Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U STRAHU OD NAPADA

Francuska produljila izvanredno stanje do kraja svibnja

francuska policija
Foto: Reuters/PIXSELL
17.02.2016.
u 00:15

Izvanredno stanje podupire većina francuskih političara, a novom tromjesečnom produljenju sklono je i 80 posto Francuza

Narodna skupština, donji dom francuskog parlamenta, u utorak je velikom većinom glasova donijela odluku o produljenju izvanrednog stanja u Francuskoj do kraja svibnja dok vlada upozorava na moguće "druge velike napade" u Europi.

Tjedan dana nakon uvjerljivog izglasavanja u gornjem domu, Senatu, 212 zastupnika je glasovalo 'za', a 31 'protiv' produljenja tog izvanrednog režima uvedenog nakon pariških napada u kojima je 13. studenog 130 ljudi poginulo, a stotine su ranjene.  

Izvanredno stanje podupire većina francuskih političara, a novom tromjesečnom produljenju sklono je i 80 posto Francuza, navodi se u nedavno provedenoj anketi.

No kritizira ga Vijeće Europe, koje upozorava na zlouporabu policije, te dio pravnih stručnjaka i udruga, napose Liga za ljudska prava.

Ovaj izvanredni režim omogućuje ministru unutarnjih poslova određivanje kućnog pritvora svakome čije se "ponašanje" ocijeni kao "prijetnja sigurnosti i javnom redu", a može i narediti "pretres doma po danu i noći", bez upletanja pravosuđa.

Ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve je upozorio da "neposredna prijetnja nije nestala", a premijer Manuel Valls u subotu je ocijenio da je svijet ušao u eru "hiperterorizma" i ustvrdio kako je "sigurno" da će u Europi biti i drugih napada "većih razmjera".

>> Islamska država priprema nove napade u Europi, posebno u Francuskoj

>> Direktor CIA-e: Znali smo da ISIL sprema neki napad, ali nismo mogli otkriti da će to biti Pariz

Komentara 2

ZI
zimerman
03:55 17.02.2016.

Imat ce oni izvanredno stanje ,dokle god se ne rijesenje politicke korektnosti, dok ne pocnu pretresat dzamije ,dek imame koji sire islamonacisticku propagandu ne pocnu strpavat u zatvore ,dok ne shvatie da neke religije nisu religije mira. I na krajua kraju krajeva dok totalno ne uniste politicku ljevicu.

Avatar Hadezeov domoljub
Hadezeov domoljub
11:46 17.02.2016.

Fracuzići su dali uvesti diktaturu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije