Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FINANCIJSKO IZVJEŠĆE

Fina isplatila 8 mil. kn nepotrebnih otpremnina za osobno uvjetovani otkaz

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/3
VL
Autor
Valentina Wiesner
30.10.2018.
u 22:08

U psihološkom savjetovalištu za radnike lani je obavljeno 314 savjetovanja - podatak dosta govori o pritisku s kojim se nose zaposlenici čiji veliki dio posla čine ovrhe

Financijska agencija jedna je profitabilna, društveno odgovorna tvrtka s najvišim standardima brige za klijente, okoliš i vlastite zaposlenike. To se može iščitati iz njezina godišnjeg financijskog izvješća za 2017., predanog jučer u Sabor. Ima samo jedan problem:

– Segment javnih servisa kontinuirano je opterećen problematikom percepcije uloge Fine u provedbi ovrhe na novčanim sredstvima. Tako se često ne uvažavaju činjenice da je samo provedbeno tijelo, a ne i ovrhovoditelj, da je udio naknade Fine u ukupnim troškovima ovrhe relativno malen, potpuno primjeren troškovima obavljanja ove javne usluge te da je indiskriminatorno obavlja bez sigurnosti naplate svojih troškova – požalio se u svom obraćanju Dražen Čović, predsjednik uprave Fine, na tu, po njemu, iskrivljenu percepciju. I podsjetio da je, u suradnji s tijelima javne vlasti i ekspertnim skupinama, tijekom 2017. radila na unapređenju postojećeg modela provedbe ovrhe na novčanim sredstvima. Pa će biti bolje.

Za državu to je korisna tvrtka: sa svojih 3050 zaposlenika ostvarila je lani 817,7 mil. kn prihoda, koji su, zahvaljujući rastu prihoda od zateznih kamata po naplaćenim potraživanjima, rasli 4%. Uz 809,4 mil. kn rashoda, imaju 4,7 mil. kn profita te su, preko neizravnih poreza, u proračun isporučili 42,8 mil. kn. Oko 50 mil. kn otišlo je na investicije, od čega 63% u informatičku opremu. Nešto manje od pola troškova odnosi se na osoblje; isplatili su 363,97 mil. kn plaća, 3,5 mil. kn manje nego prethodne godine jer su otpustili 347 radnika. No, zaposlili su i 104 nova.

Zanimljivo je da su na otpremnine zbog poslovno uvjetovanog otkaza potrošili 53,2 mil. kn, no čak 7,9 mil. kn otišlo je na osobno uvjetovane otkaze za koje nemaju zakonsku obvezu isplate.

Manje od polovice prihoda (47%) ostvaruju od komercijalnih poslova, 28% od poslova za državu, a 25% od poslova temeljem javnih ovlasti.

Ne može se reći da ne ulažu u ljude: prosječna je neto plaća 6366 kn, koristi se stanka za dojenje djeteta, a imaju i savjetovalište za zaposlenike u kojem su angažirani socijalni radnik, psiholog i pravnik: lani je obavljeno 314 psihosocijalnih savjetovanja, što dosta govori o pritisku pod kojim rade zaposlenici čiji velik dio posla čine ovrhe. Lani su investirali u 3303 edukacije: između ostalog, radnike su osposobili za evakuaciju i spašavanje, prvu pomoć, siguran rad te njih čak 44 za gašenje požara – što je jedna oveća vatrogasna postrojba. Imaju i sindikat Solidarnost.

Stipendirali su 7 studenata, odvajaju otpad, smanjuju stakleničke plinove... A između 1,12 milijuna zaprimljenih osnova za plaćanje (ovrha), 43,3 mil. kn odnosi se na alimentacije, 66,4 mil. kn na plaće. Ostalo su one milijarde “klasičnih” ovrha: od 2011. do 2017. godine Fina je zaprimila 8.397,147 takvih “osnova” od kojih se 74% odnosi na građane. Uspjeli su naplatiti 44 mlrd. kn.

Ključne riječi

Komentara 9

KP
konzervativni_preporod
22:26 30.10.2018.

Leglo uhljebljenih tatinih i maminih sinova i kćeri

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
23:32 30.10.2018.

Nema jače firme na kugli zemaljskoj, proizvodnja sirotinje glavni i primarni proizvod, sto postotni izvoz imaju.

PZ
plavi_zg
22:32 30.10.2018.

Molim Vas prije nego pustite clanak provjerite navode tj. zakon o radu. Clanak 126. ZOR-a propisuje otpremninu za sve vrste otkaza osim onog zbog skrivljenog ponasanja radnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije