Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Fuchs: Odgađa se nastava na dva tjedna u 8 škola u Sisačko-moslavačkoj županiji

Ministar Radovan Fuchs u obilasku Petrinje
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/4
14.01.2021.
u 11:42

Početka drugog polugodišta u tim školama neće biti ni online, dobit će odgodu na najmanje dva tjedna, kaže ministar

Ususret početku novog polugodišta, novinarka Lana Kovačević razgovarala je s ministrom obrazovanja i znanosti Radovanom Fuchsom.

Ministar je prvo odgovorio zašto je odluka o početku nastave donesena tek prekjučer.

– Nismo je mogli donijeti ranije, ali svejedno mislim da je na vrijeme. Jesmo li ili nismo mogli znati ranije, nije presudno, to se događalo i na početku same škole. Nismo znali ranije jer smo cijelo vrijeme pratili epidemiološku situaciju, nismo znali u kojem će smjeru ona ići. Imali smo u jednom periodu izrazito lošu situaciju s velikim brojkama. Tu je cijelo vrijeme postojala dilema da čak škole ostanu kompletno zatvorene i da nastava uopće ne krene. Kako se onda analizom došlo do toga da bi ipak bilo puno pametnije pustiti postupno određene učenike s najmanjim mogućim rizikom, odlučili smo se da preporučimo da krenu osnovne škole od prvog do četvrtog razreda. Tu još postoji cijeli niz argumenata zašto toj djeci nedostaje škola. Oni ne mogu tako dobro pratiti preko televizije, roditelji moraju ostati s njima kod kuće, oni nisu ti koji su završili pedagoške struke i predmete, teže objašnjavaju djeci. Što se tiče sigurnosti, procijenili smo da su oni u najmanjem mogućem obimu oni koji bi mogli narušavati sadašnju epidemiološku sliku. Maturanti ove godine imaju ispite državne mature, toj generaciji učenika treba pomoći kako bi što manje gubila od kvalitetnog obrazovanja – pojasnio je ministar Fuchs.

Trudite se održavati fizičku nastavu, jeste li sada popustili pritiscima?

– Ne mislim da smo popustili pritiscima, pritisaka ima pro i kontra, to je u svakoj situaciji očekivati. Nitko ne može napraviti nešto da bi svi bili zadovoljni. Mi činimo ono što mislimo da je najbolje za djecu. Nadam se da ćemo u kratkom periodu biti s višim razredima osnovnih škola na modelu C. Nadam se da to neće trajati dugo.

Kako će u Sisačko-moslavačkoj županiji izgledati početak drugog polugodišta?

– S obzirom na katastrofu koja je snašla dijelove te županije, imamo specifičnu situaciju. Imamo škole koje su kompletno oštećene do razine da ih se neće moći obnoviti. Trebat će izgraditi nove škole. Oni su izrazili želju, ne samo zbog toga što su objekti stradali nego imamo i psihološku komponentu. Drugo polugodište neće početi ni online, nismo se još dogovorili. Županija će dostaviti ono što treba, no osam škola sigurno će zatražiti odgodu. Ostali bi trebali krenuti kako smo i razgovarali i kako su se dogovorile i sve ostale županije.

30.12.2020., Petrinja - Posljedice jucerasnjeg potresa u Petrinji. Snazan potres pogodio je jucer Hrvatsku, epicentar potresa magnitude 6.2 je bio 3 kilometra od Petrinje. Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u obilasku Petrinje Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

Što znači ta odgoda? Hoće li i kako nadoknađivati to vrijeme?

– Riječ je o jednoj srednjoj školi u ovom slučaju. Morat će se nadoknaditi, trajat će sigurno 14 dana. Postoji nekoliko varijanti na koji način se to može rješavati, moguća je nadoknada subotom, ali i produžetak školske godine.

Kojih je to osam škola?

– To su škole iz Petrinje, Gline... Te škole imaju i svoje područne škole izvan samog centra. To su Osnovna škola Petrinja, Osnovna škola Mate Lovrak, Petrinja, Osnovna škola Dragutin Tadijanović, Petrinja, Osnovna škola Ivan Goran Kovačić, Gora, Osnovna škola Jabukovac, Osnovna škola Glina, Osnovna škola Vladimir Nazor, Pokupsko i Srednja škola Glina.

U ponedjeljak u Zagrebu počinje drugo polugodište, roditelji su jako uznemireni, Zagreb nije prošao sanaciju. Što je s djecom u Zagrebu i jeste li pogledali sve školske objekte u glavnome gradu?

– Škole koje su označene kao škole koje su upotrebljive sigurne su pa učenici mogu pohađati nastavu. One koje su oštećene, one su izvan funkcije i ostat će tako dok se ne riješi sanacija i obnova tih škola. Opravdan problem pojavio se u pitanju sigurnosti, odmah su se pokrenule akcije da se u centru grada one kuće, gdje postoji opasnost od padanja nekih dijelova, saniraju. Na nekim mjestima postoje veći zahvati, no grad je rekao da će se tu napraviti od skela tuneli za siguran prolaz pješaka. Mislim da će grad to sve uspješno obaviti do početka škole.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar NenadNikolic
NenadNikolic
12:44 14.01.2021.

Djecu se može smjestiti i u veće montažne kućice, cijeli razred. Imamo dovoljno firmi koje su u stanju izraditi ntakve kućice u roku 10 do 15 dana, opremiti ih školskom opre mom i kasnije se to može uporaboiti za druge potrebe. Takve kućice treba naručiti i za osnovne druge poslove, poštu, općinu, mjesnu zajednicu, neće se baciti osim ako se kasnije ne daju u ruke štetočinjama. Treba razmišljati dugoročno i konačno riješiti mnoga pitanja sličnih nesreća u cijeloj državi. S Banijom/Banovinom jako se ružno griješilo, do te mjere da se upravljanje tim područjem u usporedbi s periodom prije 1990. čini kao teški nemar države.

DU
Deleted user
22:23 14.01.2021.

ko.. fuks pa taj nezna da djeca isto prenose koronu, al saznat će kad bu odgovarao za umrle uz svoje kompiće i gazdu

PV
prcko.vita
13:37 14.01.2021.

Ministre, što ako je vaša analiza i ovaj put loša i kriva? Što ako se brojke budu ponovno povećavale?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije