Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU

Gábor Iván: Sve ćemo učiniti da završite pregovore u lipnju

'19.05.2011. Zagreb, Hrvatska - Gabor Ivan, madjarski veleposlanik u Republici Hrvatskoj. Photo: Petar Glebov/PIXSELL'
'Petar Glebov/PIXSELL'
24.05.2011.
u 08:15

U EU nema zabrane kolinja, ja koljem za svaki Božić i ne kršim zakon, kaže mađarski veleposlanik Gábor Iván.

S Gáborom Ivánom, mađarskim veleposlanikom u Zagrebu, iskusnim diplomatom koji je bio angažiran na procesu pristupanja Mađarske EU, razgovarali smo u završnici  hrvatskih pregovora, ali i u završnici mađarskog predsjedanja Unijom.

Kako vidite nastavak pristupnog procesa?

Imamo hrvatsko završno izvješće pa je sad na EK da pripremi nacrt zajedničkog stajališta, što bi moglo biti početkom lipnja. Hrvatska je Vlada dobro procijenila kad poslati izvješća. Sve ćemo napraviti da poglavlje 23 bude zatvoreno na međuvladinoj konferenciji 21. lipnja. Spremni smo organizirati još jednu međuvladinu konferenciju za poglavlje ribarstvo ako bude spremno za zatvaranje. Nacrt zajedničkog stajališta je na stolu, imamo čvrste razloge vjerovati da će posao biti završen za dva-tri tjedna. Naša je namjera da dobijemo indikativni datum ulaska. On mora biti donesen jednoglasnom odlukom. Predsjedništvo blisko surađuje s Komisijom. Politička odluka za datum može doći tek na kraju pregovora.

Prije nekoliko mjeseci početak ljeta kao datum završetka pregovora bio je gotovo eliminiran. Što se promijenilo?

Kad je u ožujku EK prihvatio privremeno izvješće o napretku, bilo je jasno: ili će Vlada udvostručiti napore ili pregovori neće završiti u lipnju. Drago mi je da je Vlada poruku ozbiljno shvatila. Od tada su poslana tri izvješća, uključujući završna, i ona su impresivna. Vlada je uložila velik napor da ispuni mjerila. Nesigurnu atmosferu kakva je vladala u veljači promijenio je mjerljiv i konkretan napor Vlade u poglavlju 23., a planovi restrukturiranja u poglavlju 8. Očekujemo da EK u sljedećih nekoliko tjedana pozitivno ocijeni te planove.

Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od utorka

Komentara 13

OB
-obrisani-
09:24 24.05.2011.

EU je dorbra Organizacija ali samo za one koji rade u Europskom parlamentu tj. zive na racun POREZNIH OBVEZNIKA ............dobra placa 8.000€ mjesecno za to se POLITICARI medjusobno kolju.haahah

DU
Deleted user
09:24 24.05.2011.

dobro smo i prosli sto nam madarska nije stavila veto radi mol-a i ine. mozda ce se jos i to dogoditi.

DE
Deprimirani
08:38 24.05.2011.

JE!! SVE ĆETE UČINITI!! MA LOPOVČINE JEDNE (VEĆE I OD NAŠIH) NE FARBAJTE NAS!! NARAVNO DA NAS HOĆETE U SVOJE DRUŠTVO DA BI JOŠ I KOD NAS POKRALI ŠTO SE DA! ALI VRATE SE OVDJE VAS ČEKA BALKANSKI PAKAO O KOJEM JOŠ NISTE NITI SANJALI A AKO BUDETE PREVIŠE ČAČKALI MOŽDA I KOTAO I NOŽ!! I TEBE MAĐARSKI KLIPANE BI TREBALO OBRADITI NA KOLINJU!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije