Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Manifest za glasanje

Filmske zvijezde u Cannesu pozvale građane da glasuju na Europskim izborima

Foto: DHFR
24.05.2019.
u 12:38

Manifest je potpisalo više od 500 osoba iz filmskog svijeta, a potpisali su ga i hrvatski redatelji Hrvoje Hribar, Dalibor Matanić i Zrinko Ogresta.

Filmaši iz cijele Europe i svijeta, u utorak su u Cannesu, u kojem se trenutno održava 72. izdanje prestižnog istoimenog festivala, predstavili Manifest za glasanje s kojim su građane Europske unije pozvali da izađu i glasaju na izborima za budući sastav Europskog parlamenta koji se diljem zemalja članica Unije održavaju od 23. do 26. svibnja.

Manifest su na svečanom predstavljanju ispred Centra za umjetnost La Malmaison, javno pročitali francuska redateljica Céline Sciamma i hrvatski redatelj Hrvoje Hribar, i to u ime Federacije Europskih redatelja (gdje predstavlja DHFR). U Manifestu je istaknuta važnost predstojećih izbora, a u njemu između ostalog stoji: „Slobodna i demokratska Europa također je i Europa slobode mišljenja i djelovanja i naša je dužnost obraniti je od rasta ekstremizma, ali i svakog pokušaja umanjivanja važnosti kulture, jednog od osnovnih stupova same Unije.“

Manifest je potpisalo više od 500 osoba iz filmskog svijeta uključujući redatelje/ice i glumce/ice kao što su Wim Wenders, Agnieszka Holland, Luc i Jean-Pierre Dardenne, Pawel Pawlikowski, Costa-Gavras, Julie Delpy, Stephen Frears, Ralph Fiennes, kao i mnogi drugi. Osim Hrvoja Hribara, u ime DHFR-a potpisali su ga i hrvatski redatelji Dalibor Matanić i Zrinko Ogresta.

Potpisivanje dokumenta, kojim se poziva na akciju u ovom odlučujućem trenutku za Europsku uniju, zajednički su inicirali francusko Društvo filmskih redatelja, inače organizator kanskog programa 15 dana autora, Društvo audiovizualnih umjetnika, Europska filmska akademija te Federacija europskih filmskih redatelja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije