Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PANDEMIJA KORONAVIRUSA

Trudna zaručnica britanskog premijera imala simptome koronavirusa

FILE PHOTO: Six Nations Championship - England v Wales
Foto: Toby Melville/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/5
04.04.2020.
u 22:27

U središnjoj Kini u subotu je zabilježeno 19 novih slučajeva koronavirusa, ali u Europi i SAD-u i dalje se zaraza jako širi

U svijetu je gotovo 1,1 milijuna ljudi zaraženo koronavirusom, a zabilježeno je više od 59 tisuća smrtnih slučajeva.

22:25 – U Turskoj je broj umrlih od koronavirusa dosegnuo 500, a broj potvrđenih slučajeva zaraze gotovo 24.000, priopćio je u subotu ministar zdravstva Fahrettin Koca. Većina slučajeva zabilježena je u turskoj gospodarskoj prijestolnici Istanbulu.

U zadnja 24 sata 76 osoba je umrlo od virusa pa je ukupan broj umrlih 501, rekao je Koca. Usto je rekao da je u zadnja 24 sata provedeno 19.664 testiranja, što je najviše od njegova uvođenja.

Turska nastoji suzbiti širenje epidemije mjerama kao što su zatvaranje škola, prekid zračnog prometa i zabrana okupljanja.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan još nije proglasio opću karantenu stanovništva, ali je u petak naredio izolaciju od ponoći za mlađe od 20 godina. Usto je uveo obvezu nošenja maske. Dan nakon proglašenja tih mjera, u javnosti su pojačane kontrole, napose na tržnicama i na trajektima u Istanbulu.

21.36 – Predsjednik španjolske vlade Pedro Sánchez zatražit će od parlamenta produženje izvanrednog stanja do 26. travnja premda je širenje koronavirusa u Španjolskoj usporilo posljednjih dana. Sánchez je u subotu razgovarao sa šefom liječničke službe i svojim ministrima, a onda najavio produženje izvanrednog stanja za dodatnih petanest dana.

„Ovo je ogromno žrtvovanje no potrebno je kako bi smo pobijedili virus“, rekao je. „Krajem travnja neće sve završiti“, dodao je naznačivši kako su moguće dodatne mjere nakon 26. travnja. Ovo je drugo produženje izvanrednog stanja, a treba ga idući tjedan odobriti parlament. Dosad su oporbene stranke podržavale produženje.

21.30 – Tijekom posljednja 24 sata u Francuskoj je od zaraze novim koronavirusom umrla 441 osoba, dok je prethodnog dana umrlo 588 osoba, najviše do sada u toj zemlji, rekao je u subotu čelnik francuskih zdravstvenih službi.

Od pojave Covida-19 u francuskim bolnicama i domovima za starije umrlo je 7560 osoba, rekao je Jerome Salomon na konferenciji za medije. U subotu je ukupno slučajeva Covida-19 u Francuskoj bilo 68.605, 6,6 posto više nego prethodnog dana. Salomon je dodao da se u bolnicama nalazi 28.143 zaraženih Covidom-19. To je 711 više u odnosu na petak kada je iz bolnica otpušteno 2111 ljudi.  Ukupno je na odjelima intenzivne skrbi 6838 teško oboljelih od Covida-19. Novih slučajeva je u subotu na tim odjelima bilo 502, dok ih je prethodnog dana bilo 641 a u četvrtak 729.

20.28 Carrie Symonds, trudna zaručnica britanskog premijera Borisa Johnsona, rekla je da je proteklih tjedan dana provela u krevetu sa simptomima Covida-19 no da se nakon sedam dana odmora osjeća snažnijom i sada se oporavlja.

"Provela sam prošli tjedan u krevetu s glavnim simptomima koronavirusa. Nisam se trebala testirati i, nakon sedam dana oporavka, osjećam se snažnijom i na putu ozdravljenja", rekla je Symonds.

"Imati Covid-19 i biti trudna očito je zabrinjavajuće. Drugim trudnicama poručujem: molim vas čitajte i pratite najnovije upute koje su meni bile umirujuće". 

18:20 - U Italiji je u posljednja 24 sata umrla 681 osoba, odnosno umrlih ima ukupno 15.362. Više pročitajte ovdje

18:12 - Guverner Andrew Cuomo objavio je kako su u New Yorku ukupno 113.704 osobe zaražene koronavirusom, od čega je 10.841 novooboljelih u posljednja 24 sata.

Preminulo je ukupno 3.565 osoba, a od jučer njih 630.

Objavio je i kako će dopustiti studentima medicine koji bi ove godine trebali diplomirati da krenu raditi jer je New Yorku potrebna pomoć.

17:11 – U Velikoj Britaniji u posljednja 24 sata preminulo je još 708 ljudi, a među njima je i petogodišnje dijete. Ukupno je od koronavirusa umrlo 4.313 ljudi, a zabilježena su su 41.903 slučaja.

16.39 – Još jedan muškarac preminuo je u subotu u Covida-19 u bolnici u Mostaru čime se broj ukupno preminulih osoba na području Hercegovine od posljedica zaraze koronavirusom povećao na sedam, a zdravstvene vlasti strahuju da bi u sljedećim tjednima epidemija mogla uznapredovati.
 
Kako je priopćeno na konferenciji za  novinare Kriznog stožera Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) 61-godišnji muškarac iz Konjica preminuo je u prijepodnevnim satima nakon što se danima nalazio u kritičnom stanju priključen na respirator. Time se broj preminulih u Konjicu povećao na dvije osobe, dok je to peta žrtva koronavirusa u HNŽ-u. Ukupno je u posebno uređenoj Covid-bolnici preminulo sedam osoba, od čega su dvije s područja Županije zapadnohercegovačke (ŽZH). U BiH je do subote zabilježeno 19 smrtnih ishoda.

16.05 – U Srbiji je za poslednja 24 sata potvrđeno 148 novih slučajeva koronavirusa, preminulo je još petero pacijenata, dosad ukupno 44, a od početka epidemije registrirano je 1624 zaraženih kojima je potvrđen Covid -19, priopćeno je u subotu na tiskovnoj konferenciji zdravstvenog stožera Vlade Srbije.

Hospitalizirano je ukupno 1046 pacijenata, od kojih je na respiratorima 89 oboljelih. Od službenog početka epidemije do subote u 15 sati testirana je ukupno 6401 osoba.

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu dr. Goran Stevanović ocijenio je danas da bi i zaraženih i umrlih bilo mnogo više da vlasti nisu primjenile stroge preventivne mjere i poslušale savjete struke.

U Srbiji je od danas na snazi dodatni policijski sat koji vikendom važi od subote u 13 sati do ponedjeljka u pet ujutro, uz mogućnost vlasnicima kućnih ljubimaca za šetnju od 23 sata do jedan poslije ponoći, najdalje 200 metara od mjesta prebivališta.  Policijski sat radnim danima važi od 17 do pet ujutro. Izvanredno stanje u Srbiji uvedeno je 15. ožujka i od tada su postupno uvođene strože mjere čiji je cilj da smanjenje socijalnih kontakata i sprečavajne širenja zaraze koronavirusom.

15.43 – U Švicarskoj je od izbijanja zaraze novim koronavirusom umrlo 540 ljudi, objavila je u subotu državna agencija za javno zdravstvo, dok je u petak bilo 484 umrlih. Broj testiranih pozitivnih je s 19.303 u petak narastao na 20.278.

Broji smrtnih ishoda koronavirusa u Nizozemskoj je porastao za 164 i sada ih ima 1651, objavile su nizozemske sanitarne vlasti u subotu. Nacionalni institut za zdravstvo (RIVM) je naveo da je broj zaraženih porastao za 6 posto na 16.627 u posljednja 24 sata. Stvarni broj umrlih i zaraženih je viši od službenih podataka zbog nedostatnog broja testova na koronavirus, navodi RIVM.

15.20 - Mjesec dana od prvog potvrđenog slučaja zaraze i 21 dan nakon prvog smrtnog slučaja među oboljelima Slovenija se po ocjenama stručnjaka nalazi negdje na sredini epidemije Covida-19, a trošak za prvu pomoć gospodarstvu već je 3 milijarde eura. Prema podacima koji su objavljeni u subotu, testovima su potvrđena 934 slučajeva zaraze, nakon što je testirano 25.921 ljudi, a umrlo ih je 22. S testiranjem se u Sloveniji započelo  27. siječnja.

Prvi slučaj zaraženog zabilježen je 4. ožujka kod 60-godišnjaka iz Ljubljane koji je s većom skupinom zemljaka u aranžmanu turističke agencije boravio u Maroku, a onda se preko zračne luke u Veneciji cestovnim prijevozom vratio u Sloveniju.  Prvi umrli s pozitivnim testom na koronavirus  zabilježen je 14. ožujka. Radilo se o neimenovanom  starijem muškarcu s nizom drugih bolesti, štićenikom doma za starije u  Metliki, uz samu granicu s Hrvatskom.

VIDEO Vodeći hrvatski znanstvenici predviđaju kad bi mogla završiti pandemija

14.45 - U Italiji je od bolesti COVID-19 preminuo i Giorgio Guastamacchia (52), zamjenik povjerenika državne policije, a koje je ujedno bio i dio tjelohraniteljskog tima talijanskog premijera Giuseppea Contea. On je dijagnosticiran pozitavan na zarazu koronavirusom prije nekoliko tjedana i odmah je bio hospitaliziran. 

13:07 -  Crnogorski institut za javno zdravlje priopćio je u subotu da je u posljednjih 12 sati u toj zemlji potvrđeno 23 nova slučaja zaraze koronavirusom, čime je broj zaraženih u Crnoj Gori porastao na 197.  

Od 17. ožujka kada je u toj državi registriran prvi slučaj koronavirusa, dvije zaražene osobe su preminule, a jedna je izliječena.„Većina novooboljelih su kontakti prethodno poznatih slučajeva“, priopćeno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša naveo je da je „samo jedna sahrana u Ulcinju rezultirala sa 40 zaraženih osoba“, a jedan vjerski skup u podgoričkom predgrađu Doljani postao je novo žarište bolesti.

„Moj zadatak je da upozorim sve da shvate da ova bolest ne oprašta. Tko god joj se nađe na putu bit će zaražen“, priopćio je Mugoša.  

Crnogorska policija redovito procesuira osobe koje krši vladine mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa i njihovo uhićenje objavljuje u medijima.

Tako su u petak navečer uhićene i poslane u pritvor dvije osobe koje su zatečene u „gostima“ kod prijatelja. Oni su, kako je pojasnila glasnogovornica tužiteljstva u Podgorici Milica Mandić, prekršili privremenu mjeru zabrane okupljanja u stanu osoba koje nisu članovi zajedničkog domaćinstva. 

"Državni tužilac je saslušao dvije osobe, rješenjem odredio zadržavanje u pritvoru najduže do 72 sata, a nakon toga u zakonskom roku podnio Osnovnom sudu u Podgorici i optužni prijedlog i prijedlog za pritvor", priopćila je Mandić.

12:44 - U Njemačkoj je broj smrtnih slučajeva od koronavirusa porastao na 1158, prema podacima državne agencije za kontrolu bolesti, institutu Robert Koch. Broj umrlih povećao se za 141 u 24 sata.

Sada je u Njemačkoj 85.778 slučajeva koronavirusa, a ukupni broj potvrđenih slučajeva skočio je 7% od petka do subote, piše CNN

11.55 - Nove loše vijesti stižu iz Španjolske koja je pretekla čak i Italiju po broju slučajava zaraze koronavirusom. U posljednjih 24 sata preminulo je još 809 osoba te je sada u toj zemlji već 11,744 preminulih. Ukupan broj dosad potvrđenih slučajeva skočio je na 124.736. 

11:52 - Šesto pripadnika francuske vojske ima koronavirus, objavila je u subotu francuska ministrica obrane Florence Parly.

11:41 - Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Sloveniji u petak se povećao za 43 nova slučaja, te iznosi ukupno 977, javljaju u subotu slovenski mediji, dok je među inficiranima do sada preminuo 21 oboljeli.

U petak je napravljeno 1.188 testova na koronavirus, a do sada je ukupno testirano preko 26.000 ljudi
Kako je na jutrošnjoj konferenciji za tisak u subotu ujutro kazao glasnogovornik vlade Jelko Kacin, potrebno je i dalje držati se strogo određenih mjera socijalne distance, kako bi se epidemija usporila.
Kacin je rekao da je u petak povećan broj hospitaliziranih bolesnika od Covida-19 i onih koji su na intenzivnim odjelima bolnica, ali da povećanje "nije dramatično".

FILE PHOTO: Six Nations Championship - England v Wales
1/14

11:39Australske vlasti izvijestile su o padu broja novih infekcija koronavirusnom i o tomu da su u subotu provele najveću pomorsku mirovnu operaciju u luci Sydney, pri čemu je natočeno gorivo u sve inozemne kruzere prije njihova napuštanja australskih teritorijalnih voda.

Broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata porastao je za 198 i sada je u zemlji ukupno 5548 zaraženih, podaci su ministarstva zdravstva. Broj umrlih od Covida-19 porastao je na 30.

Podaci upućuju na to da se dnevna stopa zaraze u zemlji zadržala na oko 5 posto, što je znatno manje u odnosu na porast od 25 do 30 posto zabilježen prije otprilike dva tjedna.

Zdravstveni dužnosnici ističu da je ipak još uvijek "prerano govoriti o pobjedi". 

10:08 - Broj zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini nastavlja se povećavati pa je do subote prešao 600 a istodobno stižu upozorenja kako toj zemlji prijete socijalni nemiri i destabilizacija ukoliko se teret sadašnje krize ne bi ravnomjerno raspodjelio.

"Teret moramo podnijeti svi i to je jedini način da izbjegnemo socijalne nemire i ne ugrozimo sigurnost u zemlji", izjavio je predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u intervjuu koji je u subotu objavio "Dnevni avaz".

Aludirao je time na vidljivi val otkaza u brojnim privatnim tvrtkama zbog kojega su tisuće ljudi već ostale bez posla.

Kazao je kako je borba protiv epidemije izazvane koronavirusom zajednički izazov te je pozvao sve političare u zemlji da djeluju smireno i nesebično a entitetske vlade da interventnim mjerama spašavaju gospodarstvo.

"Ovo će očigledno biti dugotrajna borba i svi se moramo uključiti i nije vrijeme za međusobna nadmetanja, prepirke i populizam. Postoji samo jedan rival i neprijatelj, ime mu je Covid-19. Zato je od presudne važnosti napraviti mehanizme da distribucija tegobe koja nas čeka bude ravnomjerna", kazao je Izetbegović pojašnjavajući kako bi to značilo da zbog ove krize nitko ne bi smio ostati bez plaće ali istodobno nitko ne bi smio imati veliku plaću što bi političari prvi trebali pokazati osobnim primjerom.

Izetbegović je ocijenio kako se BiH unatoč svom kompliciranom ustroju i unutarnjim podjelama do sada uspješno nosi s epidemijom pa ima znatno manje problema nego neke bogatije i bolje uređene države.

Prema podacima dostupnim u subotu ujutro ukupni broj zaraženih u BiH bio je 604 uz 18 smrtnih slučajeva koji se mogu povezati s koronavirusom. Svi umrli bili su starije životne dobi i dugogodišnji pacijenti s nizom kroničnih oboljenja.

Broj zaraženih je od petka povećan za 25 a pojdinačno je najveći broj novozaraženih registriran u Banoj Luci koja je od esalacije epidemije ujedno i njeno žarište u BiH.

U tom gradu do sada su zaražene 172 osobe a i posljednji smrtni slučaj dogodio se u banjolučkom Kliničkom centru gdje je preminuo stariji muškarac.

Širenje zaraze povod je vlastima za uvođenje novih restriktivnih mjera čiji je cilj ograničiti kretanje stanovništva. U Republici Srpskoj gdje je od petka na snazi izvanredno stanje tako je uz policijski sat koji traje od 20 sati navečer do 5 sati ujutro uvedena i zabrana napuštanja mjesta prebivališta od subote u 12 sati do nedjelje u 18 sati.

U Federaciji BiH cjelodnevna zabrana kretanja tijekom dana i dalje vrijedi za mlađe od 18 godina te za starije od 65 s tim da je entitetski krizni stožer u petak odlučio dopustiti umirovljenicima izlazak iz kuća narednog tjedna od 8 do 12 sati ali samo kako bi mogli podignuti svoje mirovine.

Načelnik Civilne zaštite Federacije BiH Fahrudin Solak potvrdio je kako tamo razmatraju i mogućnost uvođenja potpune karantene kao krajnje mjere ukoliko sadašnja ograničenja ne daju očekivane rezultate.

9:52 - Na Tajlandu usporava porast novih slučajeva zaraze koronavirusom, priopćilo je državno Ministarstvo zdravstva. Najveći jednodnevni porast s 188 novozaraženih bio je 22. ožujka. Danas je taj broj bio 89, javlja CNN

8:25 - SAD imaju više od 277.000 slučajeva zaraze koronavirusom i više od 7.100 smrtnih slučajeva, prema revidiranim podacima.

Američka vlada svojim sugrađanima preporučuje dobrovoljno nošenje maski za lice da bi spriječili širenje zaraze koronavirusom, kazao je predsjednik Donald Trump, dodajući da ih on sam ne kani koristiti.

Na konferenciji za novinare Trump je istaknuo da se preporuka ne smije shvatiti kao zamjena za mjere socijalnog distanciranja koje se smatraju ključnima za usporavanje širenja koronavirusa, koji je dosad u saveznoj državi New York odnio više žrtava nego napadi 11. rujna 2001.

"Nošenje maski je dobrovoljno. Možete ih koristiti, a i ne morate. Ja sam odlučio ne nositi masku, premda će je neki ljudi koristiti i to je u redu." rekao je Trump.

FILE PHOTO: Six Nations Championship - England v Wales
1/5

8:02 - Kina u subotu oplakuje tisuće "mučenika" koji su podlegli posljedicama koronavirusa, spuštanjem zastave na pola koplja diljem zemlje i privremenim prekidom svih oblika zabave. Dan žalosti poklopio se s početkom godišnjeg blagdana Qingming, poznatog i kao Dan predaka kada milijuni Kineza odaju počast umrlim članovima svojih obitelji.

U 10 sati po lokalnom vremenu zemlja je trominutnom šutnjom odala počast svima koji su podlegli posljedicama koronavirusa, a među njima su i liječnici i medicinske sestre. Automobili, vlakovi i brodovi oglasili su se sirenama.  U Zhongnanhaiu u Pekingu, sjedištu vlade, predsjednik Xi Jinping i ostali kineski čelnici odali su počast umrlima ispred državne zastave. U zapučcima su nosili bijelo cvijeće koje u Kini simbolizira žalost, izvijestili su državni mediji.

Po statističkim podacima Državnoga zdravstvenog povjerenstva od epidemije koronavirusa u kontinentalnoj je Kini dosad umrlo više od 3300 ljudi. Epidemija je izbila krajem prošle godine u središnjoj pokrajini Hubei

7:42 - Dok se Španjolska očajnički bori s gotovo 120.000 zaraženih koronavirusom, gotovo da nema resursa da bi pomogla starijima u umirovljeničkim domovima, populaciji najpodložnijoj smrtnom ishodu koronavirusa. Bolnice su na rubu snaga, a stariji su zanemareni. Domovi, kojima nedostaje osoblja i odgovarajuće opreme, čine ono što mogu za bolesne i umiruće. 

"Kada su vrlo bolesni, ne samo ovdje već i na drugim mjestima i kada vide da im nema pomoći, oni ih sediraju pa koliko izdrže, i tako oslobađaju mjesta na intenzivnoj njezi za mlađe", govori Maria Jose Alvarez čija je 85-godišnja majka smještena u domu blizu Barcelone. 

"To je tužno, zaista tužno. Oni to ne zaslužuju."

Lokalna vlada rekla je da se polovica korisnika tog doma nalazi u izolaciji. Dvije trećine zaposlenika poslano je kući zbog koronavirusa, a sindikat UGT kaže da se to događa diljem Španjolske. 

U Španjolskoj je, nakon Italije, od koronavirusa umrlo najviše ljudi. U petak je potvrđeno oko 11.000 žrtava koronavirusa u toj zemlji. 

Od ukupno 3.000 smrti u staračkim domovima u Madridu prošlog mjeseca, oko 2.000 ih je vjerojatno posljedica zaraze koronavirusom, rekla je regionalna čelnica Isabel Diaz Ayuso. Nije jasno koliko je od tog broja umrlih uvršteno u službene podatke. 

Video: Na drive-in testiranje na koronavirus možete doći automobilom, taksijem, pa čak i pješke

7:18 -  Japan je u petak zabilježio 314 nova slučaja novog koronavirusa i još šest smrtnih slučajeva, objavilo je državno ministarstvo zdravlja. To je prvi put da je Japan zabilježio više od 300 novih slučajeva u jednom danu, javlja CNN.

6:50 - U središnjoj Kini u subotu je zabilježeno 19 novih slučajeva koronavirusa, što je za 31 manje u odnosu na dan ranijmrtvih mrtvih e, uključujući jedan slučaj u provinciji Hubei, epicentru epidemije u zemlji.

Među njima 18 bolesnika koji su stigli iz inozemstva, navela je Nacionalna zdravstvena komisija u izjavi. S novim infekcijama ukupno je do sada 81 639 osoba u središnjoj Kini zaraženo koronavirusom. Kina je također izvijestila da u četiri osobe umrle, što je povećalo broj na 3.326 mrtvih.

6:40 - Broj osoba koje su umrle od zaraze koronavirusom u Francuskoj skočio je za 61 posto u zadnja dva dana nakon uključivanja podataka iz staračkih domova i iznosi 6.507 osoba, a broj potvrđenih slučajeva oboljenja skočio je za 44 posto i iznosi 82.165 osoba, izvijestilo je u petak Ministarstvo zdravstva.

Video: Pogledajte što predviđaju naši znanstvenici: Koliko bi mogla trajati pandemija?

Broj oboljelih od koronavirusa u bolnicama porastao je za 5.233, ili za devet posto i u petak je iznosio 64.338 osoba, rekao je direktor Ministarstva zdravstva Jerome Salomon.

Salomon je također izvijestio o ukupno 17 827 oboljelih u staračkim domovima, u usporedbi s 14 638 u četvrtak, kada su prvi put prijavljeni podaci o staračkim domovima.

Uključivanjem podataka iz staračkih domova Francuska se pridružila Sjedinjenim Državama, Španjolskoj, Italiji i Njemačkoj - državama koje su premašile broj oboljelih koji je prijavila Kina, zemlja iz koje je krenula pandemija.

Izuzimajući podatke o staračkim domovima, broj ljudi koji su umrli od COVID-19 u francuskim bolnicama također je postavio novi dnevni rekord od 588, što je porast od 13 posto i sada iznosi 5,091 osoba.

Nakon kritika zbog francuske statistike COVID-19, u kojoj nisu prikazani deseci ljudi koji umiru u domovima starijih osoba ili u njihovim vlastitim domovima, Ministarstvo zdravlja u četvrtak je dalo prve podatke o smrtnim slučajevima u staračkim domovima.

6:35 - Američki državni odvjetnik William Barr izvijestio je u petak da se Federalni zavod za zatvorske kazne (BOP) suočava s izvanrednim uvjetima zbog brzorastuće pandemije koronavirusa i omogućio puštanje više zatvorenika iz zatvora u kućni pritvor.

Barr je rekao da prvenstvo treba dati ranjivim zatvorenicima koji su smješteni u saveznim zatvorima koji su najteže pogođeni koronovirusom, uključujući objekte poput Oakdalea u Louisiani, Elktona u Ohiju i Danburyja u Connecticutu.

Barrova naredba dolazi nakon što je pet zatvorenika u Saveznom zatvoru Oakdale 1 i dva u Saveznom zatvoru Elkton 1 umrlo od respiratorne bolesti uzrokovane novim koronavirusom.

BOP je u petak objavio da je 91 zatvorenik i 50 članova osoblja u 122 ustanove oboljelo od bolesti COVID-19. Sindikalni dužnosnici i obitelji zatvorenika rekli su Reutersu kako vjeruju da je broj oboljelih od virusa mnogo veći.

6:30 - Španjolske banke nalaze se pod navalom klijenata koji traže odgodu otplate stambenih kredita nakon što je vlada usvojila tu mjeru za najpogođenije stanovnike bez posla. 

Lijeva koalicijska vlada je u pokušaju zaustavljanja širenja koronavirusa prethodno paralizirala gospodarstvo zatvorivši tisuće objekata i kompanija.

U ožujku je više od 300.000 osoba dobilo otkaz a preko 600.000 ih je privremeno otpušteno dok traje izvanredno stanje proglašeno 13. ožujka zbog koronavirusa. Oko 47 milijuna stanovnika Španjolske smije samo u trgovine s hranom, ljekarne, bolnice, kioske, banke, benzinske crpke, te prošetati psa. Raditi smiju samo oni u nužnim zanimanjima poput zdravstva ili proizvodnje i distribucije hrane.

Banke ne žele reći koliko su zahtjeva za zamrzavanjem otplate rata dobili, no novinska agencija Reuters tvrdi da joj je više zaposlenika u bankama reklo kako je riječ o „pravoj kiši“ zahtjeva.

Mnogi ne ispunjavaju niti „osnovne kriterije“ za mogućnost koju je pružila vlada, rekao je jedan bankar. Dodao je kako je banka prije izbijanja krize s koronavirusom nastojala ne izgubiti klijente koji uredno otplaćuju kredite pa im je ponudila mogućnost produženja otplate za šest mjeseci, pod uvjetima kakve su imali u svojim ugovorima.

FILE PHOTO: Six Nations Championship - England v Wales
1/9

Hipotekarni krediti predstavljaju oko 40 posto kredita španjolskih banaka a njihova vrijednost se kreće oko 500 milijardi eura, podatak je Španjolske središnje banke.

Drugi komercijalni bankar jedne kreditne kuće rekao je kako je u četvrtak zaprimio više od 1.000 upita preko 'online' kanala a da osoblje nije bilo spremno primiti toliki broj.

Španjolska hipotekarska udruga (AHE), koja pruža informacije o hipotekama, zakonima vezanima za njih, statistici i tržištu, procijenila je kako je bilo oko 7 milijuna stambenih kredita uz hipoteku kraljem 2019. godine.

Vlada je u utorak donijela paket mjera za zaštitu najugroženijih radnika koji zbog zatvaranja kompanija i posljedičnih otkaza imaju problema s plaćanjem računa. Klijenti koji ispunjavaju kriterije dobili su mogućnost produženja otplate rate kredita za tri mjeseca.

Ključne riječi

Komentara 53

GR
gravitacija
15:37 04.04.2020.

Želimo li osigurati nastavak ljudske vrste moramo likvidirati elitu prije nego što ona riješi nas.

SO
Sir Oliver
15:42 04.04.2020.

Sreca ziva, otkad se ovaj virus pojavio, nitko vise nije umro od raka, srcanog i mozdanog udara, zatajenja bubrega, bar smo napokon iskorijenili te teske smrtonosne bolesti, sad umiremo samo od virusa.

WI
wimamaniania
13:02 04.04.2020.

Stanje u svijetu je kao nakon 1. i 2. svjetskoga rata. Imamo jednu malu sacicu feudalaca/korporacija koje su opljackale citavo nacionalno bogatstvo tudjim drzavama i narodima i zato je svijet bankrotirao. Nece korporacije uzdrzavati jednu drzavu i narod, oni preziruru suverene drzave i narode, a zaposljavaju samo robove bez ikakvih ljudskih i radnickih prava, a to je nacizam/fasizam, smrt za jednu drzavu i narod. Oni sada moraju vracati to sto su opljackali tudjim suverenim drzavama i narodima, isto kao i nakon 1. 2. svjetskoga rata ( sjecate se? ), ili moraju uvesti nacizam i potrpati ljude u logore da robuju za njih. A sve smrdi na to, ove karantene i logori, ako se ljudi ne pobune protiv toga i ne oslobode na vrijeme. Premijer Australije je pozvao sve strance da napuste zemlju, za njihovo dobro veli, da se vracaju svojim kucama i svojim drzavama, posto Australija nece moci uzdrzavati sve te ljude sto su ostali bez posla. Tako ce napraviti sve drzave, posto drzave nemaju vise novaca za uzdrzavati ni svoju drzavu i narod, kamoli tudje gradjane. Zato oni svi zovu svoje gradjane nazad da se vracaju u svoju zemlju, posto ce poslati strance kuci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije