Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vijeće EU

Financial Times tvrdi: Hrvatska je stala na stranu Poljske

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
20.06.2018.
u 08:05

U prvoj raspravi o pokretanju procedure zbog kršenja vladavine prava u Poljskoj hrvatski je stav namjerno nejasan, navodi naš izvor

U prvoj sadržajnijoj raspravi u Vijeću EU o Komisijinu prijedlogu pokretanja procedure zbog kršenja vladavine prava u Poljskoj, Hrvatska je ostavila takav dojam da Financial Times tvrdi da se svrstala uz Mađarsku, Slovačku i Češku te se protivila saslušanju Poljske, dakle stala uz Višegradsku skupinu u zaštitu poljske vlade od Komisijine kaznene procedure.

Večernjakovi izvori tvrde da je hrvatski stav u raspravi na Odboru stalnih predstavnika zemalja članica u Vijeću EU bio “nejasan, i to vjerojatno namjerno nejasan, kako bi ga obje strane mogle interpretirati onako kako žele”. I pisanje Financial Timesa i tvrdnje izvora Večernjeg u Bruxellesu daju naslutiti da hrvatska Vlada pokušava plesati po rubu davanja podrške Poljacima, a ne nužno Komisiji i većini ostalih članica.

Drugi, pak, izvor s kojim smo razgovarali pod uvjetom anonimnosti, a koji dolazi iz hrvatskih diplomatskih krugova, tvrdi da je “ono što je objavio Financial Times pojednostavljeni prikaz stajališta Hrvatske, koja se od početka zalagala da se pitanje riješi dijalogom EK i Poljske”. Na sastanku Corepera prošloga tjedna odlučeno je da se prihvati Komisijin prijedlog organiziranja saslušanja Poljske u Vijeću EU 26. lipnja.

Hoće li Hrvatska i u daljnjem tijeku procedure prijeći na stranu Poljske, u društvo Mađarske, Slovačke i Češke ili će biti na strani Komisije? To nam jučer u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova nisu odgovorili.

Komentara 2

NA
navijeke
09:38 20.06.2018.

Treba otvoreno stati na poljsku stranu. Sva ova povika koja se diže na Poljsku samo je zbog toga što Poljska odbija preuzeti one migrante koji u Njemačkoj stvaraju probleme, sve ostale priče samo su pokušaj zamgljivanja te činjenice.

KM
kmerotrijeb
12:56 20.06.2018.

Ako je stala na poljsku stranu, zašto onda briselski uvlakači grade novih 700 mjesta za migrante? Uobičajeno bacanje magle i spina ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije