Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJAVILI PRIOPĆENJE

Fond za humanitarno pravo: Predstavnici Srbije i Republike Srpske ne spominju kontekst koji je prethodio Oluji

Beograd: Fond za humanitarno pravo predstavio 11. dosje "Zločini nad Hrvatima u Vojvodini"
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
05.08.2021.
u 22:36

To je, kako navode iz FHP-o, dovelo do raseljavanja oko 200.000 Srba, uništavanja i pljačke imovine, dok je oko 400 Srba koji su odlučili da ostanu u svojim kućama ubijeno

Povodom 26. obljetnice Vojno redarstvene akcije Oluja Fond za humanitarno pravo iz Beograda, kojega je godinama vodila Nataša Kandić, na svojoj Internet stranici objavili su priopćenje u kojem navode kako su tijekom i nakon Oluje počinjeni rasprostranjeni i sistematski zločini prema civilnom stanovništvu srpske nacionalnosti i njegovoj imovini.

To je, kako navode iz FHP-o, dovelo do raseljavanja oko 200.000 Srba, uništavanja i pljačke imovine, dok je oko 400 Srba koji su odlučili da ostanu u svojim kućama ubijeno.

- Prema podacima Komesarijata za izbjeglice i raseljene osobe 2021. godine u Srbiji se nalazi još 25.330 osoba iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske koje imaju status izbjeglica. Kao jedan od problema sa kojima se suočavaju žrtve „Oluje“ jeste činjenica da ih institucije Srbije ne prepoznaju kao civilne žrtve rata, navode iz Fonda.

Pojašnjavaju kako se u ranijem i u sadašnjem zakonskom rješenju ova kategorija žrtava ne može dobiti taj status jer njihove ozljede nisu nastale na teritoriji Srbije već Hrvatske. 

- Ovo zakonsko rešenje govori u prilog stavu da se predstavnici državnog vrha Srbije žrtava „Oluje“ sjećaju samo početkom kolovoza kada se obilježava godišnjica ove operacije, dok konkretna pomoć i podrška izostaje već 26 godine bez naznake da će se to u skorijoj budućnosti promijeniti, navodi se u priopćenju Fonda. 

Dodaju i kako su državne institucije Srbije počele službeno da obilježavaju godišnjice „Oluje“ 2015. godine i to zajedno sa Republikom Srpskom. Te godine uspostavljen je i Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe, koji se obilježava 5. kolovoza kao dan žalosti.

Iste godine održana je i prva službena komemoracija velikih razmjera koja je počela simboličnim susretom Milorada Dodika i Aleksandra Vučića na sredini mosta na Rači. Na ovom mjestu je 2020. godine otkrivena spomen ploča, a u planu je i razvijanje memorijalnog parka kod Sremske Rače. 

- Viktimološki diskurs koji prati državna obilježavanja „Oluje“ politički zloupotrebljava žrtve i izvučen je iz šireg konteksta rata u Hrvatskoj. Pored toga što su žrtve i njihove obitelji nevidljive za institucije Srbije, na obilježavanjima se ignoriraju činjenice o prisilnoj mobilizaciji izbjeglica po njihovom dolasku u Srbiju kao i o tome da izbjeglice iz Krajine nisu bile dobrodošle u Srbiji.

Osim toga, predstavnici Srbije i Republike Srpske ne spominju kontekst koji je prethodio „Oluji“ i etničko čišćenje nesrpskog stanovništva koje je uslijedilo nakon zauzimanja velikih dijelova Hrvatske od strane različitih srpskih snaga, stoji u priopćenju Fonda. 

VIDEO Hrvatska obilježava Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti

Komentara 2

BE
berija
06:49 06.08.2021.

Koja je svrha ovog članka? Dokazati da postoji jedan ili dva Srbina koji misle (kao i svi ostali Srbi) da Hrvati jesu krvoločni ubojice ali da su možda, ipak, bili malo provocirani, što ih, naravno, ne opravdava. 400? Što je odmak veći, čini mi se da je trebalo sve.

CR
CROLINDA
11:40 06.08.2021.

oni koji izjednačavaju žrtve ( napadnutih i napadača) takvi ne znaju moralnu razliku između dobra i zla – između ispravnog i neispravnog -neko ko sa strane gleda ili sluša i ove naše nelustrirane vladajuće u RH (kojima su jedan Pupovacac i petokraka svetinja) – zbog njihove “velikodušne” pobjedničke politike i retorike i ponašanja stekao bi dojam da je se rat vodio u Srbiji a ne u Hrvatskoj - nismo mi nečasno ginuli ubijajuć i rušeć po Srbiji Čačku Šapcu itd nego su oni došli iz Srbije ubijat rušit otimat mučit i nečasno ginut u Hrvatskoj - umjesto da Srbiju tjeramo za ratnu odštetu naši prodani Pupovcu i njegovu prstu donose zakon po kojemu će agresorima isplaćivat odštetu i automatski izjednačit žrtve a to je baš morbidno i u moralnom i pravnoformalnom smislu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije