Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje Sanaderu

Friščić: Rečeno nam je da se u pregovorima štiti interese RH

josip friščić friš
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
28.06.2012.
u 08:21

Bivši šef HSS-a na sud je stigao na štakama zbog operacije kuka na kojoj je nedavno bio

Suđenje Ivi Sanaderu u slučajevima Ina – MOL i Hypo završit će raspravama u četvrtak i petak. Prije nego što sudac Ivan Turudić objavi ljetnu stanku, očekuju se svjedočenja Josipa Friščića i Rade Perkovića.

Bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera, podsjetimo,  tereti se za primanje 10 milijuna eura mita za prepuštanje Ine mađarskom MOL-u te za ratno profiterstvo.

Ljetno opuštanje Sanaderu ipak još ne može početi jer je sutkinja Ivana Čalić rasprave u slučaju Fimi medije odredila sve do 17. srpnja.

9.35 Svjedok Rade Perković nije pristupio jer je bolestan pa će na klupu za svjedoke sjesti Josip Friščić. Bivši šef HSS-a na sud je stigao na štakama zbog operacije kuka na kojoj je nedavno bio.

Friščić je 2008. i 2009. bio šef HSS-a, saborski zastupnik, potpredsjednik Sabora. Nakon izbora 2007. HSS je jedan od partnera koji su se uključili u koalicijski sporazum o zajedničkom sastavljanju Vlade.

9.38 Sjećate li se sastanka koji je vodio D. Polančec o izmjenama ugovora o Ini, pitala je Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković.

– Krajem 2008., u prosincu, koalicijskim partnerima bilo je prezentirano pitanje isteka ugovora i uopće energetska situacija i kako osigurati energetsku sigurnost RH – rekao je Friščić, a na pitanje koliko je trajao sastanak odgovorio:

– Sastanak je bio popodne, oko 15 sati i trajao je maksimalno dva sata.

Tko je iz Vlade bio na tom sastanku?

– Polančec, Šuker, Dropulić, Adlešič, Pankretić, Bajs... Nisu bili svi ministri, ali za ove se sjećam.

Što je sve Polančec prezentirao, o čemu je bilo govora?

– On je nama prezentirao da je isteklo petogodišnje razdoblje prema ugovoru iz 2003. godine. Ali, cijela prezentacija je bila koncipirana kroz pregled energetskog stanja. Kako osigurati dostatnost i kako postaviti odnose. Temeljno je on naglasio da Ina u to vrijeme ima financijskih poteškoća, da ih čini plinski biznis u RH i kako dugoročno osigurati dostupnost plina, znamo da je u to vrijeme bila kriza oko isporuke plina za cijelu Europu, a Polančec je kazao da nam skladište ne osigurava dovoljno mogućnosti da i zimi imamo dovoljno plina i rekao je da trebamo osigurati nova skladištenja. Mi smo davali svoje mišljenje. Znam da sam i ja postavio pitanje. Znam da smo imali dogovor da ćemo uspostaviti da rudarska renta bude 10 posto. No, rečeno je da se u okviru pregovora razgovaralo o tome, ali da se to može postupno učiniti. Govorilo se i kako je naša cijena plina ispod tržišne i da se moraju ujednačiti, ali vidjeti kojom dinamikom da se ne opterećuje gospodarstvo i domaćinstva. Rečeno je da su bili angažirani i pravni i ekonomski stručnjaci i da se u pregovorima vodi računa, maksimalno, o zaštiti naših interesa.

9.49 Osim gradnje drugog skladišta plina, je li se spominjao otkup PSP-a Okoli, pitala je Sloković.

– Da, a izdvajanje plinskog biznsa nije moguće ako se skladište ne preuzme. Bilo je rečeno da se u okviru tog procesa izdvoji skladište i, ono što je još važnije, da se sagrade još dva skladišta plina – rekao je Friščić.

A o vlasničkoj strukturi Ine i upravljačkim pravima?

– Uvodno je rečeno da je došlo do promjene u vlasničkoj strukturi jer je MOL kupio dionice pa je tada imao blizu 50 posto. U okviru tih razgovora i pregovora vodi se i onaj oko opcioniranja, odnosno vođenja tvrtke. No, to nije bila glavna tema rasprave. Temeljna tema bila je kako stvoriti uvjete da vodeća tvrtka u RH funkcionira uspješno – kazao je Friščić.

– Na tom sastanku prijedlog je bio ili da se cijene plina povise na razinu europskih ili da se izdvoji plinsko poslovanje – objasnio je.

9.55 Što se tiče upravljačkih prava, u tom razdoblju, tvrdi Friščić, samo se pregovaralo o odnosima u upravi i NO-u, ništa još nije bilo dogovoreno. Na upit Jadranke Sloković je li nakon prezentacije donesen kakav zaključak Friščić je odgovorio:

– Nismo donosili nikakve decidirane zaključke. Primili smo tu informaciju i rečeno nam je da su angažirani stručnjaci da se zaštite naši interesi i mi smo dali suglasnost da se pregovori nastave. Koalicija tada ni nije donosila decidirane zaključke. Nismo željeli raditi na takav način nego smo svakom resoru dopustili da radi svoj posao.

9.58 Je li Sanader u bilo kojem trenutku prije ili na samom sastanku vršio pritisak da date suglasnost na takav rad Polančeca i ostalih, pitala je Sloković.

– Sanadera kao predsjednika Vlade nije bilo na tom sastanku. Prije toga nismo razgovarali na tu temu, a ni poslije nije tražio sastanak niti je otvarao tu temu – odgovorio je Friščić.

Je li se govorilo o elementima ugovora, jeste li vi, koalicijski partneri, pristali na opciju izdvajanja plinskog poslovanja?

– Tada nam ništa od toga nije bilo prezentirano kao gotovo rješenje pa nismo ni mogli dati pristanak. Mi smo se svi zalagali da se osigura energetska sigurnost i da ne dođe do udara na gospodarstvo jednokratnim povećanjem cijene plina. Mi smo suglasnost dali da se pronađe najbolje rješenje za RH.

10.03 – Mislim da su odluke sa sjednice Vlade iz siječnja 2009. u vezi sa spornim ugovorima donesene jednoglasno, za njih su glasovali i ministri u Vladi, članovi HSS-a – kaže Friščić.

Na upit Ive Sanadere je li netko vršio pritisak na njih Friščić je odgovorio:

– Pa vjerujem da bi oni mene informirali da je bilo pritiska, ali kako me nisu o tome izvijestili, pretpostavljam da toga nije bilo.

10.04 Prelazi se na unakrsno ispitivanje, ispituje Vanja Marušić.

Jeste li na još kojem sastanku razgovarali o ovim temama?

– Ovo je bio jedini sastanak – rekao je Friščić

Jeste li vidjeli ugovore prije potpisivanja, osobno?

– Nisam. Uvijek sam nastojao "neka Vlada bude Vlada", mi koalicijski partneri imamo svoj sporazum i za to se zalažemo. A ni na tom sastanku nisu dijeljeni materijali nego smo imali prezentaciju D. Polančeca.

Time je za danas završeno suđenje. Zlata Vrdoljak i Jörg Schuster iz Hypo banke svjedočit će sljedeći tjedan videovezom, a Stefan Hurlima iz Švicarske pozvan je na ročište 30. kolovoza.

Komentara 15

Avatar tkozna
tkozna
08:58 28.06.2012.

Kaj bu taj rekel, on ni sam ne zna kaj je delal a kaj zemal!?

ŽA
žalosnababanarikača
09:06 28.06.2012.

Znači Ivo može 18.srpnja otići malo u posjet tastu i punici , pa malo kod Jerka,pa malo kod Barba Luke i onda lipu zapivati i izist pršuta i napit se vina...a treba i pogledati i ona slike koje se nisu pronašle.

VF
vferari
08:53 28.06.2012.

Sva suđenja Sanaderu a time i hdz-u rastežu se u beskonačnost kako bi se zamorila javnos i na kraju pojeo vuk magare.Nešto su krali,ali koga briga i tako što je ukradeno toga više nema pa svejedno dali će biti osuđeni ili ne.Pa vidite što kaže Karamarko mi smo drugi hdz sada su na čelu neki drugi ljudi pa naravno da su drugi kad su prvi na sududu ali drugi po redu iz iste bande lopova.Valjda se i Karamarko smatra drugim je je do sapa bio prvi hdz policajac koji ništa nije znao o kriminalu i korupciji u hdz-u kao ni onaj zagorac svjedok treći policajac nekad prvi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije