Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Godinu dana od smrti

'Šef' Kube nije Castro, već Trump

Foto: Reuters
26.11.2017.
u 20:52

Kuba se nalazi u poziciji kao na kraju hladnog rata i raspada SSSR-a – kaže Andy Gomez, profesor na Sveučilištu Miami

Godinu dana prošlo je od smrti Fidela Castra, događaja koji je izazvao podijeljene emocije u dijelu svijeta u kojem je imao važnu ulogu.

Dok je Havana bila obavijena žalošću, na ulicama Miamija kubanski izbjeglice plesali su od oduševljenja.

Velika greška

Promatrali situaciju s Kube ili Floride, sve je govorilo da je normalizacija odnosa sada nezaustavljiva. Greška.
 Danas, godinu dana poslije, stvari djeluju puno jasnije, a odnosi su napetiji nego u vrijeme smrti 90-godišnjeg diktatora. Prije godinu dana odnosi Kube i SAD-a bili su na uzlaznoj putanji, no dolaskom u Bijelu kuću predsjednik Trump zaustavio je politiku otopljivanja odnosa s Havanom koju je započeo Obama. Američkim građanima opet su ojačane restrikcije za putovanje na otok, a pregovori između dviju država svedeni su na najmanju moguću mjeru.


Istini za volju, Castrovom smrću na Kubi se, u smislu vlasti, ništa nije promijenilo. Posljednjih desetak godina, još od 2006., Fidel Castro nije sudjelovao u upravljanju državom i sve je prepuštao bratu Raulu. Fidel se tek povremeno pojavljivao kao svojevrsni politički i moralni autoritet, a vrijeme tranzicije dalo je Raulu vremena da učvrsti sve poluge vlasti u svojim rukama. Smrt starijeg brata nije tu ništa promijenila.
 Kuba je u ekonomskom smislu u nezavidnom položaju. Već neko vrijeme ne može računati ni na potporu Venezuele koja joj je, prije nego li je padom cijena nafte upala u financijske probleme, izdašno pomagala. Turizmu su ove godine udarce nanijeli uragan Irma, ali i tvrdnje američkih diplomata o zagonetnim zvučnim napadima na osoblje. Broj dolazaka turista znatno je smanjen, čime je smanjen i priljev deviza koji je neophodan za uspostavu privida normalnog života.

1/11

Smjena na vrhu

– Kuba se nalazi u poziciji kao na kraju hladnog rata i raspada SSSR-a – kaže Andy Gomez, profesor političkih znanosti na Sveučilištu Miami. 


Prilično je izvjesno da sam Raul Castro neće još dugo voditi Kubu. Najavljen je i prijenos vlasti kada bi u veljači sljedeće godine Raula na čelnom mjestu države trebao zamijeniti Diaz-Canel, aktualni potpredsjednik i dugogodišnji vođa Kubanske komunističke partije, no ova smjena vjerojatno neće popraviti baš ništa u kubansko-američkim odnosima koji su za otok krucijalni.

Komentara 3

Avatar nekakav
nekakav
08:32 27.11.2017.

kuba je pod sankcijama amerike. to ne govori puno o kubi, već puno o americi.

Avatar Ibrahim-Vitez-Pjanic
Ibrahim-Vitez-Pjanic
05:16 27.11.2017.

Sad je Trump hahahaha. Pisao sam komentare po balkanskim novinama da se americka politika ne mjenja sa nekim lazno izabranim predsjednikom (koji je odabran od masona).Kad je Husein Obama postao takozvani predsjednik u BiH se mislimani pishali od srece. Kadd je SrbinTrump postao umirali Srbi Za vas necu jos nista reci, vi ste po drugi put ekspiriment.,I nadam se da vam vojnici nece "opet "dolaziti krvavih gaca iz Rusije.

Avatar cuckoo
cuckoo
20:55 26.11.2017.

lijen sam za brojanje, koliko puta je spomenuta riječ socijalizam u ovom članku? hvala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije