Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
farmaceutski skandal

Francuska: Zbog smrti četiri osobe zabranili pilule Diane-35

tableta
Reuters/Pixsell
30.01.2013.
u 09:53

Izvješće francuske agencije za lijekove otkrilo je da je 125 žena pretrpjelo ''nepoželjne'', a možda i za život opasne nuspojave povezane s Diane-35 ili srodnim lijekovima.

Francuska nacionalna agencija za sigurnost lijekova ANSM objavila je u srijedu da je pokrenula postupak suspenzije pilula protiv akni Diane-35, koje se također koriste kao kontraceptiv te njihovih srodnih lijekova, javlja Reuters. S uporabom Diane-35 povezuju se četiri smrti zbog krvnih ugrušaka u posljednjih 25 godina.

ANSM je objavila da će se suspenzija postupno uvoditi tijekom sljedeća tri mjeseca kako bi se omogućilo ženama da se prebace na druge lijekove, a liječnici novim pacijentima od srijede više ne mogu propisati Diane-35 ili srodne verzije toga lijeka.

Diane-35 smanjuje akne tako što regulira hormone i blokira ovulaciju. Često se propisuje kao sredstvo za kontracepciju, iako pilule nisu odobrene za takvu uporabu.

Nuspojave uključuju nastajanje krvnih ugrušaka i moždane udare

Francuska se suočila s još jednim farmaceutskim skandalom nakon što su njihove vlasti potvrdile da je smrt četiriju osoba u posljednjih 25 godina povezana s lijekom protiv akni koje liječnici propisuju kao kontraceptiv, piše The Guardian.

Izvješće francuske agencije za lijekove otkrilo je da je 125 žena pretrpjelo ''nepoželjne'', a možda i za život opasne nuspojave povezane s Diane-35 ili srodnim lijekovima. List Le Figaro, koji je dobio kopiju povjerljivog dokumenta, objavio je da se 37 žena nije potpuno oporavilo nakon korištenja pilula koje je proizvela njemačka farmaceutska tvrtka Bayer. Nuspojave između ostalog uključuju nastajanje krvnih ugrušaka i moždane udare.

Francuska nacionalna agencija za sigurnost lijekova (Agence Nationale de Sécurité du Médicament) objavila je da Diane-35 imaju dozvolu za prodaju u Francuskoj od 1987. U Francuskoj se svake godine u prosjeku proda četiri do pet milijuna kutija Diane-35. Prosjek godina žena koje koriste pilule je 25.

U Hrvatskoj za sada nije bilo pokazatelja da je šteta lijeka veća od koristi i zasad nema nikakvih naznaka za potrebom povlačenja istog lijeka s tržišta, rekla je za HTV Ivana Šišić iz hrvatske Agencije za lijekove i medicinske proizvode.

>> Pfizer povukao antibebi pilule jer nisu štitile od trudnoće

Komentara 6

PL
Placid
10:44 30.01.2013.

4. modul zdravstvenog odgoja upravo promiče (između ostalog) gutanje kontracepcijskih tableta i cijepljenje protiv HPV-a. Umjesto da se djeci dopusti mirno odrastanje na silu ih se gura u svijet odraslih, a time i preranu smrt.

Avatar vitez
vitez
15:04 30.01.2013.

Na pitanje financira li se Kinsey Institut osim Rockefellerove fondacije i od strane farmaceutskih kompanija uz napomenu kako je i ministar Željko Jovanović magistrirao na temu marketinga u farmaciji, Reisman je rekla kako je to apsolutno točno.- Te veze postoje, one su vrlo jake. Svjedoci smo toga da dolazi do porasta spolno prenosivih bolesti među mladima. Farmaceutske kompanije su duboko umiješane u taj proces. Prodaju lijekove, Viagru, cjepiva. Svjedoci smo da se danas cijepe mala djeca protiv hepatitisa B za koji znamo da je spolno prenosiva bolest. Sad imamo cjepivo protiv HPV-a, kontracepcijska sredstva, sve što je u vezi s abortusima... U Americi to zovemo 'Big Pharma' i jači su od industrije čelika i duhanske industrije - odgovorila je Judith Reisman

SI
sinaj
17:16 30.01.2013.

To je ono što se saznalo, a nikada nećemo saznati kakve će sve posljedice dugoročno trpjeti prevarene žene. Farmaceutska industrija je postala čudovišna manipulatorica i ubojica. Zato se tako i trse oko uvođenja 4. modula. Pa svi znamo da se Jovanović jako dugo bavi farmaceutskim poslovima i njihovom popularizacijom u RH.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije