Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasplet skandala

Fuchs ukida Povjerenstvo za praćenje državne mature zbog namještanja bodova

IVANA KATAVIĆ, ravnateljica Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja nije dala ostavku
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/2
07.04.2021.
u 08:46

Sedam maturanata prošlo je na završnom ispitu najesen zahvaljujući bodu ili dva koji su im dodani na ispitima iz engleskog, njemačkog i eseju iz hrvatskog jezika

Povjerenstvo za praćenje provođenja državne mature bit će ukinuto, potvrđeno je to Večernjem listu iz Ministarstva obrazovanja. Odluka o ukidanju jedini je ispravni potez ministra obrazovanja Radovana Fuchsa nakon nedavno otkrivena skandala – da su upravo članovi tog povjerenstva koje imenuje ministarstvo, prošlogodišnjim maturantima na jesenskom roku ispita državne mature, a nakon njihovih žalbi, dodali bodove zbog kojih je sedmero učenika ostvarilo nezaslužen prolaz na ispitima državne mature.

Nisu svi jednaki

Dodani bodovi u samom sustavu narušili su tako cjelokupnu državnu maturu dajući do znanja učenicima završnih razreda srednjih škola da na ispitu na kojem su svi trebali biti jednaki postoje oni koji se mogu provući za dodani bod, dobiven intervencijom Povjerenstva koje imenuje Ministarstvo obrazovanja. Podsjetimo, koordinatorica za ispit iz matematike i članica Povjerenstva, Nada Lesar, nakon primljenih pritužbi učenika po završetku jesenskog roka unijela je po jedan ili dva boda za 13 maturanata bez suglasnosti Upravnog vijeća Nacionalnog centra za provedbu mature koje je pritužbe učenika odbacilo, pritom ostavivši u sustavu poruku “da se njihov prigovor ne prihvaća”.

Takvom intervencijom Lesar je uvelike utjecala na državnu maturu i rezultate učenika, a tim potezom, razvidno je to iz brojnih prepiski koje su nakon toga uslijedile u Centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja, jasno je bila upoznata i ravnateljica Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić koja je jučer na održanoj sjednici Upravnog vijeća Nacionalnog centra itekako morala objašnjavati što se dogodilo. Ostavku je ravnateljica Katavić trebala već ponuditi, jednakom brzinom kojom se obrazovni sustav zalaže za kažnjavanje učenika koji varaju na državnoj maturi. Nije.

Štoviše, Upravno vijeće Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja već ju je od toga jesenskog roka pokušalo jednom smijeniti upravo zbog problematike na tom spomenutom jesenskom roku, ali za tu smjenu nije u Upravnom vijeću bilo dovoljno ruku. Štoviše, šefica Centra za Vanjsko vrednovanje obrazovanja pravdala se kako je riječ o proceduralnoj pogrešci, nikako dodanim nezasluženim bodovima no proceduralne pogreške ili pogreške u načinu na koji je postavljeno pitanje ili odgovori rješavaju se tako da se svim pristupnicima, a ne samo nekima, dodjeli bod. Kvoruma za smjenu Katavić nije bilo ni na nakon jučerašnje sjednice Upravnog vijeća kada se ponovno povuklo pitanje njezine ostavke.

Večernji list u posjedu je dokumenata koji potvrđuju da je i prije Povjerenstvo, ali u drugom sastavu koje je imenovala i bivša ministrica Blaženka Divjak, ali s istom ravnateljicom na čelu Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivanom Katavić, isto tako učenicima na državnoj maturi dodavalo bodove, bez obzira na to što su prije toga svi testovi učenika itekako dobro provjereni i analizirani. Povjerenstvo koje je sada iznjedrilo problem, kao tijelo koje vrednuje provedbu državne mature, prvi put je imenovano 2019. godine u mandatu ministrice Blaženke Divjak.

Ministrica Divjak to je povjerenstvo imenovala kao nadzor nad provedbom mature koje može u drugostupanjskom dijelu pritužbe učeniku priznati bodove, ali tek nakon što ispitivači koji rade na ispitu za to doista utvrde uporište. Do formiranja Povjerenstva za praćenje provođenja državne mature 2019. godine, kao suvišnog tijela koje je trebalo nadzirati Centar koji je i osnovan kao neovisno tijelo na koje politika niti ikakvi članovi povjerenstva smiju utjecati, problema s dodanim a neosnovanim bodovima nikada nije bilo.

Otkrio se i stari propust

Ovaj jesenski problem nije, čini se, jedini propust Povjerenstva za praćenje provedbe državne mature. Kako smo doznali, u srpnju 2020. godine, kada je na čelu povjerenstva bio Marko Košiček, jednoj učenici nakon uložene žalbe dodano je na ispitu čak deset bodova, što je gotovo presedan u dodanim bodovima nakon učenikova prigovora. Drugim riječima, svi ispitivači koji su prošli i ocijenili takav ispit prije konačnog bodovanja propustili su deset bodova, koje je onda pronašlo Povjerenstvo i priznalo.

Takvim potezom navedeno Povjerenstvo, kako ono iz prethodnog tako i ovo iz sadašnjeg mandata, znatno su unazadili kvalitetu provedbe državne mature za koju se sve do sada moglo tvrditi kako je jedina uspješna antikorupcijska mjera u Hrvatskoj. Naime, uvođenjem državne mature svi učenici Hrvatske dobili su jednake šanse za upise na visookoobrazovne ustanove – državnom maturom bodovalo se samo i isključivo znanje koje imaju.

 

>> VEČERNJI TV Najbolji maturant u 2020. Marijan Višić u studiju Večernjeg lista

Komentara 17

Avatar Golum
Golum
08:52 07.04.2021.

Moja se kcer satrala od ucenja za maturu a nekomu se hebalo zivo. Napisali maturu ofrlje, zalili se na bodove, povjerenstvo dodalo par bodova i hladno prosli na maturi....kod nas u drzavi nista ne ide lagano i ispravno...gdje god zagrebes nađes kaos.

Avatar southman
southman
08:56 07.04.2021.

A baš je Povjerenstvu lijepo krenulo.

KG
KG002
09:12 07.04.2021.

Izlazi sav smrad Divjakicinog katastrofalnog vodstva Ministarstvom odgoja i obrazovanja. Ta je žena unazadila školstvo za 10 godina pod krinkom reforme "Škola za život", ulupana je ogromna lova za nove udžbenike, nove programe, takozvane "stručne skupine" su pobrale milijunske iznose za ništa.... Nek se izjasne kolike su plaće primali ovi iz Povjerenstva za rad mature! Otkaz je ovima premala kazna jer će se iz jednog Ministarstva samo prebaciti u drugo. Ovo je pljuvanje u lice svim klincima koji su zasluženo prošli maturu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije