Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kraj za gospođice

Francuski gradić zabranio uporabu riječi "mademoiselle"

francuskinje
Reuters/PIXSELL
12.01.2012.
u 15:57

U tijeku su svenacionalne kampanje feminističkih skupina koje se zalažu za ukidanje riječi koja žene dijeli na temelju bračnog statusa

Gradić na zapadu Francuske, Cesson-Sévigné, zabranio je upotrebu riječi "mademoiselle", francuskog ekvivalenta naše gospođice, da bi se umanjila diskriminacija žena. Od sada će se ženama bez obzira na godine ili bračni status sumještani morati obraćati s "madame", to jest gospođo, baš kao što se svim odraslim muškarcima obraćaju s "monsieur".

Kako piše BBC, gradonačelnik Michel Bihan upravo je na temelju zalaganja za socijalnu jednakost i slogana "Grad za sve" izabran 2008. godine. Otada su on i njegovi suradnici donijeli niz konkretnih odluka da bi iz grada od 16 tisuća stanovnika istrijebili sve što potiče ili sugerira nejednakost, poput dodavanja izraza ženskog roda već postojećim muškima u službenim dokumentima.

Mnogo veći grad Rennes već je ukinuo "mademoiselle", no ova najnovija odluka donesena je u vrijeme svenacionalne kampanje feminističkih skupina za ukidanje te riječi. U prodaji su značke na kojima je omražena riječ prekrižena, a na internetu je za "download" ponuđeno i pismo koje građanke mogu poslati tvrtkama ili bankama da bi ih obavijestile zašto žele da im se obraćaju s "madame".

Komentara 7

AN
Antiša
18:12 12.01.2012.

Treba uvesti obuću i odjeću da se ne vidi tko je muško a tko žensko.

OB
-obrisani-
18:44 12.01.2012.

\"Demokracija\" - najkraći put ka gubljenju svih ljudskih sloboda...

AN
Antiša
02:33 13.01.2012.

Drug je Tito to davno riješio uvođenjem riječi drugarica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije