Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Francuzi čekaju povratne obavijesti iz Ljubljane i Zagreba

10.12.2008.
u 17:05

Francusko predsjedništvo EU u srijedu je na razini veleposlanika nastavilo vijećati sa Slovencima i Hrvatima o sadržaju spisa kojima bi se uklonila slovenska blokada pristupnih pregovora EU i Hrvatske. Vijećanje i dalje traje, ali, kako doznajemo, “ne u obliku sastanka, nego je predsjedništvo u dodiru sa zainteresiranim stranama”. Temelj je i dalje francuski prijedlog, nakon što su zemlje članice EU i pravna služba Vijeća EU odbacile amandmane koje je na taj prijedlog podnijela Ljubljana.

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar objavio je sinoć jedan od tih odbačenih slovenskih zahtjeva – da Hrvatska proglasi ništavnima sve svoje zakone u kojima se nalaze ikakvi zemljovidi! Žbogar je dao naslutiti da bi se Ljubljana, koju su zemlje članice žestoko pritisnule da se uozbilji, ipak zadovoljila samo spisom koji bi potvrdio da se ono što Slovenci vide spornim u hrvatskim pregovaračkim polazištima – a ostale zemlje članice to takvim ne vide - ne može uporabiti kao argument europske potvrde hrvatskim stajalištima u sporu o granici u međunardonome arbitražnom tijelu.

- Zajedno radimo na tekstu koji bi bio prihvatljiv svim stranama. Trenutačno čekamo na povratne obavijesti iz Ljubljane i Zagreba – rekao nam je izvor francuskoga predsjedništva EU.
(SdP)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije