Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nedjeljom u 2

Frka Petešić: Mi ni psihički, ni gospodarski ne možemo preživjeti biti šest mjeseci zatvoreni

22.11.2020.
u 14:17

Osvrnuo se na širenje koronavirusa za koje smatra da je svačija odgovornost te kako se mjera treba pridržavati

Gost emisije Nedjeljom u 2 je predstojnik ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić koji objašnjava koji su sljedeći potezi Vlade u suzbijanju koronakrize te može li i kako doći do poboljšanja odnosa između premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića

Nije mogao ići u rat zbog poteškoća s ramenom zbog čega mu je, kako kaže, uvijek bilo žao. "Jako dugo sam imao grižnju savjesti zbog toga. Ispratio sam puno svojih vršnjaka u rat. Koliko god radili, nikada se nećemo odužiti onima koji su dali sve za Hrvatsku. To mi je svakodnevna motivacija", rekao je. Aleksandar Stanković upitao ga je li o tome ikada razgovarao s premijerom Plenkovićem koji, također, nije bio u ratu, no Frka Petešić tvrdi kako o tome nisu razgovarali.

Osvrnuo se na širenje koronavirusa za koje smatra da je svačija odgovornost te kako se mjera treba pridržavati. Ako se građani ne pridržavaju mjera, one neće imati smisla. 

"Sve se svodi na osobnu odgovornost. Ovo je borba i države, i društva", smatra. "Jako je važno da ljudi shvate da je ovo zajednička borba. Ovo nije sprint, ovo je maraton. Treba preživjeti i smanjiti broj zaraženih do proljeća. Mi ni psihički, ni gospodarski ne možemo preživjeti biti šest mjeseci zatvoreni", smatra. 

Oko uvođenja novih mjera rekao je: "Ima različitih prijedloga, prijepora i ono što je najteže je pronaći što od svega možemo pridodati već postojećim mjerama koje su već restriktivne, a da ne postane lockdown. Ta crta je sve uža", rekao je.

Na pitanje zašto Ivan Đikić nije član Znanstvenog savjeta Vlade, odgovora da je ranije bio u planu, no zbog nužnog smanjenja broja članova, izabrani su samo najbolji. A kao najbolje ističe Miroslava Radmana i Nenada Bana

Oko sjednice VNS-a, koja se održava sutra u Banskim dvorima, kaže: "To je redovita sjednica tijela koje se sastaje dva puta godišnje. Ne mogu otkrivati što će biti na dnevnom redu", rekao je. Na sastanku, kako kaže, neće biti nitko iz Ministarstva zdravstva s obzirom na to da je ministar Vili Beroš u samoizolaciji.

Komentirao je sukob između Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića rekavši da premijer ne može prešutjeti neistinu.

"Mislim da se uvukao ne svojom željom i inicijativom. Plenković teško prihvaća neistine čak i kad ga to politički košta. Ponekad u našim razgovorima mogu reći 'nema veze', ali njegova potreba da nešto što je neistinito ne ostane u eteru da ostane samo zbog mira jako teško prelazi preko toga i tu mu nije važno hoće li on imati štete od toga", objašnjava i dodaje kako mu je znao i savjetovati da nešto ignorira.

Ovih se dana donosi proračun, kojeg Frka Petešić prati, no kaže da je više predan koronakrizi. 

"Nije točno da tonemo. Hrvatska se u mandatu prošle Vlade digla sa 61 posto na  65 posto prosjeka EU, to nije dovoljno, ali u četiri godine prije nas se padalo", navodi govoreći da se trenutnu vlast ne može kriviti za to što Hrvatska nije u poziciji na kojoj bi trebala biti.  

Osvrnuo se i na presudu Ivi Sanaderu i HDZ-u u slučaju Fimi Media rekavši da se Plenkovićeva politika ne može usporediti s onom politikom koju je vodio Sanader. Objasnio je i zašto smatra da se premijer Plenković ne mora ispričati: "Premijer bi na taj način preuzeo odgovornost za nešto od čega zazire i čemu se protivi".

"Ne možete ništa mijenjati preko noći. Premijer je jasno rekao prije četiri godine da mijenja HDZ kako bi promijenio državu. Nije se promijenio u potpunosti, ali napravljeni su ogromni iskoraci", smatra.  

Komentara 48

DU
Deleted user
14:39 22.11.2020.

To očito ljudima nije jasno a čovjek govori kako je, kopat ćete po kontejnerima za koru kruha ako vam uvedu lockdown na duže vremena.......

ED
edgar2
15:34 22.11.2020.

Ključna stvar nije lockdown da ili ne? Ključna stvar je smanjenje kontakata i okupljanja (i druge stvari)! Njemačka već neko vrijeme ima lockdown light, a danas je broj novozaraženih pao na 15 000 (s preko 20 000)...Dakle, ključna je promjena ponašanja nas građana...Može nam se dogoditi da imamo lockdown, a da se broj novozaraženih neće bitno smanjiti?

Avatar Scheweningen
Scheweningen
16:57 22.11.2020.

Ako je ekonomija hrvatske samo u potrošnji, ugostiteljstvo i kupovina u šoping centrima stranih vlasnika jasno je zašto je neki lockdown nemoguć Italija zatvara restorane i trgovine u 18 sati ali proizvodnja nije nigdje zatvorena. Čak ni građevina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije