Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raspad desnice

Finijevi ministri dali ostavke, Berlusconijeva vlada nema većinu

Fini Berllusconi (1)
Reuters
15.11.2010.
u 16:08

Preostali saveznici Silvio Berlusconi i Umberto Bossi sada zajedno imaju 308 glasova, a za većinu u parlamentu potrebno im je 316

Četvorica članova vlade desnog centra Silvija Berlusconija iz pokreta Budućnost i sloboda predsjednika zastupničkog doma Gianfranca Finija podnijela su danas neopozive ostavke. Pokret Budućnost i sloboda više ni u parlamentu neće podupirati Berlusconijevu vladu. Još će jedino glasovati za vladin zakon o ekonomskoj stabilnosti, tj. proračun za sljedeću godinu. Nakon toga glasovat će se o povjerenju vladi.

Stranke Narod slobode Silvija Berlusconija i Sjeverna liga Umberta Bossija više nemaju potrebnu većinu u zastupničkom domu. Većinu donosi 316 zastupnika u parlamentu, a ove ih dvije stranke imaju samo 308 od ukupno 630.

Iz vlade su danas izašli ministar za odnose s EU Andrea Ronchi, podtajnik ministarstva ekonomije Adolfo Urso, podtajnik u ministarstvu poljodjelstva Antonio Buonfiglio i podtajnik ministarstva okoliša Roberto Menia.

Kad vlada padne i kada se budu raspisali prijevremeni izbori, Finijeva će stranka na izbore izaći s Unijom demokratskog centra Pierferdinanda Casinija, Savezom za Italiju Francesca Rutellija i Pokretom za autonomiju Raffaelea Lombarda. O toj novoj koaliciji novinare je danas informirao Urso, koji je najavio i mogućnost stvaranja vlade nacionalnog jedinstva sa svim zainteresiranim strankama, uključujući i Demokratsku stranku Pierluigija Bresanija, te zauzimanje za donošenje novoga izbornog zakona u sadašnjem sastavu parlamenta po kojem bi se biralo na izborima u proljeće 2011.

Predsjednik republike Giorgio Napolitano pozvao je  u srijedu na sastanak predsjednika zastupničkog doma Gianfranca Finija i predsjednika Senata Renata Schifanija kako bi ocijenio nove odnose snaga u parlamentu.

Iz Berlusconijeve stranke zasad je reagirao jedino predsjednik kluba Naroda slobode Fabrizijo Cicchitta. Izlazak Finijevih ljudi iz koalicije desnog centra ocijenio je kao "izdaju".

Nema sumnje, Berlusconijeva je era pri kraju.

Komentara 1

OB
-obrisani-
18:09 15.11.2010.

Nema veze sa člankom ali na ovoj fotografiji Berlusconi izgleda kao voštani lutak, a i kosa mu je nešto čudna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije