Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MELBOURNE

FOTO Sablasni prizori: Pogledajte kako izgleda grad koji ulazi u strogu karantenu

The city operates under lockdown to curb the spread of COVID-19 in Melbourne
Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/10
06.08.2020.
u 10:39

Nakon zatvaranja međunarodnih granica, uvođenja karantena u gradovima i pokretanja kampanje za testiranje, Australija se u lipnju ponovno otvorila uz dnevni rast zaraze koji je tada bio u jednoznamenkastim brojevima.

Australski drugi najveći grad Melbourne ušao je u četvrtak u prvi dan šestotjedne karantene te je većina trgovina i ureda zatvorena, potaknuvši strahove oko mogućih nestašica hrane, dok se vlasti bore s drugim valom pandemije koronavirusa.

Trgovine su zatvorene i ulice puste u ovom petmilijunskom gradu, prijestolnici australske savezne države Viktorije koja je u zadnja 24 sata zabilježila 471 slučaj zaraze koronavirusom i osam smrtnih slučajeva povezanih sa zarazom.

Australija sada ukupno bilježi oko 20.000 slučajeva i 255 umrlih, što je još uvijek daleko manje nego u mnogim drugim razvijenim zemljama.

No rast zaraze u državi Viktoriji prijeti da će se preliti i na ostatak zemlje. Novi Južni Wales zabilježio je u srijedu 12 novih slučajeva COVID-19 te ih je ukupno 483.

An empty street is seen after a citywide curfew was introduced to slow the spread of COVID-19 in Melbourne An empty Bourke Street is seen after a citywide curfew was introduced to slow the spread of the coronavirus disease (COVID-19) in Melbourne, Australia, August 2, 2020. Picture taken August 2, 2020. AAP Image/Erik Anderson via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVE. AUSTRALIA OUT. NEW ZEALAND OUT STRINGER
Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

"Već smo jednom izravnali tu krivulju, ponovo ćemo je izravnati", rekao je novinarima ministar zdravlja Greg Hunt.
Premijer Viktorije Daniel Andrews pozvao je stanovnike Melbournea koji već tjednima žive uz nešto blaže mjere karantene da ostanu mirni unatoč porasloj potražnji za potrepštinama u supermarketima.

"Nema potrebe da ljudi gomilaju zalihe hrane za više mjeseci", kazao je Andrews novinarima u Melbourneu.
Klaonice su jedne od rijetkih tvrtki kojima je dopušteno da ostanu otvorene u Melbourneu, iako sa smanjenom radnom snagom.

"Pokušali smo uspostaviti ravnotežu između smanjenja količine kretanja, čime smo smanjili broj slučajeva, ali ne ugrožavajući ono što građanima treba na policama supermarketa", dodao je Andrews.

Stopa nezaposlenosti na nacionalnoj razini povećat će se na oko 10 posto zbog ponovnih restriktivnih mjera u državi Viktoriji, rekao je australski premijer Scott Morrison.

"Ove će mjere imati vrlo značajan negativan učinak na naš put oporavka", kazao je premijer.

Nakon zatvaranja međunarodnih granica, uvođenja karantena u gradovima i pokretanja kampanje za testiranje Australija se u lipnju ponovno otvorila uz dnevni rast zaraze koji je tada bio u jednoznamenkastim brojevima.

Ključne riječi

Komentara 7

KU
kukie
11:01 06.08.2020.

Nisu lazi, ja zivim u Melbourne

RI
Ringo
11:03 06.08.2020.

471 na 5 milijuna. To je manje od 100 na milijun. ili 1 na 10.000 ljudi. Jaka stvar

GE
geler203
10:51 06.08.2020.

Citat iz gorenavedenog teksta: "Australija sada ukupno bilježi oko 20.000 slučajeva i 255 umrlih." na 24 milijuna stanovnika ispada da je kod njih obična gripa megapandemija koja ih je desetkovala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije