Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RITUAL INICIJACIJE

Francusku vojsku trese skandal: Svezali pilota na metu i pucali po njemu iz bojnih aviona

Foto: REUTERS
1/2
11.05.2021.
u 23:16

Prema izvještaju iz 2018. godine, obuka pilota stoji otprilike 400.000 eura, a godišnje je završi samo 30 osoba

Francuski vojni pilot podnio je tužbu protiv svojih kolega zbog nasilja i ugrožavanja njegova života jer su ga zavezali za metu i pucali oko njega iz borbenih aviona u ritualu inicijacije. 

Frédéric Berna, odvjetnik neimenovanog pilota, kazao je da je tužba podignuta ovog tjedna u Marseilleu, a da se sve dogodilo 27. ožujka 2019. u vojnoj bazi Solenzara na Korzici. Spomenuta baza prije je bila korištena i kao NATO-ov centar za obuku, piše CNN

U tužbi se navodi da su dvojica nadređenih uputila sarkastične komentare prije nego što su natjerali pilota da odjene pilotsku uniformu za prelete koja se u slučaju nužde može napuhati, digne ruke i stoji kao "ljudski sat". Nakon toga stavili su mu kacigu na glavu i vozili ga oko 30 minuta. Zatim su pilotu ljepljivom trakom vezali koljena, zglobove ruku i gležnjeve. Nakon još deset minuta vožnje, nepoznati počinitelji vezali su pilota na metu. 

Foto: REUTERS/Ann Wang

Pilot je, čuvši zvuk bojnih aviona, shvatio da su ga odveli na vojni poligon, sjeverno od baze. Još uvijek vezan za metu, francuski pilot kazao je da je čuo pucnjavu bojnih aviona i da je to trajalo 20 minuta, a meci su padali nekih 500-njak metara od njega. U tužbi se navodi i to da su neki simultani pucnjevi također upućeni prema njemu. Nakon tih 20 minuta, nepoznate osobe odvezale su pilota i rekle mu da im se pridruži tako što će skakati jer su mu gležnjevi ostali vezani. 

Kao jedan od glavnih dokaza upravo su fotografije i videi incidenta koji se dijele i u WhatsApp grupama. 

Glasnogovornik francuskih zračnih i svemirskih snaga, pukovnik Stéphane Spet potvrdio je za CNN da su fotografije i snimke autentične, međutim i da odaju krivi dojam da su bojni avioni usmjeravali pucnjavu na vezanog pilota, jer su meci bili ispaljeni najmanje kilometar od njega. 

Odvjetnik pilota kazao je kako mu je trebalo vremena da izađe u javnost s tužbom jer je bio u ''stanju šoka''. Pilot smatra da je podignuvši tužbu izvršio svoju dužnost i ističe da nikad nije dobio podršku od vojske iako je nekoliko puta interno prijavio incident. 

Glasnogovornik Spet kazao je kako je incident nedopušten te da je protivan vrijednostima francuske vojske. Naveo je kako je došlo do ozbiljnih sankcija koje uključuju ograničenje kretanja na prostor vojarne, što predstavlja ozbiljne sankcije u karijeri vojnih pilota. Pilotov odvjetnik kaže kako oni nemaju informacija o tome i da bi vrlo radio volio znati detalje, jer to pokazuje koliko su piloti nedodirljivi. 

Berne smatra da je jedan od razloga zašto vojska nije otpustila pilote upletene u incident skupo školovanje koje plaća vojska. Prema izvještaju iz 2018. godine, obuka pilota stoji otprilike 400 000 eura, a godišnje ih završi samo 30. 

Komentara 25

DU
Deleted user
06:06 12.05.2021.

Da se francuska vojska nije usprotivila Macronovoj politici, nikada ove snimke nebi ugledale svitlo dana.

Avatar KORONAŠ
KORONAŠ
09:52 12.05.2021.

Ovu pič..... treba ismijati i izbaciti iz vojnog sustava.

MK
mksdk
23:30 11.05.2021.

Plačko, taj bi bio u vojsci a ne može podnjeti zvuk metka ispaljenog kilometar od njega. Ako zapad nastavi štiti i odgajati ovakve vojnike, zapad se može oprostiti od svoje egzistencije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije