Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBRAĆENICI Michael Jackson nije jedini svježi primjer prelaska na islam – BiH golica zanimljiviji slučaj obraćenja

Fra Matej se vratio islamu

06.12.2008.
u 17:22

Vijest da je Michael Jackson ovih dana prešao na islam nikoga nije osobito iznenadila. Bivši je kralj popa u karijeri toliko puta šokirao javnost svojim izgledom i druženjima s djecom da je obraćenje prihvaćeno kao da je tek promijenio frizuru. Zvijezde showbiza uostalom često promjenom vjere izazivaju pozornost tvrdeći da je to put k njihovoj sreći. Iako je obraćenje najčešće u smjeru kršćanstvo – islam i obrnuto, ima i onih, poput Toma Cruisea, koji je pristupio manje brojnoj Scijentološkoj crkvi, dok se za obitelj Beckham tvrdi da je prešla na budizam.

Dvostruki obraćenik
U Hrvatskoj konvertita baš i nema među poznatima, no u susjednoj Bosni i Hercegovini preobraćenja su prilično uobičajena pojava. Ipak, jedan slučaj ovih dana izaziva pažnju. Vernes Hodžić, musliman iz srednje Bosne, u samo je dvije godine priredio dva spektakularna religijska transfera. Najprije je 2006. primio katoličanstvo, čak je ušao i u samostan, odjenuo fratarski habit i neko vrijeme bio fra Matej, da bi se nedavno vratio islamu, svojoj integralnoj religiji. Njegova “potraga za istinom” prilično je uzburkala odnose Katoličke crkve i Islamske zajednice u BiH. Ali ne zbog “seljakanja” iz jedne vjere u drugu, već zbog njegovog javnog pljuvanja po franjevcima u jednom vehabijskom glasilu što izlazi u Sarajevu.

Najmanje su tri stvari vrlo osjetljive, jako dvojbene i optužujuće za franjevce koje iznosi taj dvostruki obraćenik. Prvo, Vernes tvrdi kako su franjevci na raznim proslavama pjevali ustaške pjesme, u čemu, navodno, prednjači fra Ljudevit Lasta. Drugo, on tvrdi da je 80 posto franjevaca protiv BiH. Time teško optužuje one koji se smatraju jednim od stupova državnosti BiH. Treće, i najgnusnije, vezano je uz Srebrenicu. Vernes, tada još fra Matej, bio je prije dva mjeseca s još 200 franjevaca u Srebrenici na obilježavanju 800. obljetnice franjevačkog reda. Kad su krenuli u Potočare na spomen-obilježje poginulima, neki je franjevac navodno ispalio: “Vode nas tamo jer ima dobrih udovica!” Takvo “svjedočenje” o njihovu navodnom jadu, bijedi i licemjerju razljutilo je bosanske franjevce. Ipak, zasad se ne žele očitovati o osobi koju su primile u svoje okrilje na njegovo inzistiranje, i početkom listopada mu priopćili da ne može postati svećenik, iako je već bio u novicijatu. Na najteže smo optužbe ipak dobili odgovor jednog franjevca, koji ističe kako je Hodžić u njihovim kućama mogao čuti samo domoljubne pjesme i sevdalinke, nikako ustaške.

“On također nije razumio našu ljubav prema BiH. No, nepravednu, daytonsku BiH, ne samo da ne voli 80 posto franjevaca, nego je ne voli niti jedan!”

Ipak, najviše ih boli prljanje njihova odlaska u Srebrenicu, gdje su, kaže naš sugovornik, “molitvom preporučili Božjoj ljubavi sve žrtve Bošnjake muslimane na groblju u Potočarima” te su molili i za preživjele Srebreničane.

Franjevci vole Bosnu
Predsjednik Helsinškog odbora BiH Srđan Dizdarević nije informiran o slučaju Vernesa Hodžića. Ali kada smo mu prenijeli niz optužbi na račun bosanskih franjevaca reagirao je oštro.

– Što? On to govori za bosanske franjevce? Ne znam ništa o tom slučaju, ali sam siguran da se bosanskim franjevcima tu nema što prigovoriti. Oni su u Bosni stoljećima, a njihova uloga je čista kao sunce!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije