Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO AKO KONVERZIJE NE BUDE?

Franak anketira stranke o kreditima, kamatama, bankama...

aleksić
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
28.10.2015.
u 12:52

Sve je i dalje nezakonito i tu nitko ništa ne može, poručuje Goran Aleksić iz Udruge Franak

 - Ni nakon 27 dana od stupanja na snagu zakona o konverziji CHF kredita nije provedena niti jedna konverzija. Očigledno banke čekaju rezultate izbora. Sve je i dalje nezakonito i tu nitko ništa ne može. Da bismo to spriječili u budućnosti, strankama koje se bore za vlast uputili smo osam pitanja, a nakon što nam odgovore, znat ćemo jesu li spremne poštivati zakne RH – istaknuo je na konferenciji za medije Udruge Franak Goran Aleksić koji se, nakon ostavki dosadašnjeg vodstva, ponovo aktivirao u udruzi. 

Od stranaka traže da odgovore jednostavnim odgovorom „hoćemo“ ili „nećemo“, na sljedeća pitanja:

1. Ako Ustavni sud poništi ili privremeno suspendira Zakone o izmjeni i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju i Zakona o kreditnim institucijama, hoćete li produljiti trajanje mjere fiksiranog tečaja od 6,39 kn za jedan CHF iz Zakona o potrošačkom kreditiranju?

2. Ako Ustavni sud poništi ili privremeno suspendira navedene zakone, hoćete li zakonski ograničiti kamatu na maksimalnih jedan posto u svim kreditima u kojima je početni tečaj ugovorene valute aprecirao više od 20% u odnosu na kunu?

3. Ako Ustavni sud poništi ili privremeno suspendira zakone, hoćete li svim bankama koje imaju plasirane kredite s valutnom klauzulom čija je valuta aprecirala više od 20% uvesti porez od 2% na aktivu u tim kreditima te naplaćeni porez kroz porezne olakšice plasirati prema dužnicima s takvim kreditima, u skladu s egzaktno određenim postotnim odnosima veličine pojedinih kredita, godina otplate, veličine kamata i razlike između početnih i realnih sadašnjih tečajeva pojedinih dužnika?

4. Hoćete li zakonom propisati način povrata preplaćenih novčanih sredstava (kamata i zateznih kamata na preplaćene iznose kamata), na temelju utvrđenja pravomoćne presude u kolektivnom sudskom postupku kojim je određeno da su odredbe o jednostranom povećanju kamatnih stopa nepoštene i ništetne, a tu presudu je potvrdio i Vrhovni sud Republike Hrvatske i to za sve dužnike u euro i kunskim kreditima u sedam osuđenih banaka te za sve CHF dužnike koji nisu ili neće provesti konverzije kredita po „zakonima o konverziji“?

5. Hoćete li zakonski propisati metodologiju određivanja fiksnog dijela kamatne stope na način da se fiksni dio kamate retroaktivno od 1.1.2014. određuje kao razlika između početne ugovorene kamatne stope i početne vrijednosti promjenjivog parametra, i to kad je o promjenjivom parametru riječ – početne vrijednosti CHF Libora za CHF kredite, početne vrijednosti Euribora za Euro kredite te prosječne početne vrijednosti oročene kamate za kunske kredite?

6. Hoćete li putem nadležnih tijela, a na temelju inspekcijskoga nadzora banaka, inicirati pokretanje prekršajnih postupaka protiv banaka koje još od 1.1.2014. godine nisu ugovorile s dužnicima fiksne dijelove kamata, promjenjive parametre i razdoblja promjena kamata za što su predviđene kazne na temelju Zakona o potrošačkom kreditiranju?

7. Hoćete li odmah po formiranju nove Vlade RH uspostaviti suradnju s Udrugom Franak u smjeru rješenja po ovdje postavljenim pitanjima na način da Ministarstvo financija odmah uspostavi radnu grupu koja će u roku od najviše tri mjeseca u suradnji s Udrugom Franak pripremiti potrebne prijedloge zakona iz pitanja pod brojem 4. i 5?

8. Ako pored upita 1.- 7. predlažete ili ćete se zalagati za neke druge mjere i aktivnosti u cilju rješavanja nezakonitosti u poslovanju banaka, kako u pogledu CHF kredita tako i u pogledu svih ostalih kredita, molimo da ih u kratkim crtama navedete.

Strankama su za odgovore dali rok do 3. studenoga, nakon čega će objaviti rezultate. – Članovima nećemo dati preporuku za koga glasati, nego će na temelju odgovora sami znati za koga glasati – odgovorio je Aleksić na pitanje o preporukama članstvu pred izbore. Pitanja nisu uputili svim strankama, nego samo onima za koje smatraju da imaju šansu ući u parlament.

Njegovo je osobno mišljenje, kaže, da su se banke kartelski udružile te da u HNB-u također sjede ljudi iz banaka koji vide samo profit i dobit.

Svi ugovori sklopljeni prije 2010. godine kad je zakon razgraničio fiksni i varijabilni dio kamate, su ništetni i svatko svakom treba vratiti što je dobio, a banke trebaju platiti i zateznu kamatu jer su nezakonito stjecale – ustvrdio je Aleksić.

Inače, na izvanrednoj skupštini Udruge Franak u Zadru prije dva dana, čije zaključke još nije potvrdio zagrebački Gradski ured koji je nadležan za udruge, na mjesto v.d. voditeljice udruge izabrana je Jasmina Barić, a uz Aleksića, u „prijelaznom“ su vodstvu i Damir Šlogar i Niko Delić te predstavnici iz raznih dijelova Hrvatske.

U medijima je bilo informacija da se Udruga Franak raspada. To je netočno. Bilo je razilaženja u mišljenjima, održana je izvanredna skupština na kojoj su prihvaćene ostavke i izabrano novo vodstvo, no Udruga Franak nije vodstvo udruge, nego njeno cjelokupno članstvo; 27.000 članova i njihovih obitelji – napomenuo je Damir Šlogar te dodao da je jedino što njih sada zanima kad će se početi rješavati konverzije kredita.

Odgovornima treba biti jasno - Udruga Franak neće nestati prije nego nestane bezakonje koje je stvoreno – zaključio je Šlogar. 

>> Damir Odak: Banke neće u ‘štrajk’ zbog konverzije kredita

Komentara 21

Avatar Alan Ford
Alan Ford
13:50 28.10.2015.

Ispravite me ako griješim: Trgovački sud, Visoki trgovački sud i Vrhovni sud RH su utvrdili da su banke nedvojbeno pokrale dužnike. Do sada ni jedna banka nije vratila ni jednu kunu po toj presudi. U HR je izdano cca 60.00000 kredita u CHF. U BIH je bilo cca 10.000 kredita, a 21 korisnik kredita je izvršio samoubojstvo. Hejteri, jadni ste!!!

Avatar germanikus
germanikus
16:38 28.10.2015.

Još se nije oglasio ,,mikrogrizzly,, sa svojim bla bla bla imbecilnim komentarom!Malo sam zabrinut ..da mu nije nešto s mozgom!?

Avatar deziderij
deziderij
07:42 29.10.2015.

I ova , nazovi afera, svršit će se po onoj staroj : "Zdrmala se gora okotio se miš" Neće ništa biti ni od "čvrstog" stava ministra Lajavca jer nema smisla stalno zavaravati svekoliku javnost kako smo mi nezavisna država. Pa i vrapcima na grani već je jasno da komande stižu od trule EU ili EK a banke su njihove. Pa nisu toliko ludi da štite tuđe, odnosno naše, interese

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije