Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTAR KRSTIČEVIĆ

FOTO Svečano predstavljene nove odore Hrvatske vojske

Svečano predstavljene nove odore Hrvatske vojske
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
17.02.2020.
u 15:23

Ministar obrane ustvrdio je da se proizvode hrvatske vojne industrije ne kupuje "zato što su naši" već zbog njihove konkurentnosti i kvalitete.

U Ministarstvu obrane (MORH) u ponedjeljak su potpisani ugovori s 38 hrvatskih tvrtki koje proizvode vojnu opremu i pružaju usluge u ukupnoj vrijednosti od oko 453 milijuna kuna, što je za oko 140 milijuna kuna više u odnosu na prošlu godinu.

Ugovore s tvrtkama potpisao je  ministar obrane Damir Krstičević naglasivši da su hrvatski vojnici potpuno opremljeni naoružanjem i opremom hrvatskih proizvođača, a njihovo sudjelovanje u međunarodnim misijama i operacijama služi kao izvrsna referenca kod natječaja hrvatskih tvrtki na svjetskim tržištima.

Krstičević: MORH nije samo potrošač nego i generator razvoja

"Ovi ugovori predstavljaju značajan doprinos hrvatskom gospodarstvu i pokazuju da MORH nije samo potrošač nego i generator razvoja i promotor hrvatskih proizvoda“, rekao je Krstičević naglasivši da se time domaćim proizvođačima pruža sigurnost i pomaže u planiranju godišnje proizvodnje.

Svečano predstavljene nove odore Hrvatske vojske
1/9

Ministar obrane ustvrdio je da se proizvode hrvatske vojne industrije ne kupuje "zato što su naši" već zbog njihove konkurentnosti i kvalitete.

"Dičimo se i hvalimo s obalnim ophodnim brodom proizvedenim u Brodosplitu. Početne teškoće koje smo imali tijekom gradnje prototipa otklonjene su i ove godine započinjemo gradnju prvog iz serije obalnih ophodnih brodova", kaže Krstičević.

Đuro Đaković ove godine završava s generalnom revizijom tenkova M-84. Potencijal te kompanije vidimo u daljnjoj modernizaciji tenkova, ali i u nadolazećem projektu opremanja Hrvatske vojske impresivnim borbenim vozilima pješaštva Bradley, rekao je ministar istaknuvši da sve hrvatske tvrtke imaju potporu MORH-a, pogotovo kada je riječ o inovacijama i ulaganju u nove tehnologije.

Krstičević je najavio da se predaja drugog obalnog ophodnog broda planira na Dan HRM-a 18. rujna 2021., predaja druga dva broda do 2022. godine, dok će posljednji, peti obalni ophodni brod biti u rukama HRM-a do 2023. godine.

"Hrvatska vojska i obrambena industrija usko su vezane i međusobno ovisne. Nema snažne Hrvatske vojske bez snažne domaće industrije, to uvijek mora biti naš zajednički cilj", poručio je ministar obrane.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov rekao je predstavnicima hrvatskih tvrtki da se od njih očekuje razvoj novih funkcionalnih proizvoda i inovativno promišljanje, te prijedloge novih rješenja koja će omogućiti kvalitetno opremanje i modernizaciju Hrvatske vojske.

Šundov:  Zadovoljni hrvatski vojnik najbolji je promotor i preporuka kvalitete hrvatskih proizvoda

"Pred nama je odgovornost osiguranja potrebnih sredstava i umješno korištenje opreme, a pred vama razvoj i proizvodnja svega što Hrvatska vojska treba za provedbu svojih zadaća. Izazov je velik na obje strane, ali uspjeh je moguć, što dokazuje i dosadašnja praksa", kaže Šundov.

Po njegovim riječima, zadovoljni hrvatski vojnik opremljen hrvatskim proizvodima najbolji je promotor i preporuka kvalitete tih proizvoda.

Predstavnici hrvatskih tvrtki zahvalili su MORH-u i Hrvatskoj vojsci na potpori koju im pružaju iz godine u godinu.

Hrvoje Kekez iz Đuro Đaković grupe ističe da je hrvatska obrambena industrija pokazatelj snage i jačine Hrvatske vojske, pri čemu svi zajedno svojim radom i proizvodima smanjuju njezinu ovisnost o uvozu.

Tomislav Debeljak iz Brodosplita pozdravio je opremanje Hrvatske vojske hrvatskim proizvodima i zahvalio Vladi na podršci koju pružaju hrvatskim poduzetnicima.

"Odluka da se Hrvatska vojska oprema proizvodima domaćih proizvođača ne samo da je domoljubna, već prvenstveno ekonomski opravdana. Naime, od svake kune koju se danas ovdje potpisuje u državni proračun vratit će se barem 40 lipa", istaknuo je Debeljak.

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar Balcanicus
Balcanicus
18:42 17.02.2020.

Podržavam da vojska kupuje domaće. Samo mislim da su zrakoplovi bitniji od novih uniformi.

TM
trade_mark
09:07 18.02.2020.

ma suuupeeeeerrr! a avioni i helikopteri?

CR
creedence1954
18:31 17.02.2020.

Svaka cast. Da barem i druga ministarstva tako razmisljaju mi bi vise izvozili nego uvozili. I Hrvatska bi bila ko Svicarska. Ali...sto bi tad trgovci...?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije