Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
štrajk za klimu

'Franjo mi je rekao: Idi naprijed, Greta'

Foto: VATICAN MEDIA/REUTERS/PIXSELL
18.04.2019.
u 07:12

Najveći borci za klimu Susret dviju generacija u bitki za spas našeg planeta – aktivistice tinejdžerice i Svetoga Oca

Na koncu opće audijencije srijedom na Trgu sv. Petra papi Franji (82) na rukoljub jučer je došla i Greta Thunberg (16), švedska aktivistica za zaštitu okoliša i borbu protiv klimatskih promjena. Šef Ureda za tisak Svete Stolice Alejandro Gisotti objasnio je da je Greta htjela vidjeti papu Franju.

Bitka za mir i okoliš

“Sveti Otac zahvalio joj na aktivnosti i kazao joj da nastavi, a Greta mu je zahvalila na njegovu angažiranju u očuvanju stvorenoga”, kazao je Gisotti novinarima akreditiranima pri Svetoj Stolici.

“Zahvalila sam papi na borbi za zaštitu klime, a on mi je rekao: Idi naprijed, Greta”, vjerno je prenijela mlada aktivistica što se u tih nekoliko minuta dogodilo u susretu s papom.

Taj je susret više simboličan nego konkretan. Greta je pokrenula globalni prosvjed protiv klimatskih promjena, a papa Franjo u svojoj enciklici Laudato Si’ naznačio je povezanost zaštite stvorenog s mirom, prihvatom, društvenom pravdom… Dvoje koji se zauzimaju za zaštitu okoliša u kratkom rukovanju na Trgu sv. Petra.

Mlada Greta koja kaže da nema vremena za američkog predsjednika Donalda Trumpa i papa Franjo koji se s mukom sagnuo da poljubi stopala lidera iz Južnog Sudana moleći ih da budu braća u miru. Dvije fizički slabe figure koje djeluju snažno u zaštiti mira i okoliša. Greta je stigla u srijedu ujutro u vlaku u Rim u pratnji majke Malene Ernman te je s natpisom “Štrajk za klimu” (Skolstrejk for Klimatet) i ruksakom otišla na Trg sv. Petra. Danas će biti u Senatu, a sutra će sudjelovati na prosvjednom okupljanju na Trgu Popolo za zaštitu klime.

Moglo bi se parafrazirati talijanskog filozofa Benedetta Crocea koji je govorio kako se ne može kazati da nismo svi kršćani, tako se može kazati da smo sada postali svi “gretijanci”. Možda zahvaljujući i velikom medijskom stroju koji se kreće iza Grete. Njezina majka Malena Ernman, poznata pjevačica, napisala je knjigu Scenes from the Heart o ekologiji koja je izašla samo četiri dana nakon prvog prosvjeda djevojčice 24. kolovoza 2018. kojim je lansiran globalni štrajk za klimu. Zlobnici su odmah kazali da nije riječ o slučajnosti.

Kuća je u plamenu

Naša kuća je u plamenu, upozorava Greta. To je ponovila i kada je katedrala Notre-Dame bila u plamenu dodajući kako svi plaču za sudbinom katedrale, a ne za sudbinom svijeta. A tom se izjavom malo manje svidjela svijetu.

Ključne riječi

Komentara 8

ZI
zimerman
07:36 18.04.2019.

Ljevicari iskoristavaju dijecu za soju propagandu . Klima se oduvijek mijenjala i mijenjat će se ......čovjek nije uzrok klimatski promijena. Dokazi su svuda oko nas,...... na sjevernom polu je nekada bio život ,tamo su nađeni smrznuti mamuti .Na našim prostorimarima je nekada bilo more takozvano panonsko more koje je presusilo. Tada ljudi nisu vozili auta i zagadjivali okolinu sa CO2. Ovo je samo ljevicarska propaganda u čije će ime da porezuje ljude .To se upravo dogodilo u Francuskoj kada su dignuli cijene benzina u ime klimatski promijena i zaštite majke zemlje,onda su žuti prsluci poceli da štrajkaju ali je bilo malo kasno.

GI
giannimichelis
07:47 18.04.2019.

Klimajugend u akciji. Pazi ovo, sad imamo borce protiv klimatskih promjena? Što bi ti htjeli, da je uvijek 26 stupnjeva, da nikad ne pada kiša, da uvijek puše ugodni lagani vjetrić i da je uvijek petak popodne?

JU
junkerovkaputzapovlačenje
10:11 18.04.2019.

što je rekao dodiku?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije