Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
štrajkaju glađu

Fischer pozvao 40 izbjeglica da napuste bečku crkvu

izbjeglice,beč,crkva,portal (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
14.02.2013.
u 14:50

Fischer im je obećao pomoć u okviru važećih austrijskih zakona, pozvavši se na razgovore s austrijskom ministricom unutarnjih poslova Johannom Mikl-Leitner i čelništvom Caritasa

Austrijski predsjednik Heinz Fischer pozvao je 40-tak izbjeglica koji već tjednima štrajkaju glađu u crkvi Votivkirche u Beču da izađu iz te bečke crkve i prihvate ponuđeni privremeni smještaj vrha austrijske Katoličke crkve.

- To bi bio važan i pozitivan korak u pravom smjeru - rekao je Fischer. Obećao im je pomoć u okviru važećih austrijskih zakona, pozvavši se na razgovore s austrijskom ministricom unutarnjih poslova Johannom Mikl-Leitner i čelništvom Caritasa.

- Preseljenjem bi bila stvorena osnova, da može uslijediti individualno pojašnjenje o šansama svakog pogođenog pojedinca - istakao je austrijski predsjednik, dodavši kako je za pregovore s nadležnima iz MUP-a potrebno da izbjeglice izađu iz crkve.

Fischer je napomenuo kako austrijsko ustavno pravo ne dozvoljava saveznom predsjedniku da se miješa u pojedinačne postupke, dodavši:

- Nadam se da osjećate i vjerujete mi, da vam doista želim pomoći, ali ne mogu prekoračiti moj ustavom zadani manevarski prostor.

Vrh Katoličke crkve u Austriji na čelu s bečkim nadbiskupom kardinalom Christophom Schönbornom, koji je posjetio izbjeglice, izjasnio se je, da azilanti smiju ostati u crkvi dok se ne iznađe rješenje.

S izbjeglicama koje, uz kraći prekid, i dalje štrajkaju glađu kako bi pokazali da će ustrajati u svojim zahtjevima, bezuspješno je pregovaralo i izaslanstvo MUP-a na čelu s konzervativnom ministricom Mikl-Leitner.

Izbjeglice iz Afganistana, Pakistana, Maroka i Somalije traže strukturalnu izmjenu austrijskog Zakona o azilu, između ostalog i odredbi o dobivanju dozvole za rad u vrijeme rješavanja zamolbe podnositelja zahtjeva za dobivanjem azila.

U Austriji podnositelji zahtjeva za azil, koji se relativno dugo rješava, imaju zabranu da rade.

Ministrica Mikl-Leitner je protivnica strukturnih izmjena sadašnjeg sustava za dobivanje azila, koji je prije nekoliko dana dodatno postrožen.

Lijevo usmjerene austrijske političke stranke traže od Vlade da nastali izbjeglički problem riješi na socijalni način. Tome se oštro protivi krajnja desnica kojoj je dosta navale azilanata koji ''ucjenjuju Austriju''.

Drama s izbjeglicama iz azilantskog centra Traiskirchen u Donjoj Austriji i dalje se nastavlja. Počela je 24. studenoga prošle godine protestnim izbjegličkim maršem iz Traiskirchena u Beč, dugim 36 kilometara u znak protesta protiv, kako su naveli, nemogućih uvjeta življenja u tom izbjegličkom centru. Po dolasku u Beč, izbjeglice su u parku Sigmunda Freuda nedaleko bečke crkve Votivkirche postavili šatore, a nakon što ih je policija uklonila, uselili su obližnju crkvu.

>>Iz Graza u Hrvatsku umjesto Hrvata stiglo mrtvo tijelo Austrijanke

Komentara 1

AL
Alkana
15:09 14.02.2013.

Bravo za bečkog nadbiskupa Schoenborna! Bilo bi dobro da on postane novi papa!!! On je vrlo pobožan ali to mu ne smeta da bude blizak s najmanjima i najjadnijima ovog svijeta. Živi za Boga ali i za ljude i s ljudima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije