Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U dvije godine rada ostvareni su najskromniji rezultati u posljednjih deset godina

FBiH u kaosu, blagajna prazna, reforme zastale

09.02.2009.
u 23:00

Skoro dvije godine nakon što je aktualni saziv Vlade FBiH prisegnuo voditi veći entitet, ostvareni su najskromniji rezultati u posljednjih deset godina, a svi najavljeni strateški planovi gurnuti su u drugi plan.

Umjesto stabilizirajućih i poticajnih mjera, što zahvaljujući zatrovanom političkom ozračju, što krivim procjenama i predizbornim obmanama, Federacija BiH ušla je u najturbulentnije razdoblje koje će teško financijski prebroditi. Ukoliko se uzme u obzir još jedna razina vlasti, županije, Federacija je i matematički, a ne samo politički, postala neodrživa.

Kada se danas analizira ekspoze premijera Brankovića, može se govoriti isključivo o popisu neispunjenih želja, ali i popisu lažnih deklaracija koje se u stvarnosti realiziraju na posve drukčiji način. Tako je premijer Branković zacrtao tri ključne točke za realizaciju u njegovu četverogodišnjem mandatnom razdoblju.

Popis želja ide ovako: intenzivirati gospodarski razvoj Federacije BiH, jačati unutarnje društvene stabilnosti te inicirati i provoditi reforme usklađene s potrebama BiH na putu prema pridruživanju EU. Umjesto toga imamo štrajkove i pobune raznih socijalnih kategorija, a da se i ne komentira jačanje gospodarstva.

Ovi su se pak ciljevi trebali, kao da se u ekspozeu objašnjava vojna akcija na terenu, ostvariti jačanjem “demokratskih odnosa”, a napose “jednakosti i ravnopravnosti naroda i građana”. Već je na ovome ispitu pao Branković i njegove bošnjačke kolege koje su hrvatske ministre nadglasavali oko strateških pitanja koja su uglavnom rezultirala otimanjem novca iz zajedničkih fondova i trpanjem u rupe, kao što su rudnici i druga neperspektivna poduzeća na većinskim bošnjačkim područjima.

Nisu se federalne vlasti iskazale ni u jačanju državnih institucija. Dapače, složile su se sa RS-om u razvlašćivanju i financijskom rušenju državnih institucija. Gotovo da smiješno zvuči i zalaganje za borbu protiv korupcije i kriminala, ili pak sigurnost financijskog sustava. Branković i bošnjački ministri su, umjesto stabilizacije, Federaciju doveli pred financijski slom.

Eksperiment s braniteljima nije pomogao samim braniteljima, a značajno je urušio fiskalnu stabilnost. Na kraju godine nije izmireno više od 150 milijuna maraka raznih obveza.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije