Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka o 'eutanaziji'

Tuđman nije dao Tita s trga, HDZ ga se riješio – slučajno

Franjo Tuđman
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/2
28.06.2017.
u 10:26

Da Bandiću nije nedostajalo pet ruku nezavisne Esih za većinu u zagrebačkoj Skupštini, HDZ ne bi kao uvjet za dogovor o većini postavljao eliminaciju Tita

Dug je bio put HDZ-a do odluke da podrže posmrtnu “eutanaziju” Josipa Broza Tita sa zagrebačkog trga. Potpuno različiti pogledi na povijesnu ulogu, ali i kvalifikaciju Tita bili su oni Franje Tuđmana, prvog predsjednika RH i utemeljitelja HDZ-a, i bivšeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka. Njih dvojica najbolje opisuju potpuno suprotne poglede HDZ-a na bivšeg komunističkog vođu. Tuđman je još 1997. spriječio inicijativu koju je u zagrebačkoj Skupštini bio predložio Dražen Budiša, tada šef HSLS-a, o preimenovanju Titova trga, dok je Karamarkov politički pad započeo nakon, sada već znamenitog, intervjua Globusu u kojem je najavio svojevrsnu lustraciju, odnosno promjenu društvene klime i progon “komunističkog zločinca” sa svih ulica i trgova u Hrvatskoj. Ideološka nabijenost politički je koštala Karamarka, dok se novom šefu HDZ-a Andreju Plenkoviću, koji se gotovo potpuno kloni ideoloških tema, uklanjanje Tita sa zagrebačkog trga dogodilo gotovo pa slučajno.

Krenimo redom. Tuđman je o Titu govorio kao “o jednom od najvećih državnika Europe nakon Drugog svjetskog rata. Kao komunistu i marksistu, ali veoma pragmatičnom političaru. Kao čovjeku koji je želio ostvariti ravnopravnost hrvatskog naroda u okviru Jugoslavije i koji je antifašističkim pokretom doveo hrvatski narod na stranu pobjedničkih sila antifašističke koalicije. Što je onda omogućilo stvaranje Federalne Države Hrvatske te pravnu osnovu za nastanak samostalne hrvatske države.” Osim povijesne perspektive, Tuđmanov stav o Titu potrebno je sagledati i iz njegova osobnog iskustva jer je Tuđmana upravo Tito, na zagovor Miroslava Krleže, spasio od progona i 20-godišnjeg zatvora kada ga je komunistički režim htio osuditi zbog špijunaže nakon sloma hrvatskog proljeća. Tuđmanu ne pakovati, ustvrdio je tada Tito. Karamarko je u Titu vidio komunističkog diktatora i zločinca, inzistirao je na osudi komunističkih zločina, zazivao je jedan oblik lustracije, ali u svom mandatu nije uspio eliminirati Tita.

Svojevrsnu prvu pljusku u obračunu s Titom i naslijeđem komunizma “opalila” je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kada je u ožujku 2015. izbacila Titovu bistu s Pantovčaka i poslala ga u ropotarnicu povijesti – Muzej Zagorja. Kada se mjesec ranije otvorila društvena rasprava treba li Tita ukloniti s Pantovčaka, Večernji list zatražio je komentar Ankice Tuđman, Tuđmanove udovice, koja je prepričala da je pokojni predsjednik svojim suradnicima, kada su mu sugerirali da makne Titovu bistu, rekao: “Neka ostane.” HDZ u vrijeme Ive Sanadera nije se bavio Titom, već europskim putem koji je podrazumijevao Sanaderovo rušenje spomenika Juri Francetiću, njegov znameniti “Hristos se rodi”, ali i detuđmanizaciju HDZ-a, kao i korupciju zbog koje mu se danas sudi.

Jadranka Kosor nakon Sanadera vraćala je HDZ Tuđmanu, dok Plenković nije blagonaklono gledao na inicijativu zagrebačkog HDZ-a i Andrije Mikulića kada su u studenom lani zatražili preimenovanje Titova trga, što je tada odbio gradonačelnik Bandić. Kada je uklanjanje Tita postao uvjet Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića za većinu u Skupštini, HDZ kao Bandićev partner nije imao druge nego to podržati jer je Mikulić to već ranije tražio. Da Bandiću nije nedostajalo pet ruku nezavisne Esih, HDZ ne bi kao uvjet za dogovor o većini postavljao eliminaciju Tita.

Komentara 112

WE
weAreCro
10:42 28.06.2017.

Gospodin Despot je danas vec pisao na ovu temu i dobro zakljucio da je najveci apsurd da se sdp i hns danas pozivaju na dr.Franju Tudmana.

DU
Deleted user
10:51 28.06.2017.

Eto tko sve drži medije i u kakvoj smo banani kad se već danima na svim frekvencijama zapomaže za totalitarnim diktatorom i najvećim ubojicom Hrvata u povijesti. Pa čija je ovo država? Ovo je država Hrvata,a taj satrap je izjavioo da će prije Sava uzvodno nego Hrvati dobit državu. I ne da su je dobili, sad je vrijeme da se i jugoslaveni suoče s neminovnim - ni Titu ni jugofiliji nema mjesta u RH!

Avatar southman
southman
10:53 28.06.2017.

Uprkos nesumnjivo najvećoj ulozi u hrvatskoj povijesti imao je Tuđman i ponekih pogrešnih procjena, dvije od njih su zasigurno neprihvaćanje Budišine inicjative iz 1997.g. o preimenovanju Titova trga kao i o neprihvaćanju Budiše za zagrebačkog gradonačelnika čime ga je praktičnoo politički gurnuo u ruke SDP-u i Račanu na državnoj razini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije