Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jednoglasna odluka

Novinar Večernjeg lista Zoran Vitas nagrađen za najbolju reportažu

Foto: Matija Habljak/Pixsell
1/2
21.09.2019.
u 14:56

Umirovljeni novinar Zlatko Petrović, novinar Telegrama Drago Hedl i Mato Pejić, novinar češkog tjednika Jednota bili su članovi povjerenstva koji su odabrali trojicu novinara i njihove reportaže.

Od 20 radova koje je napisalo jedanaest autora, tri nagrade na ovogodišnjem natječaju za najbolje reportaže na Fra Ma Fu festivalu u Daruvaru, objavljene kroz prošlu godinu, dodijeljene su novinarima za koje je prosudbeno povjerenstvo odlučilo da su najbolji.

Umirovljeni novinar Zlatko Petrović, novinar Telegrama Drago Hedl i Mato Pejić, novinar češkog tjednika Jednota bili su članovi povjerenstva koji su odabrali trojicu novinara i njihove reportaže. Jedna od njih je i ona novinara Večernjeg lista, Zorana Vitasa, za reportažu 'Otkrivamo kako svjetski znanstvenici stvaraju uvjete za postanak svemira', objavljenu u Večernjem listu u kolovozu 2018. godine. 

Foto: Matija Habljak/Pixsell/ Tomislav Miletic/PIXSELL

Vitas, koji je u Večernjem listu već 13 godina, pokriva različite teme, od filma pa sve do politike i znanosti. Zoran Vitas počeo je u malim redakcijama prateći autoindustriju, pa surađivao s više izdanja ponajviše iz EPH – Playboy, Poslovni tjednik i dnevnik, Globus, a onda se pridružuje ekipi koja je osnovala 24sata kada su novinu vodili Damir Jirasek i Matija Babić, gdje ostaje nešto manje od dvije godine.

Njegova reportaža vodi nas u Švicarsku, u Europski centar za nuklearna istraživanja, a priča rađena u povodu hrvatskog pridruživanja CERN-u približava nam tu znanstvenu instituciju, koja spada među najvažnije u svijetu. Zoran Vitas to radi vrlo uvjerljivo i stilom koji čitatelj s lakoćom konzumira, što je iznimno važno, budući da je riječ o ozbiljnoj i složenoj temi. U tome mu pomažu brojni sugovornici, među kojima su i hrvatski znanstvenici angažirani na CERN-ovim projektima.

Druga reportaža koja je osvojila nagradu je iz Jutarnjeg lista, novinara Vida Barića za reportažu 'Tajna podravskog dobročinitelja', objavljenu u Jutarnjem listu u lipnju 2018. godine. Tajanstveni podravski dobročinitelj iz sela Drnje nedaleko Koprivnice dugo je punio medijski prostor, vijest su prenosili svi odreda, mnogi su poslali svoje reportere na lice mjesta, a reportažu je objavio i Jutarnji list. - U novinarstvu me najviše privlači reportažna forma. Volim se stavljati u situacije koje ne poznajem te ih
pokušavam zorno predočiti čitateljima, uvijek pazeći na stil i dramaturgiju teksta - kaže Barić.

Denis Mahmutović treći je dobitnik za reportažu 'Proveli smo dan s izbjeglicama u BiH. Ne želimo tamo više nikad provesti ni minute', objavljenu na portalu Index u lipnju 2018. Autor Denis Mahmutović kaže: - Reportaža je jedna od prvih takvih u mainstream medijima povodom novog vala antimigrantske histerije. Potaknula je brojne rasprave u javnom i političkom prostoru, a nakon objave, većina ostalih medija je posjetila Veliku Kladušu i na sličan način obradila problematiku migranata u susjednoj državi. Reportažu prate galerija fotografija i video prilog, koje potpisuje Sanja Padjen. Mahmutović je od lipnja 2019. godine zaposlen u 24sata.

- Vrlo brzo smo donijeli jednoglasnu odluku o nagradama. Svakako je to i stoga, što mnogo naših kolega i redakcija još nije prepoznala ovu nagradu kao važnu, a dijelom (i to, rekao bih, većim) zato što je reportaža i dalje rijetka zvjerka u živopisnoj fauni hrvatskih žurnalističkih vrsta. Uostalom, ovaj festival je i pokrenut s ciljem reafirmacije reportaže kao zanemarenog i zapuštenog žanra - izjavio je Pejić, član žirija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije