Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slavni pisac

Alain Finkielkraut: Ministar Hasanbegović sramota je za Hrvatsku

Alain Finkielkraut
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/6
04.06.2016.
u 22:48

Ustaštvo nije dio slavnog nasljeđa Hrvatske, kazao je akademik Finkielkraut

– U Zagrebu sam zbog solidarnosti s Hrvatskom i zato što mislim da je imenovanje Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture sramotan čin – rekao je francuski akademik i filozof Alain Finkielkraut na početku konferencije za tisak u sjedištu Hrvatskog društva pisaca i hrvatskog PEN-a na zagrebačkom Gornjem gradu.

Pogođen potpisima

– Prije dvadeset pet godina podržao sam Hrvatsku u njenoj borbi za nezavisnost i zbog toga nikada nisam zažalio. Ali kada su me hrvatski prijatelji izvijestili da novi hrvatski ministar kulture na sprovodu Mirsada Bakšića govori o 1945. kao godini najveće hrvatske nacionalne tragedije i brani imama Đozu iz SS divizije, nastojao sam se bolje informirati. Tako sam saznao da je Đozo bio antisemit i fanatik, ali i da je ministar Hasanbegović isticao zasluge jeruzalemskog muftije Huseinija. Znam da su komunisti i srpski nacionalisti sva hrvatska nastojanja pokušali poistovjetiti s ustaškim pokretom, što je skandalozno. Ustaštvo nije dio slavnog nasljeđa Hrvatske. Treba razlikovati legitimne hrvatske nacionalne težnje od Ante Pavelića – tvrdi Alain Finkielkraut.

Gost iz Francuske potvrdio je da je dobio popis hrvatskih povjesničara koji podržavaju Hasanbegovića te da je na njemu uočio i ime Ive Banca, ali da je tim potpisima pogođen.

– Tek nakon te peticije shvatio sam u kakvoj je ozbiljnoj krizi Hrvatska. Problema s povijesnim revizionizmom kod vas imaju ne samo političari nego i akademski krugovi. Europa je u 20. stoljeću imala dva totalitarizma i pretrpjela dvostruke ozljede. Ne treba zaboraviti ni jedan ni drugi – veli Finkielkraut.

Zapitao se i zašto se Hasanbegović u intervjuu u Le Mondeu obrušio samo na njega.

– Zašto sam postao neprijatelj broj jedan? Često sam razgovarao s predsjednikom Tuđmanom iskreno i bez nervoze i nakon što sam kritizirao hrvatsko djelovanje u Ahmićima, i to na kongresu PEN-a na Hvaru, na kojem su bili mnogi neprijatelji hrvatske nezavisnosti, primjerice mađarski pisac György Konrád. Ne znam zašto me sada zovu islamofobom kada sam tada imao promuslimansku poziciju? Danas denunciram antisemitizam, pa je to izvor napada na mene. Antifašisti iz 1968. žele današnje muslimane izjednačiti sa Židovima iz nacističkih vremena. Tvrde da su danas muslimani žrtveni jarci kao što su to nekada bili Židovi. Ne žele vidjeti sve snažniji muslimanski antisemitizam. Naravno, nisu svi muslimani protiv Židova, ali je antisemitizam sve snažniji. Ja otkrivam prijevaru neoantifašizma i zato sam na udaru kritika i napada – tvrdi Finkielkraut.

‘Islamofob’, a branio BiH

Filozof je u jednom trenutku čak izjavio da ministar Hasanbegović želi rehabilitirati i Pavelića i ustaški režim, spomenuvši i pojavu islamofašizma u Hrvatskoj.

– Optužba da sam islamofob za mene je difamacijska jer sam ja svojedobno branio Bosnu – rekao je Finkielkraut, koji je ustvrdio da je bio solidaran s Hrvatskom pa nije očekivao da će napadi na njega biti tako jaki i iz same Hrvatske.

Komentara 108

Avatar majmunranko
majmunranko
16:06 04.06.2016.

Jadnom malom Finkielkrautu se sve pomiješalo u njegovoj maloj glavici. Pazi ovo: Skandalozno je to što su, nakon što su "komunizam i srpski nacionalisti instrumentalizirali antifašizam, srpski nacionalisti nastojali poistovjetiti hrvatski nacionalizam s nastojanjima usmjerenim na uskrsavanje ustaštva", A u redu je kad identičnu stvar rade i jugonacionalisti i profesionalni antifašistički paraziti? Da ne spominjem da Finkelčić proziva Hasanbegovića zbog revizije povijesnih "istina", a sam je 1991. revidirao te iste povijesne "istine". I kojih je to 500 europskih intelektualaca potpisalo peticiju, hahaha, Mile Kekin, Frljić, i onaj komunistički terorist Monti?

MO
mobitel20
16:12 04.06.2016.

Covjek je izmanipuliran. Ali to ga ne oslobadja odgovornosti. Ako se zove intelektualac, onda bi morao znati pod sto se potpisiva. Istina je da je 1991 razotkrio velikosrpsku propagandu, i zato je razocaravajuce da se sada dao izmanipulirati. Jer , ne biti "nadnacionalist" kao on, ne znaci biti fasi.st. Naravno, nije on temeljni krivac, nego oni "odavde" kojima se "gadi patriotizam" poput Raukar, Violic...

Avatar kravata
kravata
16:04 04.06.2016.

Ovaj gospodin sljavljenik cita sto su napisali i rekli oni koji su vise puta pokusali unistiti i posvojiti hrvatski teritorij i neka se gospodin pobriga o francuskim drzavljanima arapskog porijekla pa neka da sao alzir i neka im da sve sto imaju njegovi prijatelji u hrvatskoj koji su navodno ravnili svoj vukovar sa zemljom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije