Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODBILI TRUMPA

Francuska ne želi prihvatiti europske džihadiste

džihadisti
Foto: Reuters (Ilustracija)
18.02.2019.
u 10:26

Francuska za sada neće ispuniti zahtjev američkog predsjednika Donalda Trumpa europskim saveznicima da prihvate natrag islamističke borce iz Sirije nego će to činiti od slučaja do slučaja

Francuska za sada neće ispuniti zahtjev američkog predsjednika Donalda Trumpa europskim saveznicima da prihvate natrag islamističke borce iz Sirije nego će to činiti od slučaja do slučaja, rekla je u ponedjeljak ministrica pravosuđa. Američki predsjednik Donald Trump pozvao je u nedjelju Europljane da preuzmu stotine svojih državljana koji su zarobljeni u Siriji kao borci IS-a.

Posljednja enklava Islamske države u Siriji pred padom je i Trump je u subotu zatražio od Francuske, Britanije i Njemačke da uzmu više od 800 zarobljenih boraca Islamske države i sude im. Trump je najavio povlačenje američkih snaga iz Sirije nakon sloma Islamske države izazivajući zabrinutost u Parizu i drugim europskim gradovima da bi se džihadisti iz tih zemalja raspršili i pokušali vratiti u svoje zemlje u Europi.

"S američkim povlačenjem stvara se novi geopolitički kontekst. Za sada ne mijenjamo našu politiku", rekla je Nicole Belloubet za France 2. "U ovom trenutku Francuska neće ispuniti zahtjeve".

Politika francuskih vlasti kategoričko je odbijanje povratka džihadista i njihovih supruga. Ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian opisuje ih kao "neprijatelje" nacije koji trebaju biti izvedeni pred sudove u Siriji ili Iraku. Kurdske snage u Siriji u zarobljeništvu drže oko 150 francuskih državljana među kojima 50 odraslih. I Njemačka je ostala hladna prema Trumpovu zahtjevu.

>>Trump u Davosu

Ključne riječi

Komentara 17

DU
Deleted user
18:13 18.02.2019.

ako ja oden u njemacku I ubijem njemca jel mi se sudi u hrvatskoj ili njemackoj?

Avatar Matteo1212
Matteo1212
17:14 18.02.2019.

Daleko jeftinije da ih se diskretno pošalje da gnoje sirijsku zemlju, bar bi neke koristi od njih bilo...

GV
golub Vaso
11:34 18.02.2019.

kad su im slali oružje da kolju bili su dobri

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije