Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje Rončeviću

Farčić: Očekujem izmjenu optužnice, Pavić: Neće se mijenjati

Rončević Bačić (1)
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
27.05.2013.
u 11:27

Na prvom suđenju optuženi su proglašeni krivima, no Vrhovni je sud presudu ukinuo i naložio novo suđenje

Ponovno suđenje bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću, za kojeg je osuđujuću presudu Vrhovni sud ukinuo i naložio ponovni postupak, provodi se po neizmijenjenoj optužnici. Pročitat će se iskazi i saslušati isti svjedoci kao i na prvom suđenju, a obrani je dozvoljeno da se svi svjedoci koje predlaže USKOK ispitaju i kao svjedoci obrane kako bi se onemogućilo USKOK-u da odvjetnike optuženika sprečavaju u ispitivanju svjedoka na određene okolnosti.

Sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu na čelu sa sucem Željkom Horvatovićem prihvatilo je prijedlog USKOK-a da se uvede novi dokaz za koji USKOK smatra kako dokazuje da je Auto Hrvatska, zastupnik tvrtke MAN, neopravdano isključen iz natječaja zbog spornih dugovanja. Riječ je o tri tužbe i izvansudskoj nagodbi između Auto Hrvatske i Republike Hrvatske zbog duga RH za iznajmljivanje vozila od te tvrtke. U USKOK-u smatraju da te tužbe dokazuju kako nije bila riječ o milijunskom dugu, kako je u prvom suđenju tvrdio jedan svjedok obrane, jer je, kako kažu, dug iznosio 85.906,80 kuna, plus kamate od 4,2 milijuna. Odbijen je zahtjev obrane da se kao svjedoka pozove još jednog vještaka za promet Dalibora Cvenarskog, jer da su se prometni stručnjaci očitovali u prethodnim vještačenjima.

"Pitanje je vremena kada će promijeniti činjenični opis optužnice"

Činjenicu da se suđenje provodi po neizmijenjenoj optužnici komentirao je Ivo Farčić, odvjetnik drugooptuženog Ive Bačića: - Pitanje je vremena kada će promijeniti činjenični opis optužnice. U jednom trenutku će ga promijeniti i tada će se nastaviti onako kako je odredio Vrhovni sud - rekao je Farčić novinarima.

Bivša zamjenica ravnatelja USKOK-a Ksenija Pavić, a danas županijska državna odvjetnica u Bjelovaru, koja je bila tužiteljica i u prvom suđenju, poručila je kako nema govora o izmjeni optužnice te da je uvjerena da će dokazati krivnju optuženika.

Podsjetimo, USKOK tereti bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića i njegovog tadašnjeg pomoćnika Ivu Bačića za kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti prilikom nabave 39 vojnih kamiona za 34,4 milijuna kuna 2004. godine. Tvrde da su pogodovali tvrtki Eurokamion, zastupniku kamiona Iveco, i oštetili proračun za najmanje deset milijuna kuna. Tu štetu izvode iz činjenice da su kamioni tvrtke MAN, koju je u Hrvatskoj zastupala tvrtka Auto Hrvatska, bili za deset milijuna kuna jeftiniji. Optuženici su i na prvom suđenju i na novom ustvrdili kako se ne osjećaju krivim i kako ne smatraju opravdanim zahtjev da solidarno podmire štetu.

Ne osjećaju se krivima

Na prvom suđenju Rončević i Bačić proglašeni su krivima i osuđeni na četiri (Rončević) odnosno dvije (Bačić) godine zatvora, no Vrhovni je sud tu presudu ukinuo i naložio ponovno suđenje. S obzirom da je u presudi Vrhovni sud naveo kako nijedan od kamiona nije udovoljavao uvjetima natječaja, obrana smatra kako se više ni ne može govoriti o tome jesu li Rončević i Bačić kupili skuplje kamione, nego da iz presude Vrhovnog suda proizlazi da se samo treba utvrditi jesu li kamione od Eurokamiona kupili po cijeni koja je u skladu s tadašnjom tržišnom cijenom. Obrana također tvrdi da su Rončević i Bačić, osiguravši popust od tri posto na avansno plaćanje, zapravo Republici Hrvatskoj pribavili korist, odnosno uvećali njenu imovinu za 872.955 kuna. Rasprava se nastavlja 11. srpnja čitanjem materijalnih dokaza, a svjedoci bi trebali početi svjedočiti dan nakon toga, 12. srpnja.

>>Propustili su šansu za bolju ponudu, ali tek treba utvrditi štetu

>>Vrhovni sud ukinuo presudu Rončeviću i Bačiću!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije