Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTRAGA ZA BRITT Mediji u Australiji o detektivu Dokmanoviću

‘Fantom’ - loš izbor australske policije

britt-txt.jpg
import
10.10.2008.
u 19:46

Poprilična bura digla se u Australiji nakon što je objavljeno da je tamošnja policija kao pomoć obitelji Lapthorne u potrazi za nestalom 21-godišnjom Britt u Dubrovnik poslala detektiva koji je – srpski nacionalist.

Tetovaže na nogama
Iako je riječ je o iskusnom policajcu, australski mediji, ali i visoki izvori iz policije postavili su pitanje je li pametno u Hrvatsku, nakon rata, slati baš Marka Dokmanovica, čiji je politički i nacionalistički angažman već bio predmet unutarnjih kontrola australske federalne policije.

List The Age tako navodi da je za vrijeme rata u bivšoj Jugoslaviji Dokmanović, koji, među ostalim, na nogama ima istetovirane srpske zastave te riječi “Srbija zauvijek”, sa svojim je ocem prosvjedovao ispred veleposlanstva SAD-a u Melbourneu. Njegov politički angažman, nespojiv s policijskim poslom, zapeo je za oko i unutrašnjoj kontroli federalne policije.

To je pitanje prvi put došlo na red “unutar kuće” kad je Dokmanović, potkraj 1991. i početkom 1992., za vrijeme službe u kontingentu mirovnih snaga na Cipru, “izrazio želju da odmor provede u Jugoslaviji”. Kad je objavljena vijest o Dokmanovićevu političkom angažmanu, australska je policija insinuirala da u Dubrovnik šalje drugog detektiva da zamijeni Dokmanovića, no onda je ipak čvrsto stala iza svog detektiva.

– Riječ je o detektivu sa stažem od 25 godina i iskustvom u teškim istragama. Odmah je uspostavio dobru suradnju s hrvatskom policijom – kazali su iz policije, a Dokmanovića je podupro i australski premijer Kevin Rudd, koji ima “apsolutno povjerenje u federalnu policiju”.

Vidio ga jednom
Australski mediji pak citiraju glasnogovornicu obitelji Lapthorne koja kaže da je najvažnije kako Dokmanović radi svoj posao. Ipak, otac Britt Lapthorne izrazio je nezadovoljstvo detektivom. Naime, kaže da mu je ovaj “zaprijetio” da će mu uskratiti informacije s hrvatske strane ako ne prestane razgovarati s medijima. Kako ga je vidio samo jednom, nadjenuo mu je nadimak “Fantom iz Dubrovnika”.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije