Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
energija

'Friščićeva elektrana' gradi se iako je u blizini Podravkina tvornica

\'27.10.2011. , Zagreb - U Novinarskom domu danas su celnici HSS-a pretstavili izborni program stranke. Photo: Patrik Macek/Pixsell\'
Patrik Macek/Pixsell
17.05.2012.
u 22:05

Termoelektrana u rodnom mjestu bivšeg šefa HSS-a koristit će drvnu masu, a već bi u lipnju počela gradnja unatoč svim prigovorima.

Gradnja postrojenja na drvnu masu u Koprivničkom Ivancu, protiv kojeg se godinama borila koprivnička vlast, počinje za koji mjesec.

Općina Koprivnički Ivanec i koprivnički Komunalac postigli su dogovor o vodoopskrbi poduzetničke zone, očekuje se i uporabna dozvola, čime su nestale sve prepreke za projekt koji je nazvan i Friščićeva elektrana, po bivšem potpredsjedniku Sabora i šefu HSS-a koji je ondje rođen.

– Radove otvaramo potkraj lipnja ili početkom rujna – poručili su iz tvrtke E-two-energy, investitora u postrojenje. Inače, na brzo dobivanje građevinske dozvole neposredno prije lanjskih izbora vjerojatno je utjecalo i zalaganje samog Friščića. Projektu su osim koprivničke vlasti prigovarali i stručnjaci Podravke, nadomak čijih pogona će se spaljivati drvni otpad.

Glavna zamjerka protivnika termoelektrane je činjenica da će više od polovice topline (kojom će se grijati voda za turbine za proizvodnju struje) neiskorišteno odlaziti u zrak te da će zbog prijevoza sirovine ceste biti zatrpane teškim prometom. Upozorava se i da na širem području nema dovoljno drvne biomase, što je potvrdila i ministrica zaštite okoliša Mirela Holy.

– Grad Koprivnica i dalje smatra da je to loš projekt. Neshvatljivo je da danas, kada cijeli svijet vodi brigu o svakom gramu energije, netko gradi postrojenje koje će energiju rasipati. Uvjerena sam da će brzo doći do pritiska iz EU i da će se projekt morati mijenjati – kazala je Helena Hećimović, savjetnica koprivničke gradonačelnice.

Komentara 13

Avatar kanonik
kanonik
06:44 18.05.2012.

Nedajte ništa graditi,idemo vanka raditi.

BU
BubyZG
08:58 18.05.2012.

Kaj sad zelenima niti ova elektrana NE odgovara ? Po svim odrednicama EU za ZELENE I OBNOVLJIVE izvore energije, ovo se tretira kao ČIST IZVOR bez emisije CO2 !!?? Na ovom se primjeru vidi koliko ima muljanja u definiranju ČISTIH i \"ČISTIH\" izvora energije. Slično kao i elektro-automobili koji imaju tzv. \"ZERO CO2\" emission ?? Da, a ta struja dolazi iz moje g u z i c e !!!

JO
johndoe2
22:24 17.05.2012.

JEl to BIO elektrana za BIO hranu..... Možda Hipp nasjedne pa počne od Podravke uvoziti sirovinu za BIO hranu :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije