Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fimi media

Barišić će odgovarati Sanaderu na pitanja

fimi media
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/7
07.06.2016.
u 10:00

Na početku ponovljenog suđenja Ivo Sanader i svi ostali optuženici zanijekali su krivnju za ono za što ih USKOK optužnicom tereti

Iako je Mladen Barišić, kao i svi optuženi koji su jučer ponovo sjeli na optuženičku klupu na početku ponovljenog suđenja za aferu Fimi media, kazao da se ne osjeća krivim, to ne znači da će Barišić povući svoje ranije iskaze. Takvih je iskaza bilo 17, a u njima je Barišić vrlo detaljno opisao kako se preko Fimi medije iz državnih poduzeća izvlačio novac, koji je potom, prema optužnici, završavao u crnim stranačkim fondovima HDZ-a te džepovima bivšeg premijera Ive Sanadera. Sve to Barišić je govorio tijekom prvog suđenja, a tu osuđujuću presudu ukinuo je i Vrhovni sud, smatrajući da je povrijeđeno načelo kontradiktornosti jer Barišić, što je njegovo zakonsko pravo, nije htio odgovarati na pitanja Sanaderove obrane.

Brani ga ustavni sudac

No u ponovljenom postupku, prema najavi Rajka Mlinarića, Barišićeva odvjetnika, to će se promijeniti. Mlinarić, koji je nedavno izabran za suca Ustavnog suda te koji će u Barišićevoj obrani ostati do trenutka dok ne položi službenu prisegu za suca Ustavnog suda, najavio je da će se Barišić braniti – aktivno.

– To znači da će odgovarati na pitanja svih sudionika u postupku. Cilj nam je dokazati da Barišić u aktivnostima koje su opisane u optužnici nije sudjelovao s kriminalnom namjerom, već je kao vojnik zadataka, službenik, korektan i lojalan sustavu, sve što je radio poduzimao je s punom sviješću da radi zakonito. Njegova obrana u totalu predstavlja ono što je ranije rekao, a tu će obranu u ovom postupku nadopuniti još nekim činjenicama – kazao je Mlinarić.

Hoće li Barišićevim stopama ići i Nevenka Jurak i Branka Pavošević te pravna predstavnica Fimi medije, koje su sada zanijekale krivnju, iako su na prvom suđenju priznale sve za što ih USKOK tereti, vidjet će se kada dođe trenutak za iznošenje obrana. A to će biti na koncu dokaznog postupka tijekom kojeg se treba pročitati brojna dokumentacija te ponovo ispitati za sada predloženih 220 svjedoka.

Održao politički govor

Krivnju su jučer na početku suđenja zanijekali i Sanader te Ratko Maček i Vladimir Terešak, pravni predstavnik HDZ-a, kojeg je Irena Kvaternik, predsjednica sudskog vijeća upozorila da je u uvodnom govoru izašao iz zakonskih okvira onog što uvodni govor predstavlja. Upozorenje se odnosilo na činjenicu da se Terešek nije držao prava niti je objašnjavao što će dokazivati, a što pobijati tijekom sudskog postupka, već je u sudnici održao – politički govor. U njemu je medije optužio za linč jer su, kako je kazao, izvještavajući s prvog suđenja, kriminalizirali 220.000 članova stranke te su, tvrdi Terešak, doveli do toga da je HDZ izgubio političku moć, vlast i izbore!? Upitan kasnije na što misli kada govori o medijskom linču te je li medijski linč ako se prenose iskazi svjedoka koji su tijekom prvog suđenja u sudnici iskazivali kako su davali novac za crne fondove HDZ-a, Terašek je novinarima odgovorio:

– Kakve veze crni fondovi imaju s HDZ-om?

Inače, HDZ na optuženičkoj klupi sjedi jer ga se tereti da se s 30 milijuna kuna financirao iz crnih fondova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije