Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
misija uspjela

Falcon 9 uspješno okončao misiju povratkom u Kaliforniju

'The SpaceX Falcon 9 test rocket is being prepared for launch from Complex 40 at the Cape Canaveral Air Force Station in Florida May 18, 2012. An Obama administration plan to cut the cost of spaceflig
AFP/PIXSELL
31.05.2012.
u 18:15

Potvrđeno je da je raketa Falcon 9 pala u morske vode u blizini grada Baja u Kaliforniji u 17.42 sata. Time je završila povratak s Međunarodne svemirske postaje na koju je s kapsulom Dragon bila upućena iz Cape Canaverala na Floridi.

Privatna svemirska letjelica Falcon 9, koju je kompanija SpaceX lansirala 22. svibnja, uspješno je okončala povijesnu svemirsku misiju povratkom na Zemlju, prenosi BBC.

Potvrđeno je da je raketa Falcon 9 pala u morske vode u blizini grada Baja u Kaliforniji u 17.42 sata. Time je završila povratak s Međunarodne svemirske postaje (ISS) na koju je s teretnom kapsulom Dragon bila upućena iz Cape Canaverala na Floridi.

>>Kapsula Dragon odvojila se od ISS-a i vraća se na Zemlju

Uspješno završenim letom, kompanija SpaceX dokazala je da je sposobna organizirati teretnu misiju, odnosno prijenos hrane, vode i ostalih potrepština do međunarodnih postaja na kojima borave astronauti. Privatna raketa na prvi let u svemir uputila se s oko pola tone namirnica i opreme, a vratila se sa 300 kilograma suvišne opreme sa svemirske postaje.

Komentara 2

UK
Ugo Kajvez
14:02 01.06.2012.

Krasno i divno, ali ne vidim nikakvog pomaka u svemirskoj tehnologiji sa ovom raketom osim što cijela priča lansiranja istih prelazi u "privatne" ruke sa državnom (financijskom) potporom !!?? ........

XL
xlns
12:29 03.06.2012.

Baja California pored koje je pala raketa je zaljev, a ne grad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije