Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOSPODARSKI FORUM

'Što će učiniti iduća vlada, pitanje je za milijun dolara'

vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
15.10.2015.
u 15:00

Lalovac: Bez privatizacije državnih tvrtki i rezanja rashoda neće biti smanjivanja javnog duga

Teško se može očekivati dizanje kreditnog rejtinga Hrvatske dok se ne smanji javni dug, koji se udvostručio nakon 2008. godine, poručio je Felix Winnekens, analitičar S&P-a, na gospodarskom forumu Američke trgovinske komore i Forbesa. Udio države i državne potrošnje u Hrvatskoj prevelik je po mnogim pokazateljima i treba ih smanjivati da bi ekonomija bila konkurentnija.

– Refinanciranje duga u kratkom roku neće biti problem, ali zaduživanje će biti znatno skuplje nakon što se promijeni monetarna politika europske i američke središnje banke. Upravo zbog toga želimo vidjeti smanjenje javnog duga – kazao je Winnekens i dodao da je za njega, jednako kao i za hrvatske građane, pitanje kakve će reforme provesti iduća hrvatska vlada “pitanje za milijun dolara”! I dok se na predizbornim skupovima maše obećanjima, na forumu koji je namijenjen investitorima ministar financija Boris Lalovac kazao je da se u Hrvatskoj više ne može “graditi iz javnog novca”.

– Tko god obećava da će investirati kroz proračun, govori nemoguće. Moramo štedjeti na rashodima i krenuti s budžetiranjem od nule, koje polazi od pretpostavke da se proračun sastavlja prema prihodima tako da se namire troškovi bez kojih država ne može funkcionirati, a za ostalo koliko bude – rekao je Lalovac i objasnio da mi 25 godina imamo drugu praksu po kojoj svaki novi ministar smatra da je život počeo s njegovim dolaskom u Ministarstvo. Stoga država sad plaća troškove ugovorene 2009. po ministarstvima ili jamstva državnih poduzeća izdana tko zna kad.

– Treba privatizirati sve državne udjele u tvrtkama i stati s politikom davanja jamstava tvrtkama – kazao je Lalovac. Direktor Svjetske banke za Hrvatsku Carlos Pinerua ističe da se više ne može postavljati pitanje trošimo li premalo ili previše, nego o tome da se moramo prilagoditi činjenici da će se promijeniti svjetske okolnosti i da će kamate početi rasti.

– Ne postoji nijedan razlog da država bude vlasnik ijednog poduzeća – istaknuo je Hrvoje Zgombić, šef PricewaterhouseCoopers Hrvatska, koji je uvjeren da ćemo zbog prezaduženosti teško izbjeći “neki oblik mekog grčkog scenarija”.

– Mi smo mala i siromašna zemlja čiji se standard temelji isključivo na dugu, koji zajedno za sve sektore iznosi oko 700 milijardi kuna i na njega godišnje plaćamo oko 36 milijardi kuna kamata. To nijedna ekonomija ne može izdržati – istaknuo je Zgombić.

>> Strani ulagači traže državne obveznice jer je 'Hrvatska podcijenjena'

>> Naš javni dug na 100% BDP-a, samo 6 država EU ispod 60%

Komentara 16

BA
batman
16:30 15.10.2015.

Bolje odluke bi donijela djeca u vrtiću,nego ova vlada ha,ha,ha........

PL
plavi8
15:46 15.10.2015.

Vjerovatno trenutni ministar nije znao,niti mogao reći kakvi su planovi,jer je očito da kukurikavci svoje planove ne znaju,ili ne mogu riješiti..dokazano!

SO
srecko.orsulic123
15:17 15.10.2015.

Amerika ima pravo i sa njima treba suradjivat i trgovati !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije