Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oporbena strategija

Formula oporbe za pobjedu: Raspodjela na listama 6-4-1-1

ručak
Željko Lukunić/PIXSELL
VL
Autor
Jasmina Popović
26.04.2010.
u 11:10

– Naravno da se ne može govoriti ni o imenima na listama ni o eventualnoj raspodjeli mjesta u budućoj vladi. Sve će ovisiti o tome kakav će rejting uoči izbora imati stranke i pojedinci.

Kastavska koalicija ubrzo će morati donijeti odluku što dalje. Nakon što su čelnici SDP-a, HNS-a i IDS-a, počevši od kastavskog restorana “Kukuriku”, obišli mnoga mjesta u Hrvatskoj predstavljajući se kao jezgra buduće pobjedničke koalicije, vrijeme je da odluče jesu li spremni staviti i potpise na koalicijski sporazum koji će čvršće odrediti zajednički nastup na parlamentarnim izborima.

Mogli bi dobiti 44 posto

Iako se govori da će sporazum biti stavljen na papir u roku od dva mjeseca, još se uvijek ne znaju detalji jer se sve strane moraju precizno dogovoriti što žele. Zasad je u optjecaju varijanta po kojoj bi se radile zajedničke liste na temelju formule 6 mjesta SDP-u, 4 mjesta HNS-u i po jedno IDS-u i HSU s kojim je HNS potpisao koalicijski sporazum.

– Naravno da se ne može govoriti ni o imenima na listama ni o eventualnoj raspodjeli mjesta u budućoj vladi. Sve će ovisiti o tome kakav će rejting uoči izbora imati stranke i pojedinci. Za SDP je i sadašnja praksa, po kojoj zajednički javno nastupamo, dovoljna da javnost shvati da mislimo ozbiljno, no ne bježimo ni od toga da se nešto stavi na papir. Prema anketama naše stranke sada bi mogle dobiti i do 44 posto, pa treba samo poraditi na toj pobjedničkoj koncepciji – kažu na Iblerovu trgu naglašavajući da još nije donesena odluka hoće li se ići sa zajedničkom listom ili s pojedinačnim listama.

Mjesta ovise o rejtingu

– U kastavskoj skupini postoji povjerenje i suradnja što je solidna osnova za koalicijski sporazum. No, on će morati sadržati puno elemenata i detalja. IDS si više neće priuštiti situaciju koju je imao s Račanovom koalicijom koja je također bila temeljena na dobroj volji, ali u realizaciji se vidjelo da nedostaje jasan sporazum. Ako uspijemo dogovoriti zajedničke liste, IDS-ovi će se kandidati pojaviti u svim izbornim jedinicama – kaže Ivan Jakovčić, predsjednik IDS-a, koji smatra da se na izborima moraju pojaviti dva jasna bloka, lijevi centar i desni centar. U HNS-u kažu da će njihov broj mjesta ovisiti o njihovu rejtingu i da ne traže ništa više nego što im po tome pripada.
– Mislim da je tajming sporazuma jako važan i da će do njega doći. Sve drugo neugodno bi me iznenadilo – poručuje Radimir Čačić.

Komentara 35

OB
-obrisani-
13:34 26.04.2010.

Mikec, a tko je to opljačkao Hrvatsku, SDP ili oni koji su na vlasti 16 od 20 godina postojanja samostalne Hrvatske? Ako su SDP-ovci jugonostalgičari jesu li HDZ-ovci usrašonostalgičari?

OB
-obrisani-
14:02 26.04.2010.

Hoćeš reći da Tuđman nije bio Hrvat?

OB
-obrisani-
12:36 26.04.2010.

Krastava koalicija moj glas nece dobiti \"nikada pa ni tada\".Prvo neka postanu stranke koje se ne srame hrvatstva pa tek onda sljedeci niz uvjeta. Aaaa o tome kako bi oni vladali,koliko su strucni i sposobni i sl. nije potrebno voditi raspravu,tu je potrebnije voditi sudske procese.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije