Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVJETSKI PROBLEM

G20 se obvezao smanjiti onečišćenje plastikom: 'Ovo je tek prvi korak'

Plastika
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
16.06.2019.
u 16:24

Aktivisti ističu da se tek 9 posto plastičnih proizvoda reciklira i smatraju da je jedino dugoročno rješnje u manjoj proizvodnji plastike

Zemlje G20 su se u nedjelju u Japanu uspjele dogovoriti o smanjenju onečišćenja mora plastikom, a razgovarale su i o napadu na naftne tankere u Omanskom zaljevu.

Po tom dogovoru, G20 u kojemu su industrijski najrazvijenije zemlje svijeta, obvezao se da će smanjiti onečišćenje plastikom, ali nije otkrio kako će to učiniti.

"Sjajno je što smo uspjeli donijeti pravila za sve, pa i za brzorastuće i zemlje u razvoju", izrazio je zadovoljstvo japanski ministar okoliša Yoshiaki Harada nakon dvodnevnog sastanka ministara okoliša G20.

Mjere neće biti obavezne, a o ostvarenom napretku će se izvješćivati jednom na godinu, pišu mjesna glasila.

Onečišćenje plastikom je postalo svjetski problem, napose otkad su Kina i neke druge zemlje zabranile uvoz plastičnog otpada iz drugih zemalja.

Mnoge zemlje, pa tako i Japan, bore se s problemom gomilanja plastike na svom teritoriju.

"Ovo je tek prvi korak u rješavanju problema", ocijenio je u priopćenju Hiroaki Odachi iz Greenpeacea Japan, istaknuvši ipak da "nije dovoljno računati samo s dragovoljnim mjerama" u rješavanju te krize.

Nužna su "obvezujuća međunarodna pravila s jasnim vremenskim planom i zadaćama" kao što su u Pariškom klimatskom sporazumu, dodao je.

S obzirom da se tek 9 posto plastičnih proizvoda reciklira, aktivisti za zaštitu okoliša ističu da je jedino dugoročno rješenje da se proizvodi manje plastike i da se potrošači manje njome koriste.

Ključne riječi

Komentara 8

DU
Deleted user
19:58 16.06.2019.

to je dosta kontradiktorna odluka g20 naime u g20 u zadnjem kvartalu su jako porasle investicije u naftu ali ne za gorivo nego za kemijsku industriju ciji glavni proizvod je plastika, neko tu laze jer ne stavljaju svoje novce u svoje rijeci i projekte

LU
lukathereem
18:07 16.06.2019.

Dok se oni smisle ode sve mp3

DU
Deleted user
20:00 16.06.2019.

coca-cola, jedan od najvecih potrosaca plastike za jednokratnu upotrebu reciklira oko 7% ili manje izvor coca-cola

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije