjednik radnicke partije i sindikataata italije koji je spojio nacionalizam i socializam i nazvao ga fasizam...ali eto nek je stovatelj lika i djela Vojko Obersnel opet bacio sjeme zla medju hrvate, sta mu vec dugo uspjeva u rijeci, gradu otpalih balkona, gradu Potopljenih vrtica, slici i prilici socijalizma

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije