Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nepoznati detalji
Povratak na članak

Tuđman je u Beogradu umalo odustao od neovisnosti

Akademik Davorin Rudolf otkrio nepoznate detalje o sastanku Baker – Tuđman 21. lipnja 1991. godine

Komentari 199

TO
tolitol
11:07 25.06.2017.

Meni je u čitavoj priči puno zanimljiviji detalj da je Kučan kao predsjednik Saveza komunista Slovenije nepokolebljivo zagovarao neovisnost Slovenije. Slovenski komunisti, mada su bili komunisti, znali su što žele. Strah me je i pomisliti da je umjesto Tuđmana u Beogradu bio Račan. Mi iz Jugoslavije ne bi izašli, a budući da je prethodno SKH predao oružje teritorijalne obrane u Hrvatskoj (što Slovenci kod sebe nisu dopustili), nedvojbeno bi nas JNA pregazila jer jednostavno Račan niti bi se usudio, niti bi znao kako organizirati obranu. Dogodilo bi nam se ono što se bosanskim muslimanima dogodilo u BiH. Ostali bi goloruki pred jugosrpskom armijom. I to bi bio kraj Hrvatske uopće kao zasebnog političkog, a vjerojatno i nacionalnog entiteta. Velika Srbija bi bila stvorena.

VL
Avatar Azriel
Azriel
11:34 25.06.2017.

Lako je sada pametovati. Onda je trebalo imati muda i reči idemo u neovisnost.

VL
LI
lika64
11:04 25.06.2017.

jedan je Franjo. Slava mu i vječno hvala na Državi

VL
MO
mobitel20
11:02 25.06.2017.

Kako da ne ! Tudjman je imao krajnji cilj a put do njega je bio kroz puno etapa. Rudolf nije tako rekao, a osim toga i referendumsko pitanje je sadrzavalo mogucnost Konfederacije kao prosirivanje manevarskog prostora u tim hudim vremenimaa kada smo bili bez oruzja i bez icije vanjske potpore. Sve sile su htjele odrzati Jugoslaviju i davale p otporu Beogradu. Dijelom i pod utjecajem jugosrpskih lazi o Hrvatima koje danas nanovo reciklira ista jugosrpska koalicija.

VL
SL
slavisajambrekovic
12:20 25.06.2017.

Ništa me ne začuđuje, s kakvim je izdajnicima, tzv. rvatinama, bio okružen do balčaka. Svi ti rvatine oko njega su bili spremni izdati ga, no Francek, naš Prvi Hrvatski predsjednik je znao kako s tim izdajnicima, a s četnicima je već imao iskustva. tako da ne želim povjerovati da bi se ikada odrekao Hrvatske. Kada sam vidio kako je Hrvatski stijeg, našu prelijep, barjak, na Kninskoj tvrđavi uhvatio rukama, odmah sam rekao bio je u komuniizmu, ali taj čovjek je maštao o neovisnoj Domovini Hrvatskoj. Greške je počinio, ali tko god stvara nešto naspram krvničko-krvoločne Yu srpsko-četničke alogarhije, neovisnu Domovinu, i griješi. Za mene, je on: Prvi i jedni predsjednik Hrvatske, koji je uz pomoć branitelja, Hrvatica i Hrvata u Domovinskom nam nametnutom ratu, ipak stvorio HRVATKU, a generacije dalje, moraju polčeti ugrađivati sebe u budućnost naše Domovine. Bog i Hrvati!!!!!!!!

VL
OI
oiramb
12:22 25.06.2017.

Izgleda da se novinar ne sjeća da tih dana nitko nije bio protiv da Slovenija izađe iz Juge. Ni SAD, ni EZ, ni SSSR. No, Hrvatsku u tome nitko nije podržavao. I zato je Kučan mogao reći što mu jee bila volja, a Tuđman je morao dobro promisliti i taktizirati.

VL
AF
afer
10:57 25.06.2017.

Niti je Tuđman odustao niti je Rudolfi to tako kazao.

VL
DI
Diosiario
12:48 25.06.2017.

Ovo "umalo" je isto kao i ono "ako" kojim je nastao termin "lakonski odgovor". Naime Filip II Makedonski poslao je po glasniku poruku koja je sadržavala prijetnju: "Ako uđem u Lakoniju spalit ću Spartu!". A Spartanci su mu poslali glasnika natrag s porukom koja je sadržavala svega jednu riječ: "Ako!!". Pretpostavka je majka svih zabluda,a činjenica je da je doktor Tuđman uspio ostvariti ono što je nakanio. Sve ostalo su priče i prepričavanja...

VL
TR
TrvtkoKomadina01
13:17 25.06.2017.

Otac domovine morao se boriti protiv srba i domaćih partijskih neprijatelja koji nisu željeli izgubiti zločinačku jugu zbog izdajničkih pozicija u kojima su uživali.

VL
DU
Deleted user
11:52 25.06.2017.

Tudman je radio sto je mogao i hvala mu. Nego, sto je sa ulicnom rasvjetom po gradovima? Kada cemo je ukrasiti udbasima i jugoizdajicama?? Samo pitam

VL
TE
teoodd
13:23 25.06.2017.

Sta mislite da je bio Ivo Josipovic.....trebalo bi cesto mjenjanti mu pelene....

VL
DO
domxerex
16:46 25.06.2017.

Zamislite da su tada tamo bili Stipe Mesić, Vesna Pusić, Ingrid Antičević-Marinović, Manolić, Degoricija (onaj što je nakon zarobljavanja pustio Arkana i još mu dao pištolj da se ne ljuti na njega) ili još bolje Taritašica (stvarno gdje je onaa tada bile, ni spomena o njezinom "desjstvovanju" tada)? Al bi to tada bilo veselo društvo, vjerojatno bi otplesali i jedno užičko kolo, izgrlili se i izljubili sa slobom i pustili ga da radi što hoće. A može te li zamisliti da taj zadatak trebate povjeriti Arseniju Bauku, Peđi Grbinu, Bojanu Glavaševići, Biljani Borzan, i za šefa delegacije birati napušenog Zoku ili nejakog preplašenog Beru. Zamislite tek da su bili Josipović "Pravedni" i ona mirotvorka Teršelićka i nedaj bože Aca Stankovič ili Rene Bitorajac. To bi tek bilo .....

VL
KA
kapunjohan
15:09 25.06.2017.

Da smo živjeli u demokratskoj državi, nebi nam bio potreban domovinski rat za samostalnost, izišli bi iz te zajednice koju smo skupa stvarali u drugom sv. ratu , kao što Englezi izlaze iz EU ,,breksit,,

VL
GR
grabice
13:37 25.06.2017.

Nije demokracija kad ti netlo otvoreno pljuje po zrtvama.Nije demokracija pljuvati sve one koji su se zalagali i borili za samostalnost.Pljuvaci spadaju u krivicno djelo.

VL
DU
Deleted user
14:44 25.06.2017.

Da li nam je Srbija danas čestitala dan državnosti s obzirom da je predsjednica bila na inauguraciji?

VL
DU
Deleted user
16:26 25.06.2017.

Da nije bilo Boga, Tudjmana i hrvatskog naroda ( nužno ovim redoslijedom), ne bi bilo ni samostalne hrvatske države. Trenutno, Tudjman je već davno otišao, hrvatski narod je podijeljen jugokomunističkim podmetanjima izvana i još gore iznutra, a Bog još održavaa Hrvatsku dok mu ne dojadi njeno mazohističko kretanje prema samouništenju. Ipak, svima sretan Dan državnosti ( iako preferiram 30. svibnja )!

VL
Avatar El Indio
El Indio
13:46 25.06.2017.

Sad sto pisete? Zakljucak je da se jos uvjek zali za bratstvom i jedinstvom. Tudjman je dobro procjenio nezavisnost. I da je odustao? Martic i Babic bi mu prvi presudili, a ostale po kratkom postupku kao 45.

VL
GR
grabice
13:27 25.06.2017.

Kibidabi.Umalo ovo umalo ono.Fala bogu da je Hrvatska izborila samostalnost od yuge tj srbije.Na zalost uz ogromne zrtve i razaranja.A protivnici samostalnosti i pljuvaci po zrtvama jos uvijek..dejstvuju. E da smo mi samo d od drzave davno bi oni zacepili.Ali sto ces kad tad.

VL
NE
Neonacionalist
15:58 25.06.2017.

Hrabrost , smionost, nepokolebljivost , upornost i odlučnost je ključna kako u životu pojedinca tako i naroda ako se želi ostvariti neki zacrtani cilj , sa takvim stavom i ponašanjem i drugi će vas cijeniti , uvažavati i poštovati paa ako će vas i mrziti gledati će vas sa strahopoštovanjem . Velika je reća što smo u sudbonosnim danima ranih 90-tih imali Tuđmana na čelu države i zapravo jedinog državnika kojega je Hrvatska ikada imala jer oni što su nas nažalost vodili poslje njega ne da mu nisu bili do koljena nego ni do gležnja , naprosto tuga uhvati ćovjeka kad se sjeti Mesića, Josipovića, Račana, Snadera, Milanovića .

VL
ZA
zadar1
11:50 25.06.2017.

samo sto se akademik prevario u tome sto nitko nije mogao zaustaviti tj. promijeniti misljenje od 50 i nesto posto Hrvata koji su istinski glasali za nezavisnost....znam da je glasalo ZA puno vise ali neki nisu imali izbora nego su glasali tek tako....

VL
« 1 2 3 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.