Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Papa Franjo

'Zemlja koja je stalno u svađi s nekim ne može napredovati'

Papa Franjo se poklonio ocu Piju
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
17.03.2018.
u 18:10

Papa se dotaknuo migracija i odlazaka mladih u potrazi za poslom kazavši da je to uistinu velik problem

Zemlja koja se stalno svađa bolesna je, tužna i ne raste, kazao je papa Franjo obraćajući se danas stanovnicima Pietrelcine, mjesta u Italiji.

– Ne raste jer se sve snage troše na svađu. A, ako netko među vama dobije želju da ogovara, neka si pregrize jezik. To će učiniti dobro njegovoj duši jer jezik će “narasti”, obnoviti se, a vi ćete biti dobro jer niste ogovarali – kazao je papa Franjo i ponovio da mjesto i grad u kojem se ljudi svađaju ne napreduju.

Posjetio je mjesto u kojem je živio otac Pio, koji je bio izuzetno omiljen među narodom. Rođen kao Francesco Forgione, otac Pio imao je stigme koje Crkva nije priznala i osudila ga je na izolaciju. Papa Ivan Pavao II. beatificirao ga je 1999. i proglasio svetim 2002., a mjesta u kojima je živio privlače milijune hodočasnika. Papa Franjo dotaknuo se i migracija i odlazaka mladih u potrazi za poslom kazavši da je to velik problem. Pozvao je sve prisutne da mole Gospu da mladi nađu posao pokraj svojih obitelji.

Hrvao se s vragom

Papa Franjo molio je ispred tijela jednog od najpopularnijih katoličkih svetaca, oca Pija, mističnog redovnika koji se, kažu, hrvao s vragom. Bio je to prvi Franjin dolazak u San Giovanni Rotondo, gradić u brežuljkastom dijelu južne Italije, glavnoj postaji na talijanskom hodočasničkom putu koji povezuje mjesta u kojima su pokopani sveci.

Bradati kapucin, koji je živio i umro u tom gradu 1968. godine, imao je stigme, krvave rane poput Isusovih na rukama i nogama. Mnogi vjernici kažu i da je unaprijed znao što će mu ispovjediti.

Navodno je i krakovskom biskupu Karolu Wojytli sredinom 1960-ih rekao da će postati papa. Ivan Pavao II. će ga četrdesetak godna nakon toga proročanstva proglasiti svecem. 

Biografi oca Pija kažu da se redovno hrvao s vragom u svojoj sobici u malenom samostanu koji je danas središnji dio velikog kompleksa koji prima više od milijun hodočasnika godišnje.

I Franjo se u subotu osvrnuo na to. "Njegova duša bila je izmučena. Osjećao je da na nju nasrće vrag".

Prepuni hotela

Po redovnicima, posljednja demonska borba zbila se 1964. kada su ga čuli kako zaziva u svojoj sobi. Pronašli su ga na podu, s velikom ranom na čelu. Rekao im je da mu je vrag pokušao iskopati oči. Pijevo tijelo ekshumirano je 2008. i djelomično rekonstruirano silikonskom maskom. Danas se čuva u staklenom lijesu s kontroliranom temperaturom.

Tisuće molitvenih skupina oca Pija postoji u svijetu i mnoge redovno dolaze u San Giovanni Rotondo. Njegova slava kao mistika razvila se u prvoj polovini 20. stoljeća, a gradić se širio s njom, pretvorivši hodočašća u srce svoga gospodarstva. Nekadašnji pašnjaci sada su prepuni hotela. Suveniri, od jeftinih privjesaka s likom oca Pija do njegovih kipova u prirodnoj veličini, prodaju se posvuda.

Papa Franjo se poklonio ocu Piju
1/14
Ključne riječi

Komentara 20

MA
MarkoKosmicki
17:48 17.03.2018.

nasi vragovi imaju i imena i prezimena sve poznati

Avatar xodos
xodos
17:26 17.03.2018.

znate li još neku vjeru koja nosi balzamirane leševe po ulicama?

ME
Meter
19:23 17.03.2018.

Da nije mislio i na nas...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije