Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veleposlanik SAD-a

Foley: Iskoristite resurse čak i kad izostaje potpora Vlade

'01.04.2011.,Zagreb,Buzin - Veleposlanstvo Sjedinjenih Americkih Drzava. Americki veleposlanik James Foley. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
'Davor Puklavec/PIXSELL'
26.04.2012.
u 14:24

Nije tajna da nismo imali političke odnose s gradom i županijom. To ima veze s određenim povezanostima koje nas i dalje zabrinjavaju, kazao je Foley aludirajući na B. Glavaša

Veleposlanik SAD-a James Foley prvi je put u četvrtak službeno posjetio Osijek i Osječko-baranjsku županiju gdje se iza zatvorenih vrata susreo sa županom Vladimirom Šišljagićem i gradonačelnikom Krešimirom Bubalom.

– Nije tajna da nismo imali političke odnose s gradom i županijom. To ima veze s određenim povezanostima koje nas zabrinjavaju. Ta zabrinutost i dalje ostaje na snazi, ali smatram da je važno što sam došao i susreo se s političkim liderima grada i županije da vidimo kakva je situacija i kakve su mogućnosti za evoluciju odnosa, pa i daljnju suradnju. Svakako da vidimo ekonomski potencijal – kazao je J. Foley aludirajući na činjenicu da HDSSB čvrsto stoji iza svoga osnivača, za ratni zločin osuđenoga Branimira Glavaša.

To, međutim, nije jasno kazao pa je na dodatni upit što je mislio pod "zabrinutošću" samo uzvratio: "Svatko zna o čemu sam govorio". Osijek i Županija, dodao je, imaju potencijala za ulaganja, no ponovio je ono što je prije par dana rekao i šef Delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren. Hrvatska ima strašnu birokraciju koja odvraća ulagače od investiranja i proces dobivanja dozvola se mora ubrzati.

– Osijek ima zavidnu situaciju, dobar položaj i ponavljam, potencijal postoji. Iskoristite resurse čak i kad potpora Vlade nije na najvišoj razini – zaključio je Foley dodajući da je svjestan da u Osijeku i Vukovaru u kojemu je jučer bio, prošlost igra važnu ulogu. – Govorili smo o teškom ratnom iskustvu i agresiji kojoj su ljudi ovdje bili izloženi. Supruga i ja u šetnji gradom vidjeli smo ožiljke granatiranja. Povijest treba poštovati, ali treba se okrenuti budućnosti – naveo je veleposlanik koji je izrazio zadovoljstvo činjenicom da u Osijeku već godinama egzistira American Corner. Pozdravio je i želju domaćina da se iduće godine gospodarski forum Brown održi u Osijeku. Razgovarali su o političkim zbivanjima, ali je naglasak ipak bio na gospodarstvu, otkrio je i župan V. Šišljagić.

– Zainteresirani smo za strana ulaganja, svjesni smo prepreka i zbog centralizacije u državi. Nadam se da će se realizirati ideja da se Forum održi u Osijeku i nadam se dobroj suradnji – zaključio je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije