Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preuzeo ministarstvo

Fuchs najavio tri modela nastave za jesen: 'Ne mogu vam ovoga trenutka reći što ćemo poduzeti'

Zagreb: Radovan Fuchs od Blaženke Divjak preuzeo Ministarstvo znanosti i obrazovanja
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/6
24.07.2020.
u 12:24

Novi ministar zahvalio je bivšoj ministrici ''na golemom poslu koji je napravila sa svojim timom oko nastave na daljinu''

Novi ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je u petak kako je svjestan da u visokom obrazovanju postoje problemi i otpori reformama, da se jednom i sam s njima suočio, ali nije želio otkriti što će u vezi s tim poduzeti.

Bivša ministrica Blaženka Divjak predala je dužnost novom ministru Radovanu Fuchsu i kazala, uz ino, da je naišla na otpore, osobito u sustavu visokog obrazovanja, pa su novinari pitali Fuchsa kako će rješavati te otpore.

Da, tu postoje problemi, jednom sam se s njima suočio i imam iskustva, a što ću raditi, vidjet ćete, kazao je Fuchs.

Uoči sjednice užeg kabineta Vlade ministar Fuchs rekao je novinarima da se ne namjerava upletati u rješavanje situacije na Sveučilištu u Zagrebu, pa tako ni u situaciju na Filozofskom fakultetu jer je to po važećim zakonima i definiciji autonomije sveučilišta – unutarsveučilišno pitanje.

"O tome može odlučivati i to može rješavati jedino Senat", rekao je Fuchs koji smatra da će Zagrebačko sveučilište u datom trenutku morati doživjeti određeno restrukturiranje koje će se morati napraviti iznutra.

VIDEO Radovan Fuchs od Blaženke Divjak preuzeo Ministarstvo znanosti i obrazovanja

U izjavama nakon primopredaje dužnosti Blaženka Divjak zaželjela je novom ministru uspješan mandat i izrazila očekivanja da će se svi veliki projekti na kojima su do sada radili nastaviti, od kurikularne reforme i pripremljene cjelodnevne nastave, do ulaganja u znanost i inovacije. Dodala je da svaki ministar ima svoje politike, a sadašnja situacija vezana uz koronakrizu nameće neke zahtjeve.

Mi smo sve pripremili za donošenje odluke da se mirno uđe u sljedeću školsku i akademsku godinu – od opreme, edukacije, materijala koji su važni, ali u ovom resoru uvijek ima posla, kazala je.

Novi ministar zahvalio je bivšoj ministrici "na golemom poslu koji je napravila sa svojim timom oko nastave na daljinu" i izrazio uvjerenje da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja koja je brzo prešla na učenje s informatičkih i javnih medija.

Jednako bih želio zahvaliti svim učiteljima, nastavnicima i roditeljima koji su izdržali period lockdowna, kao i učenicima, poglavito srednjoškolcima i studentima koji su pridonijeli tome da se i starije generacije mogu sigurnije osjećati, kazao je Fuchs.

Ne mogu vam ovoga trenutka reći što ćemo poduzeti, ali na stolu su jedina tri moguća modela: ili svi u školu ili mješoviti sistem ili lockdown, ovisi o epidemiološkoj situaciji. Postoje dva-tri scenarija, vidjet ćemo, kazao je Fuchs.

Blaženka Divjak rekla je da ima mnogo ljudi kojima je zahvalna, ali i da je bilo onih koji su zaustavljali proces, i u tom smislu će novi ministar imati puno posla, kazala je.

Radovan Fuchs od 2012. bio je pomoćnik ravnateljice za međunarodnu suradnju Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada u Zagrebu. Područje znanstvenog interesa mu je toksikologija prirodnih otrova.  

Od 2004. do 2008. bio je pomoćnik ministra znanosti obrazovanja i športa, od 2008. do 2009. državni tajnik, a od 2009. do 2012. ministar u istom resoru.

Komentara 5

MA
markec555555
12:56 24.07.2020.

ehehehehe znači moguće su 3 opcije: da svi idu, da nitko ne ide ili mješovito, e neka si nam ti rekao ......

VI
viviann
14:11 24.07.2020.

U redu. Sad jos trebaju utvrditi tocno dnevno opterecenie ucenika obzirom na kolicinu zadace. Jer nit ucenici mogu svaki dan radit zadacu po cijele dane, nit ucitelji mogu svaki dan pregledavati 150 zadaća.

Avatar cinnamon
cinnamon
13:22 24.07.2020.

ne bi se ja na vasem mjestu bas kladila na 3 modela gospon Fuchs. vjerujte da ce svi ici u skolu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije