Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Antisemitizam

Francuska TV prekinula prijenos uživo sa židovskog groblja, razlog je odvratan

Foto: Reuters/PIXSELL
20.02.2019.
u 15:30

Na stranici koju prati više 1,3 milijuna korisnika video koji je uživo trebao prenositi odavanje počasti židovskim žrtvama prekinut je zbog poplave antisemitskih komentara.

Francuska televizijska kuća u srijedu je objavila kako je bila primorana prekinuti prijenos uživo na Facebooku s oskvrnutog židovskog groblja na istoku Francuske zbog poplave antisemitskih komentara. 

France 3 je u utorak započeo svoj prijenos iz gradića Quatzenheima u blizini Strasbourga u koji je stigao predsjednik Emmanuel Macron kako bi odao počast nakon što je više od 90 tamošnjih grobova vandalizirano svastikama i antisemitskim porukama. 

No video na Facebook stranici televizije koju prati više od 1,3 milijuna korisnika bio je preplavljen antisemitskim komentarima i govorom mržnje. 

"Govorimo o izravnim prijetnjama smrću, komentarima koji su otvoreno antisemitski i rasistički, uključujući 'heil Hitler' i 'prljavi židovi', komentarima upućenima predsjedniku Emmanuelu Macronu i predstavnicima židovske zajednice", priopćio je taj kanal kao objašnjenje za svoju odluku. 

"Unutar nekoliko minuta broj neprimjerenih i ilegalnih komentara je nadišao naš kapacitet da ih moderiramo", tvrdi France 3 i dodaje kako bi im za to trebalo između 10 i 20 zaposlenih, te da odbija biti kanal širenja mržnje. 

Upozorenje

Napad na groblje posljednji je u nizu incidenata u Francuskoj u proteklim tjednima koji su uzbunili židovsku zajednicu i potaknuli pozive za strože zakone protiv počinitelja. 

Macron je tijekom posjeta groblju razgovarao s predstavnicima lokalne zajednice i obećao snažniju borbu protiv takvih pojava. 

"Tkogod je ovo učinio nije vrijedan francuske republike i bit će kažnjen", poručio je. 

"Poduzet ćemo akciju, primijeniti zakone i kazniti ih". 

U utorak navečer se na Trgu Republike u središnjem Parizu okupilo 20 tisuća ljudi, među njima i političari svih stranaka, kako bi osudili antisemitizam. Slični skupovi održali su se diljem države. 

Francuska je dom najvećoj židovskoj populaciji u Europi, njih oko 550 tisuća ljudi, a u zadnje vrijeme bilježi sve veći broj antisemitskih napada. Analitičari to pripisuju ne samo krajnjoj desnici, nego i krajnjoj ljevici i islamistima. 

Prošle je godine broj antisemitskih incidenata na nacionalnoj razini narastao za 74 posto, pokazuju brojke objavljene prošli tjedan. 

Crtali kukaste križeve na židovskom groblju u Francuskoj

Ključne riječi

Komentara 90

ZV
Zvjerko
16:00 20.02.2019.

Koliki de.bil moraš biti da ideš šarati po grobovima. To nije stvar lijevih ili desnih ili vjere ili onih koji ne vole Židove. To je stvar elementarne kulture, a možda još više kvocijenta inteligencije koji je u ovom slučaju jako, jako nizak.

ZA
zagabria1
16:04 20.02.2019.

Hrvatska je usprkoj tragičnoj epizodi NDH danas jedna od rijetkih zemalja u kojoj su Židovi sigurni te uvaženi i ravnopravni građani. Ne znam nijednog čovjeka koji je nešto loše rekao o židovima, nije to u našem nacionalnom biću. Ne bi ni o Srbima govorili da nam u njihovo ime nije toliko zla naneseno. Ta Hrvati su bili gorljivi pristaše i jugoslavenstva dok se nisu razočarali. Naravno od strane Srba

MA
marijanastoch
16:24 20.02.2019.

A da niste malo okrenuli redosljed? Tocnije bi bilo: napade vrse ne samo muslimani, nego i ljevica a ponekad i desnica. To je realnost danas u Francuskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije