Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DESETERO OKRIVLJENIH

FOTO Policija i USKOK se oglasili o velikoj akciji uhićenja: Ilegalno prodavali duhan, objavljene fotografije

Foto: PU Koprivničko-križevačka
1/7
23.11.2022.
u 14:25

U svom priopćenju USKOK je naveo kako je doneseno rješenje o provođenju istrage nad deset hrvatskih državljana

Koprivničko-križevačka policija i USKOK oglasili su se odvojenim priopćenjima o uhićenjima desetero osoba za koje se sumnjiči ilegalno prodavali duhan i time državni proračun oštetili za najmanje 52.460.000 kuna.

Osobe se sumnjiči za nekoliko kaznenih djela: zločinačkog udruženja, nedozvoljene trgovine, pomaganja u nedozvoljenoj trgovini, nedozvoljene proizvodnje i pomaganja u nedozvoljenoj proizvodnji, sve u sastavu zločinačkog udruženja, a sumnja se da su ostvarili korist od 15.270.000 kuna.

''Izvršene su pretrage osoba, prijevoznih sredstava, stanova, kuća i drugih prostora na zagrebačkom području i području Bjelovarsko-bilogorske županije, kojima se koriste osumnjičeni te je pronađeno i oduzeto 2,3 tone sitno rezanog duhana, 430 kg duhana u listu, 19.843 komada vrećica ispunjenih duhanom raznih oznaka proizvođača, 154.960,00 kuna i 53.090 eura, veća količina praznih vrećica za duhan, pištolj sa streljivom, razni strojevi za obradu i pakiranje duhana, vage i drug'', dodali su iz policije, a svih desetero osumnjičenika je privedeno.

U svom priopćenju USKOK je naveo kako je doneseno rješenje o provođenju istrage nad deset hrvatskih državljana, rođenih 1969., 1990., 1988., 1990., 1994., 1983., 1975., 1978., 1974. i 1974. godine. Osim toga, naveli su detalje počinjenih kaznenih djela za koje ih se sumnjiči.

''Osnovano se sumnja da je 53-godišnjak. od 28. studenoga 2021. do studenoga 2022. godine u Zagrebu i Velikoj Gorici povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike s ciljem stjecanja nepripadne materijalne koristi kupovinom duhana u listu, njegovim prijevozom, skladištenjem, pripremom za prodaju i daljnjom preprodajom na ilegalnom tržištu.

Radi realizacije navedenog 53-godišnjak je dogovorio kontinuiranu nabavu velikih količina duhana u listu te strojeva i materijala potrebnih za njegovu obradu i pakiranje nakon čega je organizirao daljnje postupanje s kupljenim duhanom te je odredio uloge ostalih okrivljenika.

Tako je VIII. okrivljenik unajmio prostor u kojem je zajedno s VI. okrivljenikom rezao duhan, kojeg je potom VI. okrivljenik prevozio do skladišta, a V. okrivljenik do adrese prebivališta I. okrivljenik u Zagrebu, gdje su I. do V. i VII. okrivljenici duhan prerađivali i pakirali u ambalažu za daljnju prodaju. Pritom je I. okrivljenik angažirao IX. okrivljenika za izradu neoriginalnih vrećica duhana različitih proizvođača, a X. okrivljenik za ustupanje podataka svog obrta kako bi se preko njegovog računa nabavljali strojevi i materijal za obradu i pripremu duhana za prodaju.

Potom su I. okr. osobno te po njegovim uputama i II. do IV. okrivljenika dogovarali s kupcima količine, cijene, mjesto i vrijeme isporuke duhana koji su isporučivali putem dostavnih službi ili ga je V. okrivljenik osobno prevozio na području Zagreba.

Na opisani način okrivljenici su kupcima isporučili najmanje 61 tonu duhana neoznačenog duhanskim markicama Ministarstva financija Republike Hrvatske i tako su na ime neplaćenih trošarina oštetili Državni proračun Republike Hrvatske za najmanje 52.460.000,00 kuna ili 6.962.638,53 eura, dok su sebi pribavili protupravnu imovinsku korist od najmanje 15.270.000,00 kuna ili 2.026.677,28 eura, koji iznos su međusobno podijelili sukladno njihovim ulogama u zločinačkom udruženju'', naveli su, dok je za sve okrivljenike predložen istražni zatvor.

>> VIDEO Voda u Splitu je zamućena, preporučuje se prokuhavanje kao mjera predostrožnosti

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Cantor
Cantor
17:02 23.11.2022.

Kaže „oštetili su proračun”? Kako to? Pa nisu nikome ništa ukrali. Pošteno su prodali i isporučili. Druga je stvar što država ne voli konkurenciju pa da može istu stvar prodavati skuplje. I onda šalje batinaše da za nju odrade „posao”. Ako nekoga to podsjeća na koza nostru neka se ne pita previše zašto....

DU
Deleted user
16:16 23.11.2022.

Nisam pobornik gledanja kroz prste kad je kriminal u pitanju, ali to prije svega ovisi što sve smatramo kriminalom. Npr., velike kompanije prodaju mlijeko i mliječne proizvode, postoje i mesoprerađivačka industrija, farmaceutska industrija (dobro, to je malo škakljivo), kozmetička industrija i da ne nabrajam dalje. Pa i pored toga imamo male individualne proizvođače mlijeka i sira, suhomesnatih proizvoda, ljekovitih trava, čajeva i masti pa ih velike kompanije ne guše i ne onemogućuju ih. Ali kad je u pitanju duhan onda je to nešto drugo. Mnogi ljudi ne žele pušiti industrijske cigarete pune otrova i sredstava za stvaranje ovisnosti pa kupuju čisti duhan u švercu bez tih kemikalija. Ali u ovoj državi ne možeš otvoriti OPG i uzgajati čisti bio duhan i prodavati ga pritom, jer će te stisnuti zakonodavac. Čak gore nego da uzgajaš i prodaješ indijsku konoplju.

MP
mku.privat
16:43 23.11.2022.

Ovo je barem pravi BiO duhan bez primjesa kao kod tvornica duhana i k tome jos jeftiniji!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije