Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednik Kosova otkrio nam je da će uskoro i BiH priznati tu najmlađu državu svijeta te da je uvjeren kako se velikosrpski snovi Borisa Tadića o njezinoj podjeli neće nikad ostvariti

Fatmir Sejdiu: Volio bih da me u Prištini posjete Mesić ili Sanader

Sejdiu je istaknuo hrvatsko priznanje kosovske neovisnosti, uvjeren da će budućnost tih odnosa biti na najvišoj razini
Foto: Hassan Haidar Diab
18.10.2008.
u 18:08


Nedavna izjava predsjednika Srbije Borisa Tadića da će podijeliti Kosovo ako međunarodna zajednica ne poništi jednostrano proglašenje neovisnosti Kosova i ne prisili kosovske Albance da sjednu za pregovarački stol i dogovore se o statusu Kosova te izglasavanje Opće skupštine UN-a da se srpska inicijativa o ispitivanju legalnosti proglašenja neovisnosti Kosova preusmjeri na Međunarodni sud pravde u Haagu uopće nisu zabrinuli kosovske Albance. Jer, uvjereni kako su sva srpska nastojanja o statusu Kosova uzaludna, političarima u Srbiji poručuju da što prije priznaju Kosovo kao samostalnu i suverenu državu i time pridonesu stabilizaciji cijele regije.


U ekskluzivnom razgovoru za Večernji list predsjednik najmlađe države na svijetu Fatmir Sejdiu otkrio nam je da će uskoro i BiH priznati Kosovo te da je uvjeren kako se velikosrpski snovi Borisa Tadića o podjeli Kosova nikada neće ostvariti. Istaknuo je hrvatsko priznanje kosovske neovisnosti, uvjeren da će budućnost tih odnosa biti na najvišoj razini, što su mu obećali i predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader.

Nedavno je predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio da Srbi ne odustaju od Kosova kao autonomne pokrajine te da će, u slučaju da se ne uspiju izboriti za taj status, ići na podjelu Kosova. Koliko je to realno?
– Ne želim se zamarati interpretacijama snova i iluzija predsjednika Borisa Tadića jer on, nažalost, još razmišlja i sanja o velikoj Srbiji te provodi politiku koja je izazvala krvave ratove na području bivše Jugoslavije. On mora shvatiti da je Kosovo postalo nezavisna država i da se proces te neovisnosti ne može ni zaustaviti ni vratiti. Mi ćemo izgraditi Kosovo na demokratskim principima i međunarodnim normama, a u Kosovu će jednaka prava imati svi njegovi stanovnici. Također, poseban odnos njegovat ćemo prema svim manjinama, a prije svega prema srpskoj manjini, kojoj će biti zajamčena sva prava koja uživa i danas. Dakle, ako me pitate o podjeli Kosova, to jednostavno nije prihvatljivo. Žao mi je što predsjednik Tadić nastavlja s retorikom Slobodana Miloševića.

Iako jamčite prava manjinama u Kosovu, problem kosovskih Srba ipak se osjeća. U enklavama su zatvoreni, dok u Mitrovici stvaraju državu u državi. Realno, jesu li kosovski Srbi prihvatili Kosovo kao svoju domovinu ili još teže za odcjepljenjem i pripajanjem Srbiji?
– Istina je da na Kosovu ima Srba koji nisu spremni prihvatiti realnost, Srba koje su instruirali i koje podupiru beogradski političari. No, nama je bitno ono što postoji i oni Srbi koji prihvaćaju tu realnost i koji su uključeni u parlament te sve kosovske institucije. Dakako da ćemo i dalje raditi na njihovu integriranju u kosovsko društvo jer naš glavni cilj jest realizacija razvojnih projekata u tim krajevima. Naime, kada se ti krajevi razviju i kada se postignu bolji uvjeti za život, i srpska manjina koja još ne prihvaća realnost odustat će od takvih razmišljanja. Mi se nikada nećemo prema srpskoj manjini ponašati onako kako su se Srbi ponašali prema Albancima 50-ak godina. U Ahtisaarijevu planu zajamčili smo sva prava Srbima na Kosovu.

Znači li to da ste uvjereni da na Kosovu neće biti sukoba, ili rata?
– Mi nikada nismo bili za ratnu opciju, a i sada ćemo učiniti sve da ne dođe do ekscesa između različitih vjerskih i etničkih skupina, a kamoli do rata. Ali to ne znači da ćemo zaboraviti sve tragedije koje su se dogodile albanskom narodu na Kosovu. U suradnji s našim prijateljima Amerikancima do kraja 2009. osnovat ćemo sigurnosne snage koje bi uz KFOR-ove snage na Kosovu trebale jamčiti mir i stabilnost regije.

Kako komentirate makedonsko i crnogorsko priznanje Kosova te imate li saznanja da bi se i BiH uskoro mogla pridružiti zemljama koje su priznale neovisnost Kosova?
– To što su Makedonija i Crna Gora priznale Kosovo prije svega je dokaz da srpska politika koja je priječila neovisnost Kosova nije imala uspjeha. Kosovu ta priznanja mnogo znače jer će utjecati na produbljivanje suradnje s tim zemljama, a mnogo znače i za mir i stabilnost u regiji. A hoće li BiH priznati neovisnost Kosova, moram reći da sam se na nedavnoj Općoj skupštini u New Yorku susreo s predsjedateljem Harisom Silajdžićem i tada mi je rekao kako će odluka o priznanju Kosova biti donesena uskoro.


Usto, u New Yorku sam se susreo i s mnogim drugim svjetskim državnicima koji su mi rekli kako su čekali da Srbi istresu sav svoj gnjev i završe s vandalizmom kako bi njihovo priznanje kosovske neovisnosti prošlo bez demoliranja njihovih veleposlanstava u Beogradu. Naime, cijeli svijet svjedočio je srpskom vandalizmu kada su paljenjem zastava i demoliranjem veleposlanstava reagirali na priznanje neovisnosti Kosova mnogih zemalja, među kojima su bile i Hrvatska i SAD.

Do sada je 50-ak zemalja od njih 192 priznalo neovisnost Kosova. Jeste li zadovoljni dosadašnjim priznanjem kosovske neovisnosti?
– Zadovoljan sam jer su nas priznale najvažnije i najmoćnije zemlje u regiji i svijetu. Naravno, očekujemo nova priznanja jer bi to za Kosovo značilo uključivanje u međunarodni institucionalni mehanizam.

Čak 90 posto stanovnika na Kosovu su muslimani, no od 57 arapsko-islamskih zemalja samo ih je šest priznalo Kosovu neovisnost. Jeste li razočarani zbog toga?
– Iako je na Kosovu većinsko muslimansko stanovništvo, ono nije ni muslimanska, ni kršćanska, već sekularna zemlja koja pripada svim građanima bez obzira na vjersku i etničku pripadnost. I kršćani i muslimani na Kosovu iste su krvi, iste kulture i istih običaja i upravo ćemo zbog toga razvijati toleranciju i ljubav između obiju vjera. Kada spominjemo priznanje arapsko-islamskih zemalja, moram naglasiti da je to većinom samo proceduralno pitanje, iako to ne znači da među državama arapsko–islamskog svijeta ne postoje i one koje zbog vlastitih unutrašnjih problema na koje dodatno može utjecati i priznanje Kosova ne kalkuliraju.

Što za vas znači hrvatsko priznanje Kosova?
– Hrvatska je za Kosovo uvijek bila važna i prijateljski, i politički, i ekonomski, tako da nam hrvatsko priznanje puno znači. Vjerujem da će Kosovo i Hrvatska unaprijediti i do sada korektne i dobre odnose, a to je ujedno i najbolji odgovor zemlji koja je i na Kosovu i u Hrvatskoj izazvala stravična krvoprolića. Svi mi na Kosovu, bili političari ili ne, duboko cijenimo potez Hrvatske, iako nikada nismo sumnjali da bi nam Hrvatska u bilo kojem smislu mogla okrenuti leđa. Usto, najkasnije do 1. prosinca na Kosovo će stići i službeni veleposlanik RH, a koliko sam čuo, bit će to iskusan političar i iznimno drag čovjek Zlatko Kramarić. Dolaskom veleposlanika naši će politički i gospodarski odnosi zasigurno ojačati.

Jeste li u međuvremenu razgovarali s predsjednikom Mesićem ili premijerom Sanaderom?
– S predsjednikom Mesićem čuo sam se telefonski odmah nakon što je Hrvatska priznala Kosovo jer sam mu želio zahvaliti. On mi je u tom razgovoru obećao da će nas podržavati te da će se raditi na tomu da se odnos dviju država učvrsti. S premijerom Sanaderom susreo sam se na Općoj skupštini u New Yorku i on mi je tada također rekao da podupire naše nastojanje da svi zajedno pridonesemo miru i stabilnosti u regiji. Potpora hrvatskih političara je iskrena i uvjeren sam da ćemo u budućnosti odlično surađivati.

Prije proglašenja neovisnosti Kosova trgovinska razmjena između Hrvatske i Kosova bila je vrlo mala. Je li se nakon proglašenja neovisnosti Kosova povećala?
– Trgovinska razmjena između Kosova i Hrvatske raste postupno. Očekujemo još jače učvršćivanje na tom planu jer je u posljednjih nekoliko mjeseci Kosovo posjetilo nekoliko gospodarstvenika iz Hrvatske zainteresiranih za ulaganje u našu zemlju.

Namjeravate li uskoro posjetiti Hrvatsku te jeste li uputili kakav poziv hrvatskim političarima da posjete Kosovo?
– Bila bi nam velika čast da predsjednik Mesić ili premijer Sanader posjete Kosovo, a bili bismo iznimno počašćeni da dobijemo poziv za posjet Hrvatskoj. Zasad još nema ničeg konkretno, ali vjerujem da će se u budućnosti pronaći vrijeme i za to.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije