Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRANITELJI Pritisnuta manjkom u proračunu Vlada najavila mjere

Federacija naložila reviziju i pravi registar branitelja

04.12.2008.
u 17:39

Vlada Federacije BiH donijela je na posljednjoj sjednici u Sarajevu jednu od najznačajnijih odluka otkako je započela mandat prije dvije godine. Nakon višegodišnjih politikantskih natezanja i jednostranih revizija na štetu hrvatskih stradalnika, Vlada je, suočena s golemim financijskim utegom, prihvatila zahtjev hrvatskih ministara da se donese Zakon o reviziji ratnih invalida, 13 godina od okončanja rata odlučila uspostaviti Registar branitelja te ustrojiti Institut za medicinsko vještačenje u koji bi bili ravomjerno uključeni predstavnici obaju naroda u FBiH.

Česte istrage
Ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata, kojemu je na čelu Zahid Crnkić, cijeli mandat ustrajava na provjerama i revizijama invalida na većinskim hrvatskim područjima, a policijske istrage pronalaze ‘štimanje’ liječničkih potvrda samo među stradalnicima iz HVO-a. Tijekom rasprave u Vladi Crnkić je predlagao da se provede revizija osoba koje su od 2005. godine dobile status invalida, što su hrvatski ministri odbili.

Jednak tretman
– Treba podržati ministra Bevandu i posve sigurno treba obaviti reviziju svih, a ne samo jedne komponente – rekao je za Večernji list tajnik ministarstva branitelja Zdravko Skočibušić. Po njegovim riječima, na taj će se način na jednak način tretirati stradalnici bez obzira na to iz kojega dijela Federacije dolaze. Trenutačno je 53.400 ratnih stradalnika koji dobivaju razne vrste naknada, dok je još oko 12.000 civilnih žrtava. Uz to, 41.000 su neratni invalidi. Za oko 100.000 invalida dva su ministarstva zatražila 1,1 milijardu maraka u sljedećoj godini, no bit će im odobreno 706 milijuna, što je polovica federalnog proračuna.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije