Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vijeće muftija

Fetva u BiH – u nuždi dopuštamo i kamate

novac
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/3
25.10.2017.
u 22:45

Islam izričito zabranjuje kamatu, ali nužda zakon mijenja pa su dopušteni krediti za stanove, školovanje djece..., piše u fetvi

Vijeće muftija Islamske zajednice u BiH, razmatrajući pitanja brojnih članova i pripadnika Islamske zajednice o tome je li dopušteno korištenje kamatnih kredita za rješavanje stambenog pitanja, školovanja djece kao i drugih nužnih potreba, donijelo je “Fetvu o dozvoli za uzimanje kamatnog kredita radi zadovoljavanja nužnih životnih potreba”.

“Opće je poznato da islam izričito zabranjuje kamatu. U Kuranu stoji: “A Alah je dopustio trgovinu, a zabranio kamatu”. To je propisano zbog toga što bogati ljudi kamatom eksploatiraju siromašne. Kamatom se podcjenjuje vrijednost ljudskog rada i temeljena je na pogrešnoj percepciji da je novac sam sebi cilj, a ne sredstvo...”, piše u Fetvi. Dalje se obrazlaže da su islamski pravnici u prošlom stoljeću ipak morali odgovoriti na novu realnost.

“Nužda zakon mijenja i potreba ima snagu nužde... Drugim riječima, u situacijama nužde ili potrebe, dopušteno je posuditi novac od banke koja posluje s kamatom, uz napomenu da zabrana kamate ostaje na snazi... On je vas izabrao i u vjeri vam nije ništa teško propisao. Alah hoće da vam olakša, a ne da imate teškoće“, objašnjavaju muftije. 

Komentara 2

ZI
zimerman
05:18 27.10.2017.

U Fetvi pise da nije dopusteno da musliman od muslimana uzima kamate . A preporucuje se muslimanima da od krscana I zidova uzimaju kamate. Ujedno muslimanima se dozvoljava da lazu krscanima I zidovima posto se oni smatraju kafirima to jestest nevijernicima ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije