Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJAVLJENI DETALJI

Ovo su županije koje od ponedjeljka prelaze na online nastavu

Radovan Fuchs
Luka Stanzl/PIXSELL
08.04.2021.
u 18:03

Govoreći o epidemiološkoj situaciji i održavanju nastave uživo u školama, Fuchs je rekao kako se i dalje sve dogovara s lokalnim stožerima i da se taj pristup pokazao vrlo učinkovit

Grad Zagreb, Zagrebačka, Splitsko-dalmatinska, Zadarska, Varaždinska, Bjelovarsko-bilogorska, Vukovarsko-srijemska, Istarska i Primorsko-goranska županija od ponedjeljka ponovno uvode C model prema kojemu se nastava seli online. Većina je od te odluke izuzela maturante i učenike nižih razreda, no Istarska i Primorsko-goranska županija u školske klupe ne vraćaju nikoga.

Ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs uoči sjednice Vlade dao je izjavu vezanu uz cijepljenje prosvjetnih djelatnika, kao i prelazak dviju županija na C model nastave od ponedjeljka.

Kaže kako su kampanju za cijepljenje prosvjetnih radnika već proveli u Sisačko-moslavačkoj županiji, ali kako je odaziv tamo bio samo 20 posto. Ipak, ministar se nada da će ova nova kampanja za cijepljenje povećati interes za cijepljenje među prosvjetnim radnicima.

"Mi želimo da se procijepe u prvom redu odgojiteljice, odgojitelji i svi ostali prosvjetni djelatnici. Kad se pokrene kampanja cijepljenja, doznat će se tko se želi cijepiti. Ne možete narediti nekome cijepljenje", rekao je Fuchs u izjavi novinarima.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji i održavanju nastave uživo u školama, Fuchs je rekao kako se i dalje sve dogovara s lokalnim stožerima i da se taj pristup pokazao vrlo učinkovit.

"Mi smo na ovaj način uspjeli 78 posto ukupne nastave održati licem u lice. Uskoro ćemo ćemo u dogovoru s Gradom Zagrebom i Zagrebačkom županijom uspostaviti uvjete da učenici prijeđu na online nastavu odnosno na C model nastave kako bismo utjecali na trenutačnu epidemiološku situaciju. Danas imamo 241 učenika koji je pozitivan, ali svejedno ćemo prijeći na C model", kazao je ministar dodavši da će od ovakve odluke biti izuzeti samo učenici nižih razreda osnovnih škola te maturanti.

Zasad osam županija donijelo odluku o C modelu

Iz Grada Zagreba su izvijestili da će se nastava u osnovnim i srednjim školama od 12. do 16. travnja će se organizirati po sljedećim modelima:

  • za učenike od 1. do 4. razreda osnovnih škola te za učenike završnih razreda srednjih škola prema modelu A,
  •  za učenike od 5. do 8. razreda osnovnih škola te za učenike ostalih razreda srednjih škola prema modelu C, odnosno na daljinu,
  • u glazbenim školama prema modelu A i to samo individualna nastava instrumenta za sve učenike.

U međuvremenu je dodatno stigla vijest iz Splitsko-dalmatinske županije o prelasku na online nastavu.

"Zbog trenutačne epidemiološke situacije u Splitsko-dalmatinskoj županiji i preporuka epidemiološke službe županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo te nakon obavljenih konzultacija sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske, kao i nadležnim Ministarstvom znanosti i obrazovanja, održavanje nastave za učenike osnovnih i srednjih škola i studente Sveučilišta u Splitu provodit će se po modelu „C” odnosno bit će nastava online. Ova odluka vrijedi za sve osim najmlađih, učenika razredne nastave osnovnih škola (1. do 4. razreda) gdje će se nastava  održavati po modelu „A” odnosno neposredno u školi. Također, obustavlja se održavanje praktične nastave u školskim objektima", priopćio je Stožer SDŽ-a.

Nadalje, od ponedjeljka 12. travnja, nastava u osnovnim i srednjim školama kojima je osnivač Vukovarsko-srijemska županija održavat će se po modelu C, odnosno online, osim za niže razrede i maturante, priopćeno je u četvrtak iz Ureda župana Vukovarsko-srijemske županije.

„Nastavno na trenutnu epidemiološku situaciju u Vukovarsko-srijemskoj županiji poveznu s epidemijom koronavirusa, u skladu s preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja, donosi se Odluka o način održavanja nastave nakon proljetnog odmora školske godine 2020/202 za školske ustanove kojima je županija osnivač“, navodi se u priopćenju.

Sukladno odluci, učenici od 1. do 4. razreda osnovnih škola, kao i učenici završnih razreda srednjih škola nastavu pohađaju u školama, a učenici od 5. do 8. razreda osnovnih škola te učenici 1. do 3. razreda srednjih škola nastavu pohađaju on-line. Odluka se očinje primjenjivati od 12. travnja, do izmjene ili dopune.

Istu odluku donijeli su i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a ona je na snazi do 17. travnja. Odluka da se od idućeg tjedna produže mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa u osnovnim i srednjim školama donesena je na prijedlog epidemiološke službe. Iz Županijskog stožera Civilne zaštite u četvrtak su proučili kako će i nadalje pratiti epidemiološku situaciju u županiji i odluke donositi uz preporuke nadležne epidemiološke službe.

Zadarska županija iz odluke o prelasku na online nastavu izuzela je samo niže razrede, dok svi učenici viših razreda osnovne škole, kao i srednjoškolci prelaze na C model. Srednjim školama dopuštena je samo praktična nastava u redovnom obliku.

Kako javljaju 24sata, Istarska i Primorsko goranska županija donijele su najstrožu odluku, a ona glasi da škole ostaju zatvorene za sve osnovce i srednjoškolce.

Komentara 37

Avatar Moj_Prijatelj_Vili
Moj_Prijatelj_Vili
14:21 08.04.2021.

Ovo sto radite djeci nije humano. Prvo je pocelo sa strajkom uhlj-ucitelja i onda se nadovezala korona, pa jedan tjedan u skolu pa 3 online pa tjedan u skolu pa 4 online. Tko normalan misli da se nizi razredi pogotovomogu kod kuce skoncentrirati da uce preko videa?

YE
Yeah
14:02 08.04.2021.

Djeci treba druzenje vrsnjaka za pravilan psiho-fizicki razvoj. Nisu oni vrece buha pa da ih okolo ostavljaju.

IM
imamohrvatsku
13:40 08.04.2021.

Kada se misli konačno uvesti rad od kuće zaposlenih u tijelima državne uprave i javnim poduzećima. Tu je još uvijek onaj partizanski mentalitet da je bitno da prođeš kroz portu a onda možeš piti kavu do 16 h bez da te itko išta pita. Tko radi, radit će i od kuće a tko ne, nigdje. Širite zarazu i ugrožavate proračun! Pošaljite ljude kući, tamo gdje je to moguće. Vi koji drugima branite da rade trebali ste prvi svojim primjerom pokazati odgovornost i zaštititi zaposlene u državnim službama a time i sve ostale građane. Ako ste se potajno svi cijepili onda se ispričavam ali onda izvolite to javno reći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije